Rendszerüzenet

Közgyűlést tartott a Tiszántúli Református Egyházkerület

A Tiszántúli Református Egyházkerület 2022. október 22-én a Debreceni Református Kollégium Dísztermében tartotta meg közgyűlésének első napját.

A tanácskozás előtt Szalay Kont, a Szatmári Református Egyházmegye esperese Mózes második könyvének 16. fejezetéből, annak válogatott versei alapján hirdetett igét.

Izráel fiai negyven évig ették a mannát, egészen addig, míg el nem érték Kánaán földjét – hangzott az igehirdetésben. Az elégedetlenségre válaszul kapták az Úrtól a mannát és a „Mi ez?” kérdésre a választ is, hiszen Isten szeretetének kézzelfogható bizonyossága a manna.

A manna üzenete, amely szerint naponként kell Isten kezéből élni, egybecseng Lukács szavaival, hangsúlyozta Szalay Kont és utalt a Mi Atyánk szavaira: „A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma”, majd a bibliai történetet aktualizálva hozzátette: a hét bő esztendőnek vége van, itt van a hét szűk esztendő ideje.

Ismét feltehetjük a kérdést: „Kik vagyunk mi?”: elégedetlenek vagy elégedettek azzal, amit Isten ad nekünk napról napra? Mint mondta, amikor ezentúl az Úr asztalára tesszük a kenyeret, akkor már nem azt a kérdést kell feltenni, hogy „Mi ez?”, hanem hogy „Ki ez?” Ahogy János evangéliuma mondja: „Én vagyok az élet kenyere.” (...) Aki eszik ebből a kenyérből, élni fog örökké” – idézte, majd bölcsességet kért a tanácskozáshoz.

Dr. Fazakas Gergely Tamás, a Tiszántúli Református Egyházkerület presbiteri főjegyzője a Zsidókhoz írt levélből idézett:

„Ezért tehát még jobban kell figyelnünk a hallottakra, hogy valamiképpen el ne sodródjunk. Mert ha az angyalok által hirdetett ige olyan erős volt, hogy minden törvényszegés és engedetlenség megkapta igazságos büntetését, akkor hogyan menekülünk meg mi, ha nem törődünk ilyen nagy üdvösséggel, amelyet az Úr hirdetett először. Azok pedig, akik hallották, megerősítették ezt számunkra, Isten pedig velük együtt tett bizonyságot jelekkel és csodákkal, sokféle erővel és a Szentlélek ajándékaival, amelyeket akarata szerint osztott szét.”

Mint mondta, a Szentlélek által szétosztogatott ajándékok a hálára hívják fel még inkább a figyelmet a közgyűlés kezdetén:

„Az ukrán és a kárpátaljai menekültek megsegítésére végzett, sokszor erőn felüli munkáért hálásak lehetünk, mindannyian továbbadtuk a Szentlélektől kapott ajándékot: lelkiekkel, szellemiekkel és anyagiakkal is. Azt kérem, hogy Isten adjon erőt ehhez a szolgálathoz a továbbiakban is.” – kérte az áldást a presbiteri főjegyző.

Dr. Fekete Károly püspöki jelentésében egy kettős jubileumra emlékeztette a közgyűlést: idén Melius Juhász Péter halálának 450. évfordulójára, születésének pedig 490. esztendejére emlékezünk – emelte ki.

„Tudatos gyülekezetépítő munkájával átgondolt biblikus elképzelése volt. Minden gyülekezetet — tekintettel a török hódoltságra is —, sőt a református egyház egészére, mintegy saját lábára akarta állítani, szükség esetén a lelki irányításban önellátóvá akarta tenni. E célra rendelkezésre óhajtotta bocsátani a legszükségesebb eszközöket: a kátét, az egyházi és istentiszteleti rendtartást, a népnyelvű Szentírást prófétai-gyakorlati magyarázattal. Ezért kezdett bibliafordításba, hozzá korszerű magyarázatot közölt. Szeme előtt egy olyan típusú gyülekezet lebegett, amely nem annyira külső, szervezési eszközök, hanem inkább a személyesen és közösen értelmezett isteni ige útján és kötelékében tevékenykedik.”

Hangsúlyozta, hogy a Tiszántúli Református Egyházkerület pecsétjén egy képi ábrázolás van: Jézus megkeresztelkedésének pillanata. A képen együtt látjuk a Mennyei Atya, a Fiú és a Szentlélek szimbólumait – ennek a pecsétnek az eredete Wittenbergig és a Wittenbergben tanuló Melius Juhász Péterig visz vissza bennünket – emlékeztetett Fekete Károly.

Melius a hazai Szentháromság-tagadók elleni harc kiemelkedő vezéregyéniségévé, ezzel az elkötelezettséggel pedig a reformációhoz csatlakozó Tiszántúl népe a Szentháromságba vetett hit bástyájává vált – szögezte le Fekete Károly, aki a covid és poszt-covid időszak nehézségeiről is beszámolt.

Mint mondta, a szociális szektorban és az egészségügyben dolgozók erőn felüli munkát végeztek és az egyházi intézményeinkben végzett szolgálataik szakmaisága a kiélezett helyzetben még inkább kidomborodott, ám a járvány miatt egyharmadával csökkent az istentiszteletek látogatottsága – „Mindent meg kell tenni, hogy közösségi alkalmaink visszaépüljenek!” – hívta fel a figyelmet.

Az orosz-ukrán háborús helyzet kapcsán emlékeztetett, hogy a gyülekezeti tagok a lelkipásztorok vezetésével az elsők között álltak helyt a menekültek fogadásában és ellátásában. Az egyházmegyék adománykoordinátori és önkéntes szervezői szolgálata pedig példamutató volt. Az egyházkerület is adománygyűjtést hirdetett – mondta, majd arra kért mindenkit, hogy a válságidőre tekintettel a gyülekezetek a fenntartott oktatási és szociális intézményekben ne kezdjenek új beruházásba.

Fekete Károly a missziói aktivitás kapcsán több örömhírről is beszámolt: elindult a RefKatedra képzési program: idén több alkalommal került sor az egyházmegyei hivatalvezetők találkozójára, szeptemberben pedig megtartotta első képzését az Evangélium az iskolában című munkacsoport. Emellett sikerült megvásárolni a Nagyerdei körúton található volt Postás Üdülőt 2021 decemberében a Magyar Posta Zrt-től, így lehetővé vált, hogy a Debreceni Egyetemen tanuló református diákok számára létrehozzanak egy református felsőoktatási diákotthont. Június 15-én a cigánymissziós lelkészi találkozót tartottak, és készülhetnek a presbiteri tisztújítási évre, hiszen 2023 ennek jegyében fog telni.

Idei kiemelt események között emlékezett meg az új énekeskönyv kiadásáról, az erdélyi Egységnapról, a hitoktatók találkozójáról, a Debreceni Református Napokról és az iskolai kórustalálkozóról.

 Három nagy értékű ingatlannal is gyarapodott az egyházkerület – emelete ki Fekete Károly. Az egyik a Felsőoktatási Diákotthon, a másik a berekfürdői Touring Hotel, amelyet az állam a Tiszántúli Református Egyházkerület részére ingyenes tulajdonba adott. A harmadik ingatlan a Debrecen-Füredi úti templom melletti, úgynevezett Jost-villa, amely parókiaként fog szolgálni, az udvarán pedig bölcsőde épülhet – közölte a püspök.

Fekete Károly kiemelt programként említette az Országos Óvoda Programot, melynek keretében az egyházkerületben 23 óvoda épül vagy újul, amely összesen 2123 gyermek óvodai, bölcsődei ellátását érinti. De ilyen kiemelt beruházás az Egyetemi templom felújítása, és a Dóczy tornacsarnok megépítése is – hívta fel a figyelmet.

A püspöki jelentés után a határozati javaslatok beterjesztésére került sor.

A Közgyűlés a tanácskozáson a püspöki jelentés mellett többek között jóváhagyta az idén diplomát szerzett tizenhat lelkész lelkészszentelésére való jelentkezését; a Katechetikai Bizottság aktuális munkatervét, hogy az egyházmegyék lelkésztestületi gyűlésének fókuszában a hitoktatás legyen; a Diakóniai Bizottság beszámolóját, mely a gyülekezetek és a közegyházi diakóniai szervezetek szorosabb kapcsolattartását, valamint  a válsághelyzetre való tekintettel a mértéktartó és felelős gazdálkodást szorgalmazta; az Egyházkerületi Tanács munkájáról szóló jelentést; a tanügyi jelentést, ezzel támogatva a kerületi intézmények energiamegtakarításra irányuló terveit. Jóváhagyta az egyházkerület Cigánymissziójának tervét, köztük a dombostanyai épület használhatóvá tételére vonatkozó feladatokat; támogatta a kerületi közgyűjteményi intézmények (Egyházkerületi Levéltár, Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára és Teológiai Szakkönyvtára, Kollégium Múzeuma) szervezési, raktározási feladatainak ellátására irányuló törekvéseit. 

A Közgyűlés továbbá egyhangúlag elfogadta a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Református Kollégium munkájáról, rendezvényeiről, idei fontosabb intézkedéseiről szóló jelentést, a sajtó- és kommunikációs stratégiákra vonatkozó beszámolót;  az Építészeti Iroda vezetőjének egyházkerületi főépítészként végzett műszaki feladatairól szóló beszámolóját, köztük állami és európai uniós projektek keretein belül megvalósuló fejlesztéseket; valamint a a berekfürdői Megbékélés Háza működésére vonatkozó jelentést.

A tanácskozás második napjára november 18-án 9 órai kezdettel kerül sor ugyancsak a Debreceni Református Kollégium Dísztermében.

Szöveg: Szilágyi Szilvia
Fotók: Miskolczi János