Rendszerüzenet

Fellobbant az első gyertya, a hit lángja Debrecenben

Mint ahogyan az már hagyománnyá vált, advent első vasárnapján a Nagytemplom előtt a város koszorúján idén is meggyújtották az első, hitet jelképező gyertyát.

A gyertya meggyújtása előtt hagyományőrző vonulást tartottak a Régi Városházától a Nagytemplomig, melynek részeként felkapcsolták a belvárosi díszkivilágítást is.

A Modern Tánc-Játék Stúdió táncosai, a Szárnyas Sárkányok és Pusztai Gábor tűzzsonglőr jóvoltából Szarka Tamás Tündértakaró című művére készült táncjáték nyitotta meg az ünnepi pillanatot, majd a Nagytemplom előtt Papp László polgármester köszöntötte a népes tömeget, osztotta meg velük ünnepi gondolatait.

A polgármester Szabó Magdát idézte: „Isten nem ajándékkal méri az ünnepet, még csak nem is elektromos energiával, hanem ingyen adta megváltásul könnyebb életünkre”.

Mint mondta, a karácsony lényegét megragadó elmélkedés 1944 háborús ünnepét idézi fel, amikor a lebombázott Debrecen háztetőin állva szedegették az emberek a cserepeket, amikor a fűtőanyag nélkül maradt, elszegényedett városban a maradék gyertyákból új gyertyát öntöttek, keresve a pislákoló reményt.

„Szabó Magda írásának szavait akár aktuálisnak is érezhetjük, még akkor is, ha körülnézve nem 1944 decemberét idézi mindaz, ami körülvesz bennünket. Ugyanakkor a felszín alatt ott vannak a nehézségek, a jövőtől való félelem. Az elmúlt évek próbára teszik türelmünket, hitünket, sokan teszik fel a kérdést, mikor ér már véget? A választ nem tudjuk, de erősnek kell maradnunk, minden nehézséget le kell küzdenünk, mert erre kötelez minket városunk történelme, elődeink, a mindig erős hittel rendelkező cívisek. Legyen szó tűzvészről, aszályról, járványról vagy háborúról, reménykedünk és várakozunk, hogy a reménységet magunk mögött tudjuk hagyni” – hangsúlyozta Papp László.

Papp László beszéde után a Debreceni Népi Együttes és a Debreceni Főnix Néptáncegyüttes produkciója következett, majd Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája nyújtott lelki támaszt a várakozás beteljesedéséhez.

„Én azt kívánom, azért várakozom, hogy e fényesség után gyúljon békesség Debrecen, hazánk és a világ minden lakójának szívében” – fogalmazott.

Mint mondta, mindannyian békességre vágyunk, s a békesség angyala érkezik hozzánk. Ez a békesség ingyenesen adatik meg az embernek a végtelen Isten jóságos ajándékaként. Rajtunk múlik azonban, hogy a békesség beköltözik-e a szívünkbe, az otthonunkba, hogy karácsonykor megérkezik-e hozzánk a békesség angyala.

„A naptár elhozza karácsony ünnepét, de vajon a szívünkben békesség lesz-e akkor?” – tette fel a kérdést Kocsis Fülöp.

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke Noé napjait, a vízözön előtti időszakot idézte fel a Bibliából. Az emberek ettek, ittak, nősültek és férjhez mentek, egészen addig a napig, amíg Noé be nem szállt a bárkába és a víz elsodorta mindannyiukat.

„Nem azzal vétkeztek, amit tettek, hanem ami a tetteikből kimaradt, teljesen kihagyták Istent az életükből, a gondolataikból és nem tették fel a kérdést, hogy mi végre vagyunk a világban? Ma is Noé korát éljük, kezdjük el építeni a bárkát, mentsük meg testvéreinket, családunkat, közösségünket, városunkat, azt, aki még megmenthető. Olyan szövetségek kellenek, ahova még nem hatol be a vízözön” – hangsúlyozta a megyéspüspök.

Végezetül Püski Lajos, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője osztotta meg ünnepi gondolatait.

A főjegyző úgy fogalmazott az idei közös gyertyagyújtás a találkozás, a bizalom és a kapcsolatok építésének alkalma.

Mint mondta, a koronavírus-járvány megtaníthatott minket arra, hogy szomjazzuk a személyes találkozást. Ugyanilyen nagy szüksége van az embernek a bizalomra is.

„Fölmerül a kérdés azonban, hogy elég-e, ha csak a földi dolgokban bizakodunk: magunk erejében, képességeiben, anyagiakban, ha csak a földi múlandó dolgokban bizakodunk vagy talán többre is szükség lenne? Advent és karácsony erről a többről szól, mert valóban többre van szükségünk” – mondta Püski Lajos.

Hangsúlyozta, az adventi időszak arról szól, hogy szövetségét kínálja föl az Isten.

„Ma is azt mondja az Örökkévaló a bálványokat gyártó világban: a Krisztusban idejöttem hozzátok, emberformát vettem föl, fölkínálom a szövetségemet, találkozzunk, legyünk együtt. És legyen a mi válaszunk ez: Uram, Istenem, felém lehajló szeretetedet, felém kinyújtott békejobbodat, bűnbocsájtó kegyelmedet őszinte szívvel fogadom, hozzád akarok tartozni. Ez a hit, ez a bizalom, ez a találkozás fog fölemelni bennünket” – fogalmazott a főjegyző, majd a három egyház képviselője és a város polgármestere meggyújtotta az első gyertyát.

A gyertyagyújtás után látványos ünnepi térjátékot láthattak az érdeklődők a Szárnyas Sárkányok gólyalábas csoportjának és Erdős-Tóth Fruzsina énekes közreműködésével.

A második gyertyát december 4-én 17 órától gyújtják meg ugyancsak Debrecen főterén, a Nagytemplom előtt.

Fotók: Miskolczi János