Rendszerüzenet

Fekete Károly püspök Rómában

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke ökumenikus delegáció tagjaként tartózkodott Rómában 2022. szeptember 27. és 30. között. A három debreceni püspök találkozott Ferenc pápával és több hivatalos látogatást is végzett Rómában.


Debrecen az egyetlen város Magyarországon Budapesten kívül, ahol három keresztyén felekezet püspökségének van székhelye. A református, a római katolikus és a görögkatolikus püspökök testvéri kapcsolatban vannak egymással a városban, aminek jele az is, hogy a három egyházfő havi rendszerességgel találkozik egy informális beszélgetésre és közös imádságra.

Ez az ökumenikus lelkület illik is a hely szelleméhez, hiszen Debrecen az a város, ahol három évtizeddel ezelőtt – 1991-ben – II. János Pál pápa elhelyezte a felekezetközi megbékélést jelképező koszorút a 17. századi ellenreformáció idején üldöztetést szenvedett protestáns prédikátorok emlékművén, a gályarabok emlékoszlopán.

Fekete Károly református püspök, Palánki Ferenc római katolikus püspök és Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita 2017-ben, a reformáció kezdetének 500. évfordulóján, közösen látogattak el Genfbe, ahol találkoztak Olaf Fykse Tveittel, az Egyházak Világtanácsa akkori főtitkárával is. A három püspök mostani római látogatása ennek a közös ökumenikus utazásnak a folytatása, amely a covid-járvány miatt eddig váratott magára.

A római látogatás során a püspökök 2022. szeptember 28-án részt vettek Ferenc pápa általános audienciáján is. Az ebből az alkalomból elmondott katechézisében Róma püspöke az imádságot állította tanítása középpontjába. Azt hangsúlyozta, hogy az imádkozó ember kapcsolata elmélyül Istennel és ez a boldogság igazi forrása. Utalt a gazdag ifjú bibliai történetére, aki az evangélium szerint szomorúan távozott el Jézus közeléből mert inkább nagy vagyonához ragaszkodott. A pápa rámutatott: a gazdagság sem menti meg az embert a szomorú élettől, ám az imádságos Istenhez fordulás boldogsághoz vezet. A tanítás elhangzása után a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Debrecen-Nyíregyházai Egyházmegye megyéspüspöke és a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája találkozott Ferenc pápával. A püspökök egy a II. János Pál pápa 1991-es debreceni látogatásáról készült, egyedi díszkötésű albumot nyújtottak át Ferenc pápának, amely Hapák Józsefnek, az eseményfotóit és az akkor elhangzott beszédeket tartalmazza angol és magyar nyelven. A pápa örömmel fogadta az ajándékot, magyarul is köszöntve a püspököket és a rövid beszélgetés során megerősítette szándékát, hogy hamarosan ismét Magyarországra kíván látogatni.

Találkozás Ferenc pápával Fotó: Vatican Media

A rövid római látogatás során a delegáció Pápai Magyar Egyházi Intézet vendégszeretetét élvezte. Találkoztak Kurt Koch bíborossal, a Keresztények Egységét Előmozdító Pápai Tanács elnökével, aki előre vetítette a Niceai Zsinat (325) és az Augsburgi Hitvallás (1530) közelgő évfordulóit, amelyek jelentős ökumenikus eseményként állnak majd előttünk. A debreceni püspökök látogatást tettek a Collegium Germanicum et Hungaricumban, a Szent Atanáz Kollégiumban és az Orientale Intézetben, ahol az intézményvezetőkkel történt találkozás mellett elbeszélgettek az adott intézetben tanuló magyar kispapokkal is. A tartalmas és intenzív program részeként a püspökök Habsburg-Lotharingiai Eduárddal, Magyarország szentszéki nagykövetével is találkoztak. A Vatikáni Rádióban Vértesaljai Lászlóval, a magyar szerkesztőség vezetőjének mikrofonja előtt értékelték ki római útjukat. A találkozók közben megtekintették a Vatikán és Róma legfontosabb egyházi helyszíneit.

Vértesaljai Lászlóval a Vatikán Rádióban Fotó: dr. Törő András

TTRE Sajtószolgálat

Fotók: dr. Törő András és a Vatican Media