Rendszerüzenet
2022. március 17.

Csikos Sándor köszöntése

Csikos Sándor, a debreceni Csokonai Színház művésze Kossuth-díjat kapott március 15-én, ebből az alkalomból köszöntötték a Debreceni Református Kollégium Dísztermében március 17-én délután.

A Jászai Mari-díjas színészt, érdemes és kiváló művészt elsőként dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntötte mint házigazda. Fekete Károly felelevenítette a kapcsolódásokat, a szatmárcsekei, nyíregyházi emlékeket, és megemlékezett Csikos Sándor testvéréről, Csikos Jánosról, aki a kollégium növendéke volt, később esperes. "Csikos Sándor nagytemplomi gyülekezeti tag. Amikor teheti, a Nagytemplom kereszthajójának keleti oldalán tágra nyílt szemekkel, nyitott szívvel hallgatja Isten igéjét” – mondta Fekete Károly. Jeremiás próféta igéjével köszöntötte a színművészt: „De áldott az a férfi, aki az Úrban bízik, akinek az Úr a bizodalma. / Mert olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely a folyóig ereszti gyökereit. Nincs mitől félnie, ha eljön a hőség, lombja üde zöld marad. Száraz esztendőben sem kell aggódnia, szüntelenül termi gyümölcsét.” (Jer 17, 7-8.)

Csikos Sándor (1941. október 28.) 1993 óta állandó tagja a Csokonai Színház társulatának, ám azt megelőzően is erős szálakkal kötődött a színházhoz. 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Pályáját a Miskolci Nemzeti Színházban kezdte, majd az Irodalmi Színpad, a Csokonai Színház, a Kisfaludy Színház és a Móricz Zsigmond Színház társulatához szerződött, ahol 1990 és 1993 között színházigazgatóként is dolgozott. Munkája elismeréseként 1987-ben Jászai Mari-díjat, 2004-ben A Magyar Köztársasági érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott.
Több mint öt évtizedes pályafutása során kétszáznál is több szerepet játszott el. A Csokonai Színház kiadásában 2021-ben jelent meg az eddigi gazdag életútját bemutató kötet Csikos Sándor – Kulisszák nélkül címmel.


Csoma Judit, Várhalmi Ilona, Csikos Sándor, Fekete Károly és Molnár János