Rendszerüzenet

Lelkészbeiktatás és bölcsődeavató Makó-Újvároson

Kettős ünnepre hívott a Makó-Újvárosi református templom harangja június 6-án, szombaton délelőtt.

A meghívott lelkipásztorok fanfárzene alatt vonultak be. Juhász András esperes hálaadó imádsága után a fúvósegyüttes játéka készítette elő Fekete Károly püspök igehirdetését, aki a János evangéliuma 4. részének válogatott verseiből vette alapigéjét. „A találkozást munkáló Jézus olyan imádókat keres – mondta a püspök –, akik az igaz Istent keresik. A lelkipásztor ennek a jézusi vágynak a szolgálatába szegődik: feltárni a kulisszák mögötti dolgokat. Kettős feladat ez. Egyrészt feltárni az Igét, kibontani, magyarázni, megízleltetni, értelmezni, képviselni és személyessé tenni. Másrészt megmutatni az utat befelé azoknak, akik nem mernek szembenézni magukkal, cselekedeteikkel, a szavaikkal, az életükkel.”

Fekete Károly rámutatott, hogy Jézus és a samáriai asszony párbeszéde két síkon zajlik: „Megjelenik a földhöz ragadt emberi sík: Jákób kútja, vízmerítés, szomjúság, vallási-etnikai ellentét, és erőteljesen megszólal az elvonatkoztatott isteni szint: van élő víz, ami örök életre buzgó víz forrása; az atyák módján történő Isten-imádattal szemben van igaz istentisztelet; a helyhez kötöttség – Garizim vagy Jeruzsálem – helyett létezik a Lélektől ihletett imádás.”

Az egyházi elöljáró azt kívánta a beiktatásra váró Stefán Zoltánnak, hogy életét és szolgálatát töltse be Jézus dinamizáló ereje, majd emlékeztetett arra, hogy a feljegyzések szerint a Makó-Újvárosi református templom az egykori vízpiac helyén épült fel. Ezért élje át a gyülekezet és a lelkipásztor Jézus ígéretét, amit a samáriai asszonynak mondott: „aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne.”

A 2021 szeptemberétől Makó-Újvároson szolgáló Stefán Zoltán lelkipásztort Juhász András, a Csongrádi Református Egyházmegye esperese iktatta be lelkipásztori tisztébe. A jelenlévő palástos lelkipásztorok áldáskívánása után hangzott el a beiktatott lelkipásztor bizonyságtétele a Zsidókhoz írt levél 10. részének 39. verse alapján. A lelkipásztor elmondta, hogy korábbi kárpátaljai és székkutasi szolgálata alatt is többször talált kapaszkodót ebben az igében: „mi nem a meghátrálás emberei vagyunk, hogy elvesszünk, hanem a hitéi, hogy életet nyerjünk.”

A köszöntések már az egyházközségi közgyűlés keretében hangzottak el. Az egyházkerület ajándékát Fekete Károly püspök adta át. Makó város nevében Farkas Éva Erzsébet polgármester imádságos szavakkal ajánlotta a lelkipásztort és az ünneplő gyülekezetet Isten kegyelmébe és kérte: „Együtt tegyük teljessé azt a jót, ami az életet létté emeli.”

Mivel makói feladatai mellett Stefán Zoltán látja el a magyarcsanádi és a földeáki szolgálatokat is, így mindhárom gyülekezet képviselője köszöntötte: Farkas Katalin Magyarcsanádról, Karancsi Mária Földeákról és Zsiga István Makó-Újvárosról. A zene nyelvén adta át köszöntését a fúvós együttes és Ferkó Emília énekes. Bíró Antal egy szép fából esztergált kelyhet ajándékozott a lelkipásztornak, a gyülekezetek pedig egy új palástot készíttettek a már két éve Makóra költözött lelkipásztort.

Az istentisztelet után az egész gyülekezet átvonult a Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskola új tagintézményének, a Csillagfény Bölcsőde udvarára. Az Örömsziget óvoda 2021-ben félmilliárd forintból kapott új épületet, így a megürült ingatlanban 320 millió forintos állami támogatással készült el a 24 férőhelyes, modern bölcsőde.

Az átadó ünnepségen Bertus-Barcza Csabáné intézményvezető arról beszélt, hogy keresztyén értékrend szerint kívánnak gondoskodni az ide járó gyermekekről. Farkas Éva Erzsébet polgármester azt hangsúlyozta köszöntőjében, hogy a bölcsőde a személyiségfejlődés első jelentős állomása, ahol a biztonság megadása mellett a hit magvait is el lehet ültetni a gyermekek szívében. Papós László, a kivitelező Globál 24 Kft. igazgatója mindenkinek köszönetet mondott az együttműködésért. A bölcsődében folyó munkáért Juhász András esperes és Fekete Károly püspök imádkozott és megáldották az ünneplő gyülekezetet.

A bölcsődének köszönhetően a gyerekek az általános iskola befejezéséig ugyanabba az intézménybe járhatnak.