Rendszerüzenet

A támogatott lakhatás egy különleges ellátási forma

Új épülettel és hiánypótló, a régióban egyedülálló szolgáltatással bővül a Nagytemplomi gyülekezet fenntartásában működő Immánuel Otthon és Iskola Debrecenben. Januártól indul a támogatott lakhatás, amely 10 halmozottan fogyatékos felnőtt és családja mindennapjait könnyíti meg. Ennek részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be az intézmény vezetői.

- Úgynevezett támogatott lakhatást hozunk létre, ami azt jelenti, hogy annyi támogatást fognak csak megkapni, amennyi szükséges az ő önrendelkező életükhöz, az ő önellátásukhoz. Lesz személyzet mellettük, de alapvetően amennyi önállóságra ők képesek, és ahogy ők szeretnék élni az életüket, úgy élik – magyarázta Juhász Zsófia, az Immánuel Otthon és Iskola igazgatója.

Az épülő otthon látványterve

A Verestemplom mögött, a Méliusz téren már zajlik az építkezés; elkezdődött annak a háznak a kialakítása, amelybe alig fél év múlva tíz halmozottan hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő fiatal felnőtt tud beköltözni.

- Társaságban, egy csodás közösségben leszünk, de még önállóbb életet élhetünk, így nagyon jó lesz a támogatott lakhatási forma – mondta az egyik beköltöző fiatal, Domokos Gergő.

Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora úgy fogalmazott: ahogy az Immánuel Otthon megalapítása, úgy a mostani fejlesztés is egy valódi alulról jövő, segítő kezdeményezés eredménye; évtizedekkel ezelőtt kérték az egyház segítségét fogyatékkal élő gyermekeket nevelő szülők.

Debrecenben a gondoskodás nem csak a szociális területen, hanem a fogyatékkal élők ellátása kapcsán is megjelenik – ezt már Barcsa Lajos hangsúlyozta. Az alpolgármester hozzátette: a városban összesen 380 fogyatékkal élő ellátása biztosított, és ebben az egyházak jelentős szerepet vállalnak.

- Önkormányzatunk teljes intézményrendszerében körülbelül 110 fogyatékkal elő személy ellátását biztosítjuk, a reformátusok 126 fő ellátását biztosítják és vannak még egyébként egyházi szolgáltatók, például a pünkösdi egyház 24, a baptisták 40 szemény ellátását biztosítják – sorolta Barcsa Lajos.

A városban tevékenykedő civil szervezetek további 80 fogyatékkal élő személyt látnak el. A fejlesztés, amely csaknem 300 millió forintból –  részben uniós támogatásból, részben önerőből – valósul meg, a tervek szerint decemberre lesz kész.

Jótékonysági adománystand az Egyháztáji vásárban

A fogyatékkal élők lakhatását támogatja az Egyháztáji vásár új adománygyűjtő standja is. A nagytemplomi gyülekezet fenntartásában működő Immánuel Otthon 125 fogyatékos embernek és családjának nyújt nélkülözhetetlen segítséget.

Januártól bővül a szolgáltatásuk támogatott lakhatással, 10 leendő lakó várja a Méliusz téri ház megépülését. A pályázati forrás az épület bútorozását nem tartalmazza, ezért döntöttek a szervezők úgy, hogy a jótékonysági adománystand bevételéből az étkezőkonyha bútorozását finanszírozzák.

forrás: dehir.hu , Facebook/Nagytemplom