Rendszerüzenet

Ünnepélyes doktoravatás a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen

Dr. Kulcsár Árpádot díszdoktorai sorába fogadta a Hittudományi Egyetem, míg Dr. Kovács Sándor habilitációs oklevelet vehetett át november 24-én, az intézmény Dísztermében.

Az ünnepi alkalmon Dr. Kovács Krisztián egyetemi adjunktus hirdetett igét a Máté evangéliuma 5. fejezetének, 13-tól 16-ig terjedő versei alapján.

Az adjunktus a tanítványi létről beszélt, mely egyaránt ígéretet és kihívást, megbízatást és figyelmeztetést is jelent – ahogy fogalmazott.

„Jézus nem izzadtságszagú küzdelemre, nem a kisiskolás módon bebiflázható kereszténység ismeretére hív. Ez a tanítványi lét legfelsőbb szintje, ahol nem az a kérdés, hogy ki mekkorát ugrik, hanem illik-e az emberre az a krisztusi norma, amelyet Jézus olyan határozottan megfogalmaz” – hangsúlyozta Dr. Kovács Krisztián.

Mint mondta, az Isten dicsőítése nem merülhet ki a liturgikus verbalitásban, hanem helyet és alkalmat követel magának ott és akkor, ahol és amikor a gondolkodó, alkotó, cselekvő hívő ember Isten elhívásának és Krisztus evangéliumának való engedelmességében értelmezi a saját szolgálatát, munkáját, tudományát, kutatását, művészetét.

„És amikor ezzel a szándékkal kezdi meg szolgálatát a hívő ember, akkor nem kell kényszeresen törekednie a só-létre, a világosság-létre, nem kell felkapaszkodnia a hegyre, mert Krisztus kijelentése felhatalmazássá lesz számára, Isten dicsőítése megtapasztalhatóvá válik az élete munkájában” – fogalmazott.

A nyitó áhítatot követően Dr. Fazakas Sándor professzor, a Doktori Iskola vezetője mutatta be Dr. Kulcsár Árpád lelkész doktori tanulmányainak előmenetelét, majd a jelöltet témavezetője, Dr. Fekete Károly püspök laudálta, ismertette életútját.

Kulcsár Árpád Nagyváradon született 1977. szeptember 6-án. Általános iskolába és gimnáziumba is szülővárosában járt. Az Ady Endre Elméleti Líceumban érettségizett 1995-ben. Teológiai tanulmányait 1996 és 2001 között a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben végezte. Lelkipásztori szolgálatát a Bihari Egyházmegyében, 2001-ben kezdte a Kisnyégerfalvi Református Egyházközségben. 2002 és 2004 között a Babeş-Bolyai Tudományegyetem matematika-informatika tanári szakán informatika tanári diplomát szerzett. Tanári diplomáját is hasznosítva, 2004-be átkerült az Érmelléki Egyházmegyébe, Értacsára, ahol lelkipásztorként szolgált. 2011-től a nagyváradi Partiumi Egyetem magisteri hallgatója volt vallástudományok szakon. A mesteri képzést követően a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen kezdte meg doktori tanulmányait. A 2014/2015-ös tanévet Hollandiában töltötte, onnan hazatérve egyetemi tanársegédként óraadó volt a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Teológiai Tanszékén. 2016-tól jelenleg is a Pósalaki Református Egyházközség lelkipásztora. 2017-ben tanszéket váltott és egyetemi tanársegédként a Partiumi Keresztény Egyetem Humántudományok Tanszékén tanít. 2018-ban lett doktorjelölt. Dolgozatának címe: Ravasz László erdélyi évei és gyakorlati teológiai munkásságának kezdetei.

A laudáció után az ünnepélyes fogadalomtétel következett, majd az Egyetem Dr. Kulcsár Árpádot PhD doktorainak sorába fogadta.

Kovács Sándor a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Egyháztörténeti Tanszékének unitárius szakirányú előadó tanára, megválasztott rektora, aki 2021. október 18-án jelentkezett egyetemi habilitációs eljárásra. Jelentkezését a Doktori Tanács 2001. októberében fogadta el. A Habilitációs Bizottság 2022. február 21-én alkalmasnak ítélte a habilitációs eljárás lefolytatására. Értekezésének címe: Lapozgató. Az unitáriusok rövid története. Kovács Sándor 2022 áprilisában tartotta meg nyilvános előadásait.

Kovács Sándor részére az egyetem rektora, Dr. Baráth Béla Levente nyújtotta át a habilitációs oklevelet.

Mindkét jelölt megérezte a pillanat nagyságát, meghatódva mondtak köszönetet, mindazoknak, akik segítették munkájukat. Az ünnepet Sárosi Dániel fenséges orgonajátéka tette még teljesebbé.