Rendszerüzenet

Fényörvény címmel nyílik kiállítás a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban

Németh Valéria keramikusművész alkotásait láthatjuk a kiállításon.

A tárlatot június 10-én, 14 órától Beszterczey András nagytemplomi református lelkipásztor nyitja meg, a rendezvényen közreműködik a Tarpai Református Kórus.

Az alkotó a kiállításról így vall:

FÉNYÖRVÉNY -„Különös szóösszetétel. Egy olyan korban, ahol szinte minden örök érték kavarogva süllyedni, majd eltűnni látszik. Az örvény, az örök körforgás ősi, egyetemes jelképe - a spirál és a svasztika közeli rokona – a mélybe húz, elmerít , de tudjuk,  valamikor később a felszínre dob. Új minőséget alkot, újjáteremt. Szerintem ilyen fényörvényes időket élünk. Mert ha a mindennapok örvénye nemcsak a sötétségbe húz, hanem a fény felé bocsát ki új útra, abból szükségszerűen jónak kell születnie.

Minden alkotási pillanatomat meghatározza a fénnyel való foglalatoskodás. Semmiből nem tudom kihagyni, még ha a legsötétebb tónusú agyagokkal-mázakkal dolgozom, akkor sem. A legtermészetesebb és legősibb művészeti alapanyagra, az agyagra felvitt mázak mellet minden kerámiámon ott ragyog a lüszter tisztaságot, igazságot, jóságot, reményt sugárzó fénye.

Az örökérvényű dolgok érdekelnek egy gyorsulva változó világban. 21. századi alkotóként, édesanyaként, keresztyén emberként létezem, érzékelem és gyúrom formába a minket körbe vevő és folytonosan alakító világot – élem a magam fényörvényes életét.” Németh Valéria keramikusművész