Rendszerüzenet

Hálát adtak megújult templomukért a nagydobosiak

Három év alatt kívülről és belülről is teljesen megújult a nagydobosi református templom. Ezt az áldást ünnepelte a helyi gyülekezet október 5-én a hálaadó istentiszteleten, melyen dr. Fekete Károly püspök hirdetett igét a 105. zsoltár első öt verse alapján.

Mint mondta, ez a csodálatos ünnepi himnusz egy hálaadó istentiszteletet idéz fel a régmúltból, amikor Dávid király Jeruzsálemet tette meg országa életének központjává.  

„A 105. zsoltár a szövetségmegújítás ujjongó örömét hozza elénk, annak a szövetségnek a megújítását, mely azt is jelenti, hogy az Isten trónt foglal az ő népe között. Megkérdez minket ezen a hálaadó istentiszteleten a mi Urunk, hogy vajon méltó helyen van-e az Úristen szerepe a mi életünkben? Trónfosztók vagy trónbitorlók vagyunk? Olyan emberek vagyunk-e, akik az életünk Urának tekintjük az Istent?” – tette fel a kérdést Fekete Károly is.

Hangsúlyozta: azért hozta el épp ezt az igét, a szövetség megújításának igéjét, mert tíz olyan oszlop áll a tíz felszólításban, aminek folyamatosan jelen kell lennie a keresztyén ember életében.

„Nem véletlen, hogy az ószövetségi istentiszteletben ez a zsoltár minden alkalommal elhangzott, mert emlékeztetni akarta a gyülekezetet arra, hogy kicsoda is az az Isten, aki az életünk ura” – mondta a püspök.

Koós Lóránt Zsolt lelkész az elmúlt időszak fejlesztéseiről számolt be a gyülekezetnek. Elmondta, két pályázatot nyertek el néhány év alatt, a befolyt összegből pedig teljes rekonstrukciót hajtottak végre. Térkövezés, új ajtók, parkosítás, fűtéskorszerűsítés, külső és belső burkolatok javítása – mindennek a munkának köszönhetően teljes pompájában áll a hívek előtt a templom és környezete, amelyért hálát adott a lelkipásztor.

Dr. Gaál Sándor esperes ünnepi köszöntőjében a változáshoz való alkalmazkodás és a maradandóhoz való ragaszkodás fontosságára hívta fel a figyelmet.

„A maradandóság biztonságát úgy hívják, hogy Jézus Krisztus. Ez a kettős üzenet fogalmazódhat meg számunkra a mai ünnepen: megújulni, ugyanakkor megtartani, megőrizni, visszaállítani azt, ami volt. A színek változhatnak, apró mozzanatok különbözhetnek, de a lényeg, a tartalom ugyanaz kell maradjon: vissza az eredetihez, a megbízhatóhoz” – emelte ki az esperes.

Dr. Vitályos Eszter miniszterhelyettes úgy fogalmazott, csodálatos látni, hogy a nagydobosiak számára milyen fontos az összefogás, mennyire hisznek a közösség építő és megtartó erejében.

„Mert a felújított templomban nemcsak az épület, de a közösség is megerősödhet. Ha azt kérdeznék, mi a mai nap legszebb ajándéka, azt mondanám: az, hogy együtt vagyunk” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes asszony.

Kovács Gábor polgármester egy emléket idézett fel ünnepi köszöntő gyanánt. Mint mondta, nagyapja minden egyes vasárnap részt vett a református templom istentiszteletén, előtte pedig összesöpörte, rendbe rakta az udvart. Mindennek a szimbolikus jelentését azonban csak később értette meg – árulta el. „Hogy lélekben megtisztuljunk, ahhoz a környezetünknek is meg kell tisztulnia” – magyarázta a polgármester.

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, nagyon jó üzenete van annak, hogy a helyi közösség együtt tud ünnepelni a cancel culture világában.

„Mi valljuk Kölcsey Ferenc szavait: »Mit ér egy csepp víz? De milliomonként egyesült cseppek megdöbbentő erőt fejtenek ki« – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, majd áldást kért a megújult épületre.

A 120 éves megújult nagydobosi református templomban köszöntötte a gyülekezet az immár 25 éve gondnoki szolgálatot betöltő Balogh Istvánnét. Odaadó munkáját Nyeste Ferenc, a Nyírségi Református Egyházmegye főgondnoka méltatta és köszönte meg az elérzékenyült ünnepeltnek.  

Ugyancsak 25. évét ünnepelte idén az ifjúsági gyülekezet, mely ebből az alkalomból egy szép énekkel készült a gyülekezet számára, így emelve a különleges délután fényét.