Rendszerüzenet

Újjászületett a szatmárököritói református templom

A pár éve szépen helyreállított, az 1800-as évek elején épült szatmárököritói fazsindelyfedésű parókia mellett hosszú évek óta leromlott állapotban állt az 1804-1811 között épült templom.

Virányi Zsolt egyházkerületi műemléki tanácsos érzékletesen mutatta be visszaemlékezésében, hogy mit tapasztalt: „Az elmúlt tíz évben bármikor jöttem a településre, sajnos mindig szóba került ennek a templomnak is a rossz műszaki állapota, először a falak vizesedése, a vakolatok károsodása, majd a templomtér beázása, később a tetőfedés és a tetőszerkezet hibái, a torony melletti egyik melléktér megsüllyedése okozott gondot, majd a torony fedését bontotta meg egy nagyobb szélvihar. Tudható volt, hogy a helyreállítás nem várhat sokáig, viszont a jelentős beruházásra az egyházközségnek nem volt elegendő forrása.”

A templom felújítási tervei már 2020-ban elkészültek, amikor még csak reménykedtek a felújítás megvalósulásában, de forrás még nem volt rá. A jó hír 2021-ben érkezett, mely szerint a Magyar Kormány 160 millió forinttal támogatja a templom felújítását.

A kívül-belül megszépült szatmárököritói templomnak és gondozott környezetének a látványát gazdagítja az idén elkészült új kerítés, mely egyházközségi önerőből valósult meg.

Mindezekért június 25-én délután ünnepi istentiszteleten adtak hálát Szatmárököritón. Fekete Károly püspök imádságban ajánlotta föl újra Isten szolgálatára a megújult templomot. Igehirdetésében a Zsoltárok könyve 84. részének üzenetét helyezte a gyülekezet szívére.

„Tele van ez a zsoltár túlfűtött érzelmekkel. Örömmel, vágyódással és beteljesedéssel. Sóvárgásról, epekedésről aztán pedig szárnyaló ujjongásról számol be. Terhek, nehéz út a siralom völgyén át, aztán megújulás és beteljesedés a templomba érkezéskor. Egy zarándok vallomása, aki teljes valójában megéli, mit jelent Isten házába menni és találkozni az élő Istennel. Mit jelent a bálványok világában, bálványozott emberek közül, a természeti erőktől való kiszolgáltatott függés korában, az egy, igaz és élő Istenhez tartozni. Testével-lelkével ujjongva kiált az élő Istenhez, aki az Örökké Élő” – kezdte magyarázatát Fekete Károly.

A püspök úgy fogalmazott, hogy a templom olyan szent hely, amely Isten támaszpontja ebben a világban, ahol áthatja, megérinti az emberit a mennyei és a testit megnemesíti a lelki. Minden templomnak ez a küldetése, ahol az Istennel való nagy találkozások és a belső átformálódások megtörténhetnek. Aki ebben a nagy találkozásban és belső átalakulásban részesül, annak az élete a zsoltárige centrumát képező hármas boldogmondásnak a védelme alá rendeződik. Fekete Károly ezért azt kívánta a gyülekezetnek, hogy teljesedjen be rajtuk a 84. zsoltár mindhárom boldogmondásának ígérete!

„Legyen ez a templom lelki otthon, az Istendicséret helye! Legyen erőforrás az Isten útján maradáshoz! Legyen növelője a bizalmi tőkéteknek, hogy ne hiteteket, Istenbe vetett reménységeteket semmi ne csökkenthesse!”

A meghívott vendégeket Guti Sándor lelkipásztor üdvözölte, majd a vendégek köszöntései hangzottak el.

Szalay Kont esperes az Isten által megszabott idő fontosságáról szólt a Prédikátor könyve 3. részének tanítása alapján: „Megvan az ideje a rombolásnak, és megvan az ideje az építésnek.” Palády László egyházmegyei főgondnok a Példabeszédek könyvéből vett idézettel biztatta az ünneplőket: „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” (Péld 3,5-6)

Kukucskáné Laboncz Márta polgármester asszony a megszépült templom miatti büszkeségét fogalmazta meg. Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Egyesület elnöke a 27. zsoltár 4. verse alapján fogalmazta meg gondolatait: „Egy dolgot kérek az Úrtól, azért esedezem, hogy az Úr házában lakhassam egész életemben; láthassam, milyen jóságos az Úr, és gyönyörködhessem templomában.”

A felújítási munkálatokról Virányi Zsolt egyházkerületi műemléki tanácsos számolt be. Felelevenítette a település református templomainak történetét és a jelenlegi templom építéstörténetét.

A beruházás bemutatása kapcsán elmondta: „A munkák során megújulhatott a teljes külső homlokzat, elkészült a lábazati falak utólagos vízszigetelése, új sötétszürke fémlemez tetőfedések készültek a templom eredeti fazsindely fedését megidézve, megerősítésre került a tetőszerkezet, lefestették a nyílászárókat, kialakították a csapadékvíz-elvezetést és a templom környezetének rendezésére is tudtunk egy keveset fordítani.”

Guti Sándor lelkipásztor megköszönte a tervezők, a szakértők és a kivitelezők lelkiismeretes munkáját.

A gyülekezet örömét és háláját fejezte ki az ünnepi műsor, amelyben szolgált a gyülekezeti énekkar, szavalt Szabó Jánosné, Tóth Veronika Barbara és Kiss Vanda. Szólót énekelt Kalocsai Ramóna hittanos Pongó Ottó tanár kíséretével.