Rendszerüzenet

Kéz a kézben, építve Isten országát

Különleges istentiszteleten vettünk részt november 5-én a nagykállói református templomban, hiszen az egyházközség történelme során először került sor lelkészházaspár szolgálatra való megerősítésére, beiktatására. Repelik Gábor és Repelik Zsuzsanna Eszter ettől a naptól kezdve a nagykállói gyülekezettel együtt simulhatnak bele Isten nagy tervébe.
Repelik Gábor 1988-ban Vásárosnaményban született, de Vaján nevelkedett ötgyermekes családban. Mátészalkán, az Esze Tamás Gimnáziumban érettségizett, majd a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen folytatta tanulmányait. 2012-2013-as tanévben az Amerikai Egyesült Államokban töltötte gyakornoki évét, miközben ott is folytatta teológiai tanulmányait. Onnan hazaérkezve fejezte be teológiai tanulmányait, egységes lelkészképesítő vizsgát tett és sor kerülhetett a felszentelésére is. 2014-2016 között a washingtoni magyar református gyülekezetben végzett lelkipásztori szolgálatot. 2016-tól a Debreceni Református Hittudományi Egyetem doktori iskolájának nappali szakos hallgatója lett, majd 2020-tól helyettes, majd megválasztott lelkipásztora lett a Nagykállói Református Egyházközségnek. Feleségével 2013-ban kötöttek házasságot, decemberre várják első gyermekük megszületését.

Repelik Zsuzsanna Eszter 1988-ban született Debrecenben. A zenei tagozatos általános iskolai tanulmányait követően a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának diákja lett és innen jelentkezett a Hittudományi Egyetemre és ott végezte tanulmányait. Egy szemesztert ösztöndíjasként töltött Münsterben, majd Heidelbergben töltötte gyakornoki évét. Férjével együtt Amerikában is szolgált, ahol kontinens-szerte végzett lelkipásztori szolgálatot, valamint az amerikai magyar nagykövetségen is dolgozott. Hazatérve 2016-ban missziói lelkész kinevezést kapott a Nyírségi Református Egyházmegyében, ennek keretében Nagykállóban helyettes lelkész volt. Időközben megszerezte a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen a vallástanári diplomát. Vallásoktató lelkészként kapott püspöki kinevezést Nagykállóba.

Hosszútávú célja a lelkészházaspárnak, hogy a gyülekezettel együtt „szolgáljunk az élő Istennek” (Zsid 9,14). Ebben erősítette meg dr. Gaál Sándor esperes is a beiktatás előtt őket: „vagy együtt vagy sehogy, ez a koncepció szépen formálja a mai kor gyülekezeti közösségének a szükségességét”, majd utalt a házaspár választott igéjének többesszámú alakjára: „Ne ragozzátok el és ne ragozzátok túl soha ezt a meggyőződést” – tette hozzá az esperes.

Dr. Fekete Károly püspök az ünnepi alkalomra Márk evangéliuma 2. részének 14-15. és 21-22. verseit idézte, ahol Jézus elhívja a későbbi Máté evangélistát. A régi és új ruha képében Jézus megtalálja a legjobb szimbólumot arra, milyen viszonyban is van a régi élet az új élettel, a tanítványság előtti és utáni élet, de azt is megmutatja, hogy milyen viszonyban van egymással a régi hiedelem és az igaz hit, a szokás és az Isten elvárása, az ige és a tradíció – magyarázta a püspök.

„A ruha a kegyelemre utal vissza, annak szimbóluma. Kockázatos dolog, nem lehet összefércelni a régit az újjal. Van, amikor a foltozással nagyobb bajt csinálunk, mintha hagynánk úgy, ahogy van.”

Hangsúlyozta: „régen is, ma is, sokan szeretnének egy-egy darabocskát fölvenni Jézus üzenetéből, valami tetszetőset, plakátra illő vezérmondatot. A kegyelmet, az új ruhát azonban nem lehet darabokban fölvenni. Nincs kis kegyelem és nagy kegyelem, egyszerűen csak kegyelem van. Ne foltozgasd a régi életedet, hanem akard az egészen újat! Vágyjatok erre a gyökeresen újra, hogy meggazdagítsátok a gyülekezetet egy új korszakkal, gazdagítsátok városotokat Krisztus evangéliumának frissességével!” – intézte szavait a lelkipásztorokhoz, akiket az ünnepi alkalomra ellátogatott lelkésztestvéreik is egy-egy jó kívánsággal és bibilai igével indítottak közös útjukra.

A beiktatás megindító pillanatai után Repelik Gábor az Apostolok cselekedetinek 9. fejezetéből az első kilenc verset olvasta a gyülekezetnek.

Mint mondta, Pál apostol megtérésének történetéből az ünnepi alkalmon azt érthetjük meg, hogy a valódi változás az életünket gyökerestől átalakító, megtérést eredményező változás, ami nem vágyaink megvalósításából fakad, hanem annak az Istennek szándékából, aki életünk egy szakaszában megállít és rávilágít önmagára és ezáltal önmagunkra is.

„Saul nem azért kerül Jézus közelébe Damaszkuszban, mert bocsánatot akart kérni tőle, ez a megtérés nem Saul ötlete volt, éppen ez a lényeg, amit meg kell értenünk: a valódi életformáló változás Isten akarata szerint valósul meg” – hangsúlyozta a lelkész.

Az istentisztelet közgyűlési részében a gyülekezet pásztorait Nyeste Ferenc, a Nyírségi Református Egyházmegye főgondnoka, dr. Vonza András, a Nagykállói Református Egyházközség főgondnoka, dr. Bódor Klára, a dr. Bertók Katalin Nagykállói Református Nőszövetség elnökasszonya, dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő és Horváth Tibor, Nagykálló polgármestere köszöntötte meleg szavakkal, az Örökkévaló áldását kérve rájuk.