Rendszerüzenet

Ötven éves a Doktorok Kollégiuma


A Magyarországi Református Egyház Doktorok Kollégiumának 2022. évi Konferenciáját augusztus 23-25. között Debrecenben, a Debreceni Református Kollégiumban tartották.
 
Az ünnepi plenáris ülést a Doktorok Kollégiumának elnöke Dr. Vladár Gábor nyitotta meg. Az alkalom áhítatán a házigazda Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, dr. Fekete Károly szolgált a Máté szerinti evangélium 25. fejezetében olvasható talentumok példázatából. „Nem a megduplázott eredményt, nem a mennyiséget, nem a többet – mondjuk ma így: nem az oldalszámot és az irodalomjegyzéket, meg a pontos lábjegyzeteket dicséri Isten, hanem a lelkületet díjazza, az Ő ügye és a Róla szóló szent tudomány iránti érdeklődést: az Isten megelőző bizalmát elfogadó és azt megszolgáló, igyekezettel teli hitet értékeli.”  - hangsúlyozta az igehirdető.



A konferenciát megtisztelte jelenlétével Dr. Georg Plasger (Universitaet-Siegen), aki Die Dienste in der Kirche – Reformierte Einsichten  (Szolgálatok az egyházban – Református értelmezések) címmel tartott előadást. Plasger professzor hét nagy egységből álló előadásában felelevenítette szolgálatról alkotott szemléletmódunk sajátosságait. A jelen egyházi-gyülekezeti problémáit történelmi példák tanulságaival szemléltette. A szolgálat strukturált felfogásánál felidézte a Luthertől és Kálvintól örökölt gyökereket, amelyek ma is figyelmeztetnek bennünket, hogy a lelkészcentrikusság ne szorítsa háttérbe a többi gyülekezeti tisztséget. A gyülekezetek partneri együttműködésének és a presbiteri-zsinati elv érvényesülésének jelentőségére az Emdeni Zsinat (1571) utáni időszak tanulságaival emlékeztetett, hogy felismerjük a kongregacionalizmus veszélyeit, amely csak a saját gyülekezet keretein belül él, de nem gondol az egyház egészének érdekeire. Az egyházi tisztségek mellérendelő viszonyának jelentőségét, amit az államegyházzá válás veszélyeztet a Barmeni Teológiai Nyilatkozat III-IV. tételével igazolta. A protestáns egység fontosságát a Leuenbergi Egyezség (1973) létrejöttével igazolta. Az ökumenével kapcsolatos kritikáját a Limai Dokumentum állításaival ütköztette. Előadásának gondolatmenetét tíz záró tézisbe tömörítette.      



Dr. Hörcsik Richárd, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Egyháztörténeti Tanszékének vezetője előadásában külön kiemelte Makkai László egykori egyháztörténész professzornak a munkásságát, aki nagy szerepet játszott a Doktorok Kollégiumának ötven évvel ezelőtti megalapításában. Ebből az alkalomból házi kiállítás nyílt a Református Kollégium Dísztermében Makkai László munkásságáról, valamint az őt ábrázoló festmény is megtekintésre bocsátották.



A három nap folyamán a Kárpát-medence különböző pontjáról érkező szakemberek tizennégy tudományterület szekcióülésén értekeztek.

A zárónap közgyűlésén elhangzott dr. Hodossy-Takács Előd főtitkár beszámolója, és a közgyűlés aranygyűrűs teológiai doktorrá választotta dr. Bölcskei Gusztáv nyugalmazott püspököt. Az év könyve díjra Csoma Judit Margit Megszelídített szorongás című könyvét javasolják.


Fotók: Bodonovics István