Rendszerüzenet

Összhang - Balatoni élet meteorológus szemmel

Balatoni élet

Beszélgetés Szilágyi Eszter meteorológussal

A második képeslap
 
„Isten mindig a tenyerén hordozott, terelt az ösvényeken, mutatta az utat a személyes életemben. Hiszem, hogy az egész emberiséget ilyen szinten a tenyerén hordozza, és mutatni fogja nekünk az utat.”- vallja Szilágyi Eszter, meteorológus, aki az előttünk álló klímakihívásokkal farkasszemet nézve a remény hangját szólaltatja meg. Többen a tévé képernyőiről ismerhetik, mások – velem együtt a Tatai Refis évekből, és megint mások a biztonságos balatoni nyaralásukat köszönhetik neki ismeretlenül. 
 
A Tiszántúli Református Egyházkerület Összhang című online sorozatának következő részében Szilágyi Eszterrel, az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának balatoni viharjelzőjével, az MTVA meteorológusával beszélgetek hivatásról, hitről és előrejelzésről.



 

Másnak nyaralás, neked balatoni élet. Hogyan képzeljük el a siófoki munkádat?
Rengeteg mérőműszerünk van a Balaton körül, egész nap nyomon követjük az időjárás aktuális állapotát. Felelősségteljes munka, elsődleges feladatunk az életvédelem. A jelzőrendszert a nap 24 órájában működtetjük, illetve különböző tömegrendezvények, fesztiválok és magánszemélyek megkeresésének teszünk eleget, rendezvényeket biztosítunk. Ez szezonális, áprilistól október végéig tart. A téli hónapokban kutatói, fejlesztői munkálatokat végzünk. Ilyenkor történik az évközben készített előrejelzések verifikációja, azaz annak megállapítása, mennyire voltak helytállóak előrejelzéseink, és pontosak a jelzéskiadásaink.

A tévé képernyőin is találkozhatunk veled. Az MTVA egyik meteorológusa is vagy. Milyen a kulisszák mögött?
Ami a képernyőn két perc, az a háttérben több órás felkészülés. Mindig izgulok. Habár a szakmát vittem magammal, kommunikációs ismereteim nem voltak: sohasem tanultam, hogyan kell kamera előtt beszélni és mozogni. Ezeket folyamatában kellett gyorsan elsajátítanom.  De az izgalom megmaradt. Viszont az az adrenalin-mennyiség, ami ilyenkor felszabadul az emberben, vissza is tölt. Doppingol. Élvezem, a siófoki viharjelzés mellett úgy érzem, tovább színesíti az életemet.

Hogyan lesz a munkából hivatás?
Ezen sokat gondolkodtam az elmúlt években. Amikor elmozdulok abba az irányba, hogy szeretem és élvezem is, akkor valahol a hivatásommá válik az, amit csinálok. Másrészt, szolgálatként élem meg a munkámat: a viharjelzés egy közszolgálat, életvédelem. Ami van bennem pedagógus véna, azt a televíziózáson keresztül tudom megélni: nemcsak a legjobb tudásom szerint törekszem elmondani, milyen idő várható, hanem tanítói célzatot is viszek bele. Próbálom közérthetően elmagyarázni az ok-okozati szálakat, mi miért történik a légkörben. A tévé emiatt lehet szolgálat, mert tudok adni tudást, ismeretet, örömet, a viharjelzés pedig életmentés.

Sok közös kapocs köt össze bennünket a Tatai Refis évekből. Egyet most kiemelnék, dr. Kálmán Attila személyét. Bennem a hivatásomat meghatározó emlékkép, ahogyan mindig az égre mutatott kezével jelezve, hogy nemcsak a láthatókra nézünk, és Isten dicsőségére emlékeztetett bennünket. Téged is kísér a hivatásodban ez az emlékkép?
Igen, a mai napig nagyon sokszor az eszembe jut. A humora is: nincs jó idő, vagy rossz idő, csak jó és rossz turista. Mindig az égre mutatott. Magam előtt látom most is, ahogyan ott áll a templomban, díjat vett át, vastapsot kapott, de ő csak az égre mutatott. Tehetségét Istentől kapta. Ez bennem is mélyen gyökerezik mai napig, és így gondolok a saját sikereimre is. Talán ezért tudok a tévézésben is két lábbal megmaradni a földön. Nem érdemem, hanem egy nagy lehetőség, amit Istentől kaptam. Hálás vagyok Istennek ezért!
 
Hogyan látod meteorológus szemmel a közeljövőt, és ennek a tudásnak a birtokában, hogyan látod a hit szemüvegén keresztül?
A tudományos eredmények alapján egyértelmű, hogy az időjárási szélsőségek, mint a hőhullámok, villámárvizek egyre gyakoribbá fognak válni. Emiatt az éghajlatváltozás mérséklése mellett elengedhetetlen a már elkerülhetetlen változásokhoz való alkalmazkodás is. A globális felmelegedés okozta éghajlatváltozás regionális hatásait figyelembe véve a Kárpát-medence  nagyon érzékeny terület. A felmelegedéssel kapcsolatban gyakran hallani, hogy kritikus érték a 1,5 Celsius fok. Ha az ipari forradalom idején mért átlaghőmérséklethez képest 1,5 fokkal megemelkedik a globális átlaghőmérséklet, az visszafordíthatatlan folyamatokhoz vezet a Földön, és az említett szélsőségek válnak az új normálissá. Hosszabbak és intenzívebbek lesznek az aszályos időszakok, hőhullámok és hevesebbek a viharok.  A megváltozó csapadékviszonyok mellett komoly kockázatot jelentenek a mezőgazdaság számára a fokozódó fagykárok.
A negatív jövőkép ellenére azt gondolom, és a kutatások is azt mutatják, hogy még van esélyünk cselekedni, hogy elkerüljük a legsúlyosabb hatásokat és ehhez megvan a technológia és a szükséges pénz a gazdaságban. Környezettudatos életmóddal mi is hozzájárulhatunk a klímaváltozás mérsékléséhez és a várható hatásokhoz való alkalmazkodáshoz is.

 

Interjút készítette: Bogyó Zsófia