Rendszerüzenet

Múzeumok Éjszakája a református negyedben!

A Debreceni Református Nagytemplom és a Debreceni Református Kollégium Múzeuma is sok-sok programmal készül a Múzeumok Éjszakájára! Közös karszalagos belépővel látogathatjuk rendezvényeiket!


A Debreceni Református Nagytemplom programkínálata a Múzeumok Éjszakáján

18:00-24:00 - A Nagytemplom tereinek interaktív felfedezése

Rendhagyó tárlatvezetések a földszinti templomtérben – az interaktív séta mellett választ kapnak a látogatók arra, hogy mitől lehetett „trendi” saját korában Méliusz Juhász Péter, Kossuth, Csokonai vagy Petőfi. A 2. emeleti állandó- és időszaki kiállításunkban totó kitöltésével nyerhetnek meglepetéseket. 

A rendhagyó tárlatvezetés 18, 20 és 22 órakor indul. A kezdést harangjáték jelzi. 

21:00 - Csillagokra hangolva

A 2. emeleti Kálvin János Galérián tekinthető meg a CSILLAG_KÉPEK címet viselő időszaki kiállításunk. A tárlaton csaknem negyven alkotás tekinthető meg a 2022-es esztendő legjobb asztrofotói közül. A kiállított fotók felfedezéséhez teremt meghitt esti hangulatot a gitár és a hárfa hangja. A hangszereket Csorba Gergő és Oláh Anita szólaltatja meg 21 órától. 

20:00-23:00 - „És mikor meglátták a csillagot, igen nagy örömmel örvendezének.” (Máté 2,10)

A Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klubjának jóvoltából távcsövek segítségével figyelhetik meg az érdeklődők az esti égboltot a két torony közötti panorámajárdáról. 

23:30 - Filmzenék orgonán

Csorba Gergő orgonaművész különleges hangulatú koncertjével várják a Nagytemplomba a Múzeumok Éjszakáján az érdeklődőket. A klasszicista orgona a mai modern filmzenéket izgalmas köntösben tolmácsolja az érdeklődők számára. A koncertet még hangulatosabbá varázsolja a színes fényfestés. 

Ingyenes kísérőrendezvényeik:

11:00-19:00 - Karakteres Csak Design vásár (Helyszín: az Üvegpiramis mellett)

A CSAK Design Vásár nem pusztán egy vásár, hanem egy olyan közösség, ahol a tervezők és a vásárlók között fontos párbeszédet szeretnénk kialakítani tudatos fogyasztásról, fenntartható designról, helyi értékekről. Magyar márkák nem CSAK Debrecenből. Egyedi, igényes, modern termékek, minőségi, kulturális programok, és gasztro kiállítók egy helyen.

13:00-19:00 - Kézművesfoglalkozások gyerekeknek 

Akikkel alkothattok: 

  • Maminvent
  • Nituska Design
  • Igrushka

Helyszín: az Üvegpiramis mellett.

21:00 - 23:00 - Élőzene a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó teraszán, amivel a Nagytemplomba, a Déri Múzeumba, a Modembe és a Református Kollégiumba tudtok bemenni

Early bird időszak: május 26 – június 11.

0-14 éves kor között: 700 Ft

15 éves kortól: 2000 Ft 

Június 12-től: 

0-14 éves korig: 1000 Ft

15 éves kortól: 2500 Ft

Jegyárusítási helyszíneik:

Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó (Nagytemplom mögött az Emlékkertben)

Nagytemplom jegypénztára 

Online: https://www.jegy.hu/program/muzeumok-ejszakaja-debrecenben-148807 

(Ha online vásárlod meg a jegyet a karszalagot átveheted a Karakterben 

Hétfőtől szombatig 9-18 óra között, a Nagytemplom jegypénzárában, illetve aznap a helyszínen soron kívül.) 

 

A Debreceni Református Kollégium Múzeumának programkínálata a Múzeumok Éjszakáján

Protestánsként Európában

Időszakos kiállítás
Egyedi helyszín: II. emelet, Oratórium előtt

Egy bajorországi hetilap, a Sonntagsblatt  a 2012 és 2016 között megjelent riportsorozatában arra a kérdésre kereste a választ, hogy mit jelent protestánsként élni Európában? Dr. Thomas Greif szerkesztő harminc helyszínt keresett fel Helsinkitől Odesszáig, a protestantizmus számára különös jelentőséggel bíró kulturális, szellemi vagy politikai központokat. A sorozatot bemutató molinókon a sokszínű európai protestantizmusról kaphatunk képet.

A föld és a tűz mestersége

június 24. 16:00 – 22:00
Egyedi helyszín: I.emelet, Zsibongó

A debreceni fazekasmesterség titkaiba avat be Terdik Angéla, népi iparművész. A fazekaskorongon elkészítheted önálló alkotásodat.

A foglalkozásra a helyszínen kell időpontot foglalni!

Restaurátor műhely: „Papírmunkák”, 3D nyomtatás, korongozás

  1. június 24. 16:00 – 22:00
  2. Egyedi helyszín: Udvar, bal oldali árkádsor

A Református Kollégium Múzeumának restaurátorai (Hajni és Attila) vezetésével a „papírmunkák” műhelyben kipróbálhatod a papírmerítés és rakosás mesterségét. Saját merített papírt készíthetsz papírpépből.

Megismerheted a papírmárványozás technikáját. Elkészítheted egyedi festett papírlapodat.

Testközelből láthatod a 3D nyomtatás folyamatát két különböző eljárással működő nyomtató segítségével.

Mellettünk Gál Tamás fazekassal tudsz korongozni.

Református örökségünk kincsei: Kárpátalja

  1. június 24. 16:30 – 17:00

Egyedi helyszín: Múzeumpedagógiai terem

A jelen helyzetben, sajnos, nagyon aktuális a Kárpátalját lakó magyar közösség évszázados kincseinek a témája. Az időszaki kiállítás 3 templom (Bene, Palágykomoróc, Huszt) felújítás előtti s utáni állapotát mutatja be fényképeken, egy-egy ősi klenódiummal ékesítve, és számos 16. század óta keletkezett iratot a gyülekezetek életéből, és a 19. század óta született kiadványokat a régió világáról. A kiállítást a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola történelemtanára, dr. Kész Barnabás mutatja be.

Vacskamati virágja

  1. június 24. 16:30 – 17:00

Egyedi helyszín: Udvar

Lázár Ervin örökbecsű mesehőse, a Négyszögletű kerekerdő lakója, Vacskamati lép közénk a MJPMK Alföld Gyermekszínpad előadásában, Várhídi Attila rendezésében.

 

Bemutatkozik a Levéltár

  1. június 24. 17:00 – 17:30

Egyedi helyszín: Gyülekező a Múzeum pénztára előtt

Mindent a szemnek semmit a kéznek...”- ismerkedő levéltári sétára hívjuk a kedves Látogatót.

Hol és milyen körülmények között őrízzük a több száz éves iratokat? Bepillantás a levéltári raktárba.

Látogatóból kutató. Hogyan és mit kutathat a Levéltárban?

Igen, régi iratokat is mutatunk.

A látogatás korlátozott létszámhoz (max.: 8 fő) és regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a muzeum.drk.hu oldalon, a 06-52/614-370-es vagy a 06-52/614-333 számon

 

Éjszakai tárlatvezetés

  1. június 24. 17:00 – 18:00

Jöjjön el és vegyen részt egy izgalmas éjszakai tárlatvezetésen a Debreceni Református Nagytemplom mögött, a Református Kollégium Múzeumában! Ígérem, hogy nem fog unatkozni! Az ódon falak között felfedezheti velem a világ legszebb könyvtárainak egyikét, ahol beavatom a Műemlékkönyvtár 1 millió kötetének „rejtelmeibe”. Az Iskolatörténeti kiállításunkon kiderítjük, lehetett volna-e Ön tűzoltó diák a múltban. A Kálvinista Róma kiállításunkon elárulom, miért kellett régen szégyenkezniük a debrecenieknek. Az Egyházművészeti kiállításunkon megmondom a tutit arról, hogy a török megszállás alatt "miben voltak hibásak” a törökhímzéses úrasztali terítők. A Csokonai emlékszobában megtudhatja, milyen könyvet olvasott a halálos ágyán a fiatalon elhunyt költő, Csokonai Vitéz Mihály. A Kölcsey emlékkiállításunkon „rendbe teszem” a tudásukat arról is, hogyan veszítette el a szeme világát a Himnuszunk szerzője, s végül, de nem utolsósorban az Oratóriumot, Nemzeti Emlékhelyünket is meglátogatjuk, ahol 1849-ben a parlamenti képviselő urak úgy ordítoztak, hogy majd kipattant a szemük az erőlködéstől. Aki pedig eddire elfáradna, az eredeti bútorzat lehetőséget ad arra, hogy beülhessen Kossuth Lajos helyére is. Természetesen mindez csak ízelítő abból a töménytelen mennyiségű érdekességből, amelyekkel várom Önöket. 

A tárlatvezetések időpontjai: 17.00-18.00, 20.00-21.00, 22.00-23.00

Tárlatvezető: Herczeg Zsuzsanna

 

Esti orgonazene

  1. június 24. 17:00 – 18:00

Egyedi helyszín: Kistemplom

A Kistemplom orgonista-kántora, a DRHE művésztanára, dr. Sárosi Dániel mesél az orgonakészítés történetéről és fortélyairól, s tart bemutatót klasszikus, barokk és romantikus darabokból. A Kiszel-féle orgona mintapéldája a genfi Nagytemplomé volt, és ehhez mért a hangzása is a több, mint 140 éves hangszerek királynőjének.

Időpontok: 17:00-18:00, 19:00-20:00, 21:00-22:00

 

Jónás története

  1. június 24. 17:00 – 17:45

Előzetes regisztráció szükséges: muzeum@silver.drk.hu

Egyedi helyszín: Múzeumpedagógiai terem

A Fabula et Figura Műhely bábszínházi előadásán a bibliai Jónás próféta történetét keltjük életre kicsik és nagyok számára egyaránt. Ezek a történetek mély tudásanyagot őriznek a világról, rólunk emberekről és az emberhez odaforduló Istenről. Azért játszunk és mesélünk, hogy ez feltárulhasson.

Az alkalomra regisztráció szükséges (maximum 40 fő alkalmanként)

Időpontok: 17:00-17:45, 20:00-20:45

 

Bibliai famakettek hittan órára

  1. június 24. 18:00 – 18:30

Egyedi helyszín: Múzeumpedagógiai terem

Fából készített makettek elevenítenek meg számos bibliai történetet Bábel tornyától Dávid és Góliát történetén át az irgalmas samaritánusig. Bemutatót tart a készítőjük, Budai Árpád, dunaújvárosi református iskola hittan- és technikatanára.

Időpontok: 18:00-18:30, 21:30-22:00

 

Ezüstkincsek a Kistemplomban

  1. június 24. 18:00 – 18:30

Egyedi helyszín: Kistemplom

A régi Debrecen második számú temploma, a Nagytemplommal közös kincsei az ezüstözött oszlopos kannák a hazai ötvösművészetben külön egységet képviselnek. A debreceni ötvöscéh 1631 és 1765 között készített alkotásai egyenként bizonyítják, hogy a református egyházművészet a magyar iparművészet történetének javához tartozik; amennyiben pedig együttesen vesszük tekintetbe a díszítésű úrvacsorai edényeket, akkor büszkén állapíthatjuk meg, hogy maga a sorozat egyedülálló művelődéstörténetünkben.

Erről tart tárlatvezetést dr. P. Szalay Emőke etnográfus a Kistemplom kamarakiállításán.

A tárlatvezetések időpontjai: 18:00-18:30, 20:00-20:30

 

Kölcsey diákkori kutatásai és a Himnusz

  1. június 24. 18:00 – 19:00

A Himnusz születésének 200. évfordulójára született kiállítás azzal a 14 évvel foglalkozik, amit az író, költő, politikus a DRK-ban töltött, ahonnan kinőtt a nemzeti imádságunk gondolatvilága. Ráláthatunk ezáltal Kölcsey diákéveinek tudományos kutatásaira, számos unikális tárgy és kiadvány eredetijének a megtekintésével (Debreceni kódex, az első Magyarország térkép, az első magyar nyelvű globus, színházi meghívók és kollégiumi tankönyvek világa). Itt kerül bemutatásra Égerházy Lászlónak a Himnuszról készített unikális alkotása is, mely a mű teljes szövegét tartalmazza ősi szimbólumok keretében.

A tárlatot a kiállítás kurátora, a Közgyűjtemény vezetője, dr. Győri János mutatja be.

 

Lúdas Matyi - vásári képmutogató kicsiknek és nagyoknak

  1. június 24. 18:00 – 18:30

Egyedi helyszín: Udvar

Ebben a közös játékban a Kollégium udvarán megelevenednek előttünk és velünk Fazekas Mihály Debrecenben töltött kollégiumi évei és Döbrögi uraság „leckéi”.

 

A Csonkatemplom titkai

  1. június 24. 18:30 – 19:00

Egyedi helyszín: Kistemplom

Mitől lett csonka a templom? Hol lakott a tűzőr? Miről vallanak a templom építészeti elemei? Miért a lázadás, a kiállás, a megmaradás szimbóluma a protestánsok számára a Kistemplom? Ezekre a kérdésekre keresi a választ dr. Veress Dániel művészettörténész tárlatvezetése.

Időpontok:18:30-19:00, 20:30-21:00

 

Énekelt Petőfi versek

  1. június 24. 19:00 – 20:00

Egyedi helyszín: Múzeumpedagógiai terem

Számos Petőfi-vers talált dallamra az elmúlt évszázadok alatt. Keressünk együtt a költeményekhez illő népdalokat!

Horváth Zsuzsa népzenetanárral közös éneklésre várjuk az érdeklődőket.

 

Esti orgonazene

  1. június 24. 19:00 – 20:00

Egyedi helyszín: Kistemplom

A Kistemplom orgonista-kántora, a DRHE művésztanára, dr. Sárosi Dániel mesél az orgonakészítés történetéről és fortélyairól, s tart bemutatót klasszikus, barokk és romantikus darabokból. A Kiszel-féle orgona mintapéldája a genfi Nagytemplomé volt, és ehhez mért a hangzása is a több, mint 140 éves hangszerek királynőjének.

Időpontok: 17:00-18:00, 19:00-20:00, 21:00-22:00

 

Kincsek a Nagykönyvtárból

  1. június 24. 19:00 – 19:30

Egyedi helyszín: Műemlékkönyvtár

550 éve jelent meg Magyarországon az első nyomtatott könyv. A neves évfordulón a kollégiumi könyvtár válogatott ritkaságait mutatja be dr. Oláh Róbert a Nagykönyvtár tudományos főmunkatársa.

A vezetés időpontjai: 19:00-19:30, 21:00-21:30

 

Középkori lovagok bemutatója

  1. június 24. 19:00 – 21:00

Egyedi helyszín: Díszudvar

Meg akarod tapasztalni, milyen világ volt akkor, amikor állt még a debreceni vár és amikor Debrecen faluból várossá lett?

A 14. század második felének, vagyis Nagy Lajos királyunk idejének világát elevenítjük meg. A majd 700 év messzeségben hordott férfi és női ruházat, s egy lovag teljes bepáncélozódásának bemutatása. Fegyverek és vértezetek ismertetése, kézbevételi és felpróbálási lehetősége. Vívásoktatás gyakorlófegyverekkel. Íjászkodás vesszőfogó táblába. Középkori zenélés dobbal, kobozzal, kavallal.

 

Orlai Mohács-festménye másként

  1. június 24. 19:30 – 20:00

Egyedi helyszín: Műemlékkönyvtár

Orlai Petrich Soma Mohács-festménye a Petőfi év kapcsán került vissza a Nagykönyvtár dísztermébe, ahol 170 éve először állították ki. Az 1851-ben keletkezett nagyméretű olajfestmény II. Lajos király testének feltalálását rögzíti, de szimbólumai, színei, kompozíciója és Orlai koncepciója szerint átvitt értelmű, allegorikus üzenetet kódolt. Ezek felfejtése a tárlatvezetés témája, melyet dr. Csorba Dávid múzeumigazgató és dr. Veress Dániel művészettörténész tart.

Időpontok:19:00-20:00, 21:00-22:00

 

Állat- és ásványgyűjtemény

  1. június 24. 20:00 – 21:00

Előzetes regisztráció szükséges: muzeum@silver.drk.hu

Egyedi helyszín: DRK Gimnáziuma

A több mint 100 éves, muzeális értékű állat- és ásványtár rejtelmeibe vezet el az a tárlat. A DRKG főépületében található  a Nagy Jenő Állatgyűjtemény és a  Szőnyi-féle ásványgyűjtemény, melyet a Gimnázium tanárai,  dr. Veressné Létai Ágnes és Uherkovich Zoltán mutatnak be az érdeklődő számára.

Az eseményre regisztrálni szükséges (maximum 40 fő alkalmanként)

A vezetések időpontjai: 20:00-21:00, 21:30-22:30

 

Éjszakai tárlatvezetés

  1. június 24. 20:00 – 21:00

Jöjjön el és vegyen részt egy izgalmas éjszakai tárlatvezetésen a Debreceni Református Nagytemplom mögött, a Református Kollégium Múzeumában! Ígérem, hogy nem fog unatkozni! Az ódon falak között felfedezheti velem a világ legszebb könyvtárainak egyikét, ahol beavatom a Műemlékkönyvtár 1 millió kötetének „rejtelmeibe”. Az Iskolatörténeti kiállításunkon kiderítjük, lehetett volna-e Ön tűzoltó diák a múltban. A Kálvinista Róma kiállításunkon elárulom, miért kellett régen szégyenkezniük a debrecenieknek. Az Egyházművészeti kiállításunkon megmondom a tutit arról, hogy a török megszállás alatt "miben voltak hibásak” a törökhímzéses úrasztali terítők. A Csokonai emlékszobában megtudhatja, milyen könyvet olvasott a halálos ágyán a fiatalon elhunyt költő, Csokonai Vitéz Mihály. A Kölcsey emlékkiállításunkon „rendbe teszem” a tudásukat arról is, hogyan veszítette el a szeme világát a Himnuszunk szerzője, s végül, de nem utolsósorban az Oratóriumot, Nemzeti Emlékhelyünket is meglátogatjuk, ahol 1849-ben a parlamenti képviselő urak úgy ordítoztak, hogy majd kipattant a szemük az erőlködéstől. Aki pedig eddire elfáradna, az eredeti bútorzat lehetőséget ad arra, hogy beülhessen Kossuth Lajos helyére is. Természetesen mindez csak ízelítő abból a töménytelen mennyiségű érdekességből, amelyekkel várom Önöket. 

A tárlatvezetések időpontjai: 17.00-18.00, 20.00-21.00, 22.00-23.00

Tárlatvezető: Herczeg Zsuzsanna

 

Guided Tour in English

  1. június 24. 20:00 – 21:00

Előzetes regisztráció szükséges: tkovacs@silver.drk.hu

We welcome our visitors in the heart of downtown Debrecen, in the building behind the Great Church (Nagytemplom). The Great Library (Nagykönyvtár) with its six hundred thousand volumes is one of the world’s most beautiful libraries. The school history exhibition provides information about student life of old times.

We welcome our visitors with a wide range of educational programs.

The guided tour starts at 8 pm from the box office. Registration: tkovacs@silver.drk.hu

 

Jónás története

  1. június 24. 20:00 – 20:45

Előzetes regisztráció szükséges:

muzeum@silver.drk.hu

Egyedi helyszín: Múzeumpedagógiai terem

A Fabula et Figura Műhely bábszínházi előadásán a bibliai Jónás próféta történetét keltjük életre kicsik és nagyok számára egyaránt. Ezek a történetek mély tudásanyagot őriznek a világról, rólunk emberekről és az emberhez odaforduló Istenről. Azért játszunk és mesélünk, hogy ez feltárulhasson.

Az alkalomra regisztráció szükséges (maximum 40 fő alkalmanként)

Időpontok: 17:00-17:45, 20:00-20:45

 

A Csonkatemplom titkai

  1. június 24. 20:30 – 21:00

Egyedi helyszín: Kistemplom

Mitől lett csonka a templom? Hol lakott a tűzőr? Miről vallanak a templom építészeti elemei? Miért a lázadás, a kiállás, a megmaradás szimbóluma a protestánsok számára a Kistemplom? Ezekre a kérdésekre keresi a választ dr. Veress Dániel művészettörténész tárlatvezetése.

Időpontok:18:30-19:00, 20:30-21:00


Debreceni ezüstök és terítők: az egyházművészet remekei

Egyedi helyszín:Egyházművészeti terem

  1. június 24. 21:00 – 21:30

A Református Kollégium idén 50 éves állandó kiállítása a legelső a református közegben, mely számos műremeket tartalmaz, ezüstkannának, úrihímzéses terítőket. Ezeket annak idején helyi kismesterek készítették, és egyediségükön technikai tudásuk adja a szépségüket. A kiállítást dr. P. Szalay Emőke etnográfus mutatja be.


Esti orgonazene

  1. június 24. 21:00 – 22:00

Egyedi helyszín: Kistemplom

A Kistemplom orgonista-kántora, a DRHE művésztanára, dr. Sárosi Dániel mesél az orgonakészítés történetéről és fortélyairól, s tart bemutatót klasszikus, barokk és romantikus darabokból. A Kiszel-féle orgona mintapéldája a genfi Nagytemplomé volt, és ehhez mért a hangzása is a több, mint 140 éves hangszerek királynőjének.

Időpontok: 17:00-18:00, 19:00-20:00, 21:00-22:00


Kincsek a Nagykönyvtárból

  1. június 24. 21:00 – 21:30

550 éve jelent meg Magyarországon az első nyomtatott könyv. A neves évfordulón a kollégiumi könyvtár válogatott ritkaságait mutatja be dr. Oláh Róbert a Nagykönyvtár tudományos főmunkatársa.

A vezetés időpontjai: 19:00-19:30, 21:00-21:30

Állat- és ásványgyűjtemény

  1. június 24. 21:30 – 22:30
  2. Előzetes regisztráció szükséges: muzeum@silver.drk.hu

Egyedi helyszín: DRK Gimnáziuma

A több mint 100 éves, muzeális értékű állat- és ásványtár rejtelmeibe vezet el az a tárlat. A DRKG főépületében található  a Nagy Jenő Állatgyűjtemény és a  Szőnyi-féle ásványgyűjtemény, melyet a Gimnázium tanárai,  dr. Veressné Létai Ágnes és Uherkovich Zoltán mutatnak be az érdeklődő számára.

Az eseményre regisztrálni szükséges (maximum 40 fő alkalmanként)

A vezetések időpontjai: 20:00-21:00, 21:30-22:30

 

Bibliai famakettek hittan órára

  1. június 24. 21:30 – 22:00

Egyedi helyszín: Múzeumpedagógiai terem

Fából készített makettek elevenítenek meg számos bibliai történetet Bábel tornyától Dávid és Góliát történetén át az irgalmas samaritánusig. Bemutatót tart a készítőjük, Budai Árpád, dunaújvárosi református iskola hittan- technikatanára.

Időpontok: 18:00-18:30, 21:30-22:00

 

Orlai Mohács-festménye másként

  1. június 24. 21:30 – 22:00

Egyedi helyszín: Műemlékkönyvtár

Orlai Petrich Soma Mohács-festménye a Petőfi év kapcsán került vissza a Nagykönyvtár dísztermébe, ahol 170 éve először állították ki. Az 1851-ben keletkezett nagyméretű olajfestmény II. Lajos király testének feltalálását rögzíti, de szimbólumai, színei, kompozíciója és Orlai koncepciója szerint átvitt értelmű, allegorikus üzenetet kódolt. Ezek felfejtése a tárlatvezetés témája, melyet dr. Csorba Dávid múzeumigazgató és dr. Veress Dániel művészettörténész tart.

Időpontok:19:00-20:00, 21:00-22:00

 

Deutschsprachige Führung im Museum

  1. június 24. 22:00 – 23:00

Előzetes regisztráció szükséges:

 tkovacs@silver.drk.hu

Wir begrüßen unsere Besucher:innen im Herzen der Innenstadt von Debrecen, im Gebäude hinter der Großen Kirche (Nagytemplom). Die Große Bibliothek (Nagykönyvtár) ist mit ihren sechshunderttausend Bänden eine der schönsten Bibliotheken der Welt. Die Ausstellung zur Schulgeschichte informiert über das studentische Leben früherer Zeiten.

Wir bieten unseren Besucher:innen ein vielfältiges museumspädagogisches Angebot und eine breite Palette von Programmen.

Die Führung beginnt um 22:00 Uhr an der Kasse. Anmeldung: tkovacs@silver.drk.hu

 

Éjszakai tárlatvezetés

  1. június 24. 22:00 – 23:00

Jöjjön el és vegyen részt egy izgalmas éjszakai tárlatvezetésen a Debreceni Református Nagytemplom mögött, a Református Kollégium Múzeumában! Ígérem, hogy nem fog unatkozni! Az ódon falak között felfedezheti velem a világ legszebb könyvtárainak egyikét, ahol beavatom a Műemlékkönyvtár 1 millió kötetének „rejtelmeibe”. Az Iskolatörténeti kiállításunkon kiderítjük, lehetett volna-e Ön tűzoltó diák a múltban. A Kálvinista Róma kiállításunkon elárulom, miért kellett régen szégyenkezniük a debrecenieknek. Az Egyházművészeti kiállításunkon megmondom a tutit arról, hogy a török megszállás alatt "miben voltak hibásak” a törökhímzéses úrasztali terítők. A Csokonai emlékszobában megtudhatja, milyen könyvet olvasott a halálos ágyán a fiatalon elhunyt költő, Csokonai Vitéz Mihály. A Kölcsey emlékkiállításunkon „rendbe teszem” a tudásukat arról is, hogyan veszítette el a szeme világát a Himnuszunk szerzője, s végül, de nem utolsósorban az Oratóriumot, Nemzeti Emlékhelyünket is meglátogatjuk, ahol 1849-ben a parlamenti képviselő urak úgy ordítoztak, hogy majd kipattant a szemük az erőlködéstől. Aki pedig eddire elfáradna, az eredeti bútorzat lehetőséget ad arra, hogy beülhessen Kossuth Lajos helyére is. Természetesen mindez csak ízelítő abból a töménytelen mennyiségű érdekességből, amelyekkel várom Önöket. 

A tárlatvezetések időpontjai: 17.00-18.00, 20.00-21.00, 22.00-23.00

Tárlatvezető: Herczeg Zsuzsanna

Gerundiumemelés és tógafotó

 Folyamatos program (2023. június 24. 16:00 – 21:00)

Egyedi helyszín: Udvar

Az ősi kollégium két ismert szimbóluma, a tűzoltó diákok eszköze (gerundium) és a nagydiákok viselete (tóga) lesz kipróbálható a Múzéj Kollégiumbeli programjában egész este. Az erősek erőt emelnek, a pihentek képet kapnak magukról.

1848-as kalandjáték

Folyamatos program (2023. június 24. 16:00 – 22:00)

Egyedi helyszín: Oratórium

Kalandjátékunkban egy igazi hős után nyomozhattok, aki félelmet nem ismerve szembeszállt a Nagykönyvtár „hívatlan látogatóival”. A nyomokat keresve nem csak hősünk kilétére derül fény, hanem az 1848/49-es szabadságharc kollégiumi helyszíneit is bejárjátok.

A debreceni címer és a szerszámok dicsérete

Folyamatos program (2023. június 24. 17:00 – 22:00)

Egyedi helyszín: Udvar

Az idén városi szabadságának 330. évfordulóját ünneplő Debrecen 8 címerét faragta meg Égerházy László szobrászművész egyetlen fára, és erről is fog mesélni és bemutatót tart ősi fafaragó szerszámokról, az előttünk jártak mesterségbeli tudásáról.

Toronytúra

Folyamatos program (2023. június 24. 16:00 – 23:00)

Egyedi helyszín: Kistemplom

A 2023. május 27-én a nagyközönség számára átadott Kistemplom egyik attrakciója a tűzőr szerepet vivő templom tornyának a megnyitása volt, melyet ezen az éjszakán, kicsoportokban, félóránkénti váltásban folyamatosan lehet látogatni.

Vár a Bagolyvár Kézműves Kuckó!

 Folyamatos program (2023. június 24. 16:00 – 22:00)

Egyedi helyszín: I.emelet, Zsibongó

A Bagolyvár Kézműves Kuckóban idén sem fogsz unatkozni!

Készítsd el egyedi KincsesTár memóriajátékodat, amely kollégiumi témájú kártyákból és egy praktikus kis dobozból áll.

Gyarapítsd hűtőmágnes kollekciódat egy tógás diákkal! A dekorgumiból készült alkotás sokáig a hűtőd dísze lehet.

A Fazekas Mihály által szerkesztett Debreceni Magyar Kalendáriom mai változatát is összeállíthatják látogatóink.


Vásári forgatag

Folyamatos program (2023. június 24. 17:00 – 23:00)

Egyedi helyszín: Udvar

DRK Múzeum Éjszakáján vásári forgatag várja a nagyérdeműt. Az Ókollégium udvarának egyik sarkában a Nagytemplom Kávéja gőzölög, kukorica pohárban kókusz és gold latte (Zádor Kávé), mellette ínycsiklandó sütemények, pogácsák, fagylaltok és limonádék várnak (Ladányi Cukrászda). Az udvar másik sarkán kovásszal készült, mediterrán hangulatú és ízvilágú péksütemények közt ehetsz kollégiumi brúgót (Derce Pékség). Vehetsz hozzá aszalt paradicsomos-bazsalikomos gomolyát, parenyicákat (Gyugos Sajt), és házi szörpöket, eper- és szilvalekvárt (Hajdúbagos), paprika- és padlizsánkrémet (Derecskei Fenséges), és mindezt leöblítheted igazi debreceni kézműves sörökkel (Debreczeni Sör).

Mindeközben testet ölt Debrecen története: hol Nagy Lajos korának lovagjai tartanak bemutatót (az Ókollégium udvarán), hol Lúdas Matyit üldözik a pribékek. De láthatjuk együtt Debrecen évszázados címereit egyben kifaragva (Égerházy Lacitól), és vehetsz ősi technikával készült, horgolt-s textilportékákat (Amigurumi), kézműves szappanokat (Aida Levendulaház). Megcsinálhatod Fazekas Mihály Kalendáriumát (keresd a Bagolyvárnál!) és ezzel nyomozhatsz a Múzeumok Éjszakáján, vagy épp együtt énekelheted velünk Petőfi verseit! És ha elfáradtál, vegyél le egy könyvet az udvari padok mentén található könyvespolcokról – netán ha nagyon megtetszett, vidd haza! (a Nagykönyvtár ajándéka). 

A Szabó Magda Emlékház programjai:

Niké
2023. június 24. 16:30 – 17:00
Egyedi helyszín: Szabó Magda Emlékház
Szabó Magda és Szobotka Tibor házasságkötésének 75. évfordulójára emlékezve időszaki kiállítás nyílt – Tasi Géza, az örökös támogató felajánlásának köszönhetően – a Szabó Magda Emlékházban 2023. június 5-én. Ehhez készült egy speciális tárlatvezetés, melynek középpontjában a Niké-gyűrű áll. Szabó Magda műveiből részletek is elhangzanak: a gyerekkori álmodozását idézi a házasságról, az első ideálokról, és aztán a „mitikus szerelem” megérkezésének a történetét villantja fel, hangsúlyozva, hogy Szobotka Tibor halálával ez a szövetség nem ért véget.

Szabó Magda hősei egy pszichológus szemével
2023. június 24. 17:00 – 18:00
Egyedi helyszín: Szabó Magda Emlékház udvara (Esőhelyszín: DRK Dóczy Gimnáziumának Díszterme)
Péter Ágnes pszichológussal beszélgetés a Mondják meg Zsófikának című regény szereplőinek jelleméről, sorsáról, traumáiról, erősségeikről és gyengeségeikről. Szakember segítségével járunk utána annak, amit befogadóként lélektani szempontnak nevezünk. De vajon mire hívja fel a figyelmet egy pszichológus?

Emlékszel a szerdára?
2023. június 24. 18:30 – 20:00
Egyedi helyszín: Szabó Magda Emlékház udvara (Esőhelyszín: DRK Dóczy Gimnáziumának Díszterme)
Per Pillanat Playback Társulat és a DRK Dóczy Gimnáziumának néhány diákjával A könyv útja projektben együtt dolgozott, aminek ez a közös műsor a záró alkalma. Az előadás a pszichoszínházzal ismerteti meg közönséget Szabó Magda A macskák szerdája című drámáját alapul véve. Így Csokonai Vitéz Mihálynak, városunk másik kiemelkedő költőjének is emléket állítunk a születésének 250. évfordulójára készülve.

Dávid Roland Mózes, a Virtuózok V4+ 2022 győztesének fellépése
2023. június 24. 20:00 – 21:00
Egyedi helyszín: Szabó Magda Emlékház udvara (Esőhelyszín: DRK Dóczy Gimnáziumának Díszterme)
Dávid Roland Mózes és felkészítő tanára, Laskay Edit érkezik a színpadra. Chopin művek hangzanak fel, és a beszélgetünk a mentor és tanítvány kapcsolatáról, ahogy Szabó Magda is mindig hangsúlyozta az életében Dr. Szondy György indította el azon az úton, hogy író lehessen. Ha zongora, akkor Jablonczay Lenke, az író édesanyjának alakja sejlik fel a Szabó Magda életműhöz kötve…

Dóczy Dicsőítő Zenekarának fellépése
2023. június 24. 21:00 – 22:00
Egyedi helyszín: Szabó Magda Emlékház udvara (Esőhelyszín: DRK Dóczy Gimnáziumának Díszterme)
Az intézményi lelkész vezetésével dóczys diákokból álló zenekar hirdeti Isten dicsőségét – többségében ifjúsági énekekkel – az örömhírt átadva. Reményeink szerint esőmentes hangulatos nyári estén remek program minden korosztály számára.

Niké
2023. június 24. 22:00 – 22:30
Egyedi helyszín: Szabó Magda Emlékház
Szabó Magda és Szobotka Tibor házasságkötésének 75. évfordulójára emlékezve időszaki kiállítás nyílt – Tasi Géza, az örökös támogató felajánlásának köszönhetően – a Szabó Magda Emlékházban 2023. június 5-én. Ehhez készült egy speciális tárlatvezetés, melynek középpontjában a Niké-gyűrű áll. Szabó Magda műveiből részletek is elhangzanak: a gyerekkori álmodozását idézi a házasságról, az első ideálokról, és aztán a „mitikus szerelem” megérkezésének a történetét villantja fel, hangsúlyozva, hogy Szobotka Tibor halálával ez a szövetség nem ért véget.