Rendszerüzenet

Ki volt Molnár Mária?

Konferencián emlékeznek meg róla a hétvégén a Debreceni Református Kollégiumban és a Nagytemplomban. De vajon tudjuk ki is volt ő?


Molnár Mária az egyik legismertebb magyar református misszionárius, akinek a több mint 200 darabból álló néprajzi gyűjtését a Sárospataki Református Kollégium Múzeumában őrzik. A misszionárius kilencven évvel ezelőtt hozta Magyarországra a melanéz őslakosok használati tárgyait, bemutatva ezzel ezt az ősi kultúrát. A gyűjteményből három évvel ezelőtt a Debreceni Refomrátus Kollégium Múzeumában is nyílt kiállítás. Molnár Mária Várpalotán született 1886-ban, és az 1920-as évek végén érkezett az Admiralitás-szigetekre.

Korábban ápolónőként dolgozott, az első világháború idején sok tapasztalatot szerzett a sebellátás terén is, ezt a tudását bőven volt lehetősége használni az őslakosok körében is, akik természetes módon fogadták el őt gyógyítójuknak. Sok más misszionáriussal szemben neki nem volt célja eltörölni az ottaniak kultúráját, úgy vélte, hogy a keresztény vallás megfér a népi hagyományok mellett. A híres misszionáriusról egy konferencián emlékeznek meg a hétvégén a Debreceni Református Kollégiumban és a Nagytemplomban. Molnár Máriáról Antoni Judit néprajzkutatót és régészt kérdezi Buzás Bori, az Európa Rádió munkatársa. 
A beszélgetést itt hallgathatják meg: