Rendszerüzenet
2022. február 24.

Kiállítás nyílt a Kárpát-medencében élő magyarok összetartozásának témájában

„Fából faragott Magyarország” címmel nyílt vándorkiállítás a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában, amelyen március közepéig bemutatásra kerül az a közel ötven alkotás, amely a Trianon Múzeum és a Hagyományok Háza közös pályázatára készült a nemzeti összetartozás témájában.

A megnyitón részt vett dr. Veress Bertalan, a Tiszántúli Református Egyházkerület oktatási főtanácsosa, Stanik István, a Magyar Házak Hálózat szakmai igazgatója, a debreceni Partium Ház vezetője, Bálintné Miklós Éva fafaragó művész, a kiállítássorozat szakmai igazgatója, valamint Frankóné Dézsi Gizella, a Partium Ház irodavezetője.

Az iskola igazgatónője, Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett a következő gondolatokkal nyitotta meg a kiállítást:

„Nagy öröm számomra, hogy a közel 500 éves történelmi múltra visszatekintő Református Kollégium Gimnáziuma helyt adhat a debreceni Partium Ház Trianon 100. „Fából faragott Magyarország” című vándorkiállításának. Különösen jelentős ez annak tükrében, hogy iskolánk fontosnak tartja nemzeti kultúránk, értékeink és hagyományaink ápolását, őrzését, valamint a határon túlról érkező református fiatalok oktatását, támogatását. A kiállítás szimbolikus üzenete az összetartozás, ugyanakkor a kiállított darabok magukon hordozzák a magyar lakta területek népművészeti motívumait, melyek lehetőséget teremtenek a magyar népi kultúra értékeinek megismertetésére, megszerettetésére a diákok körében is. Wass Albert gondolatát idézve vallom, hogy „A kultúra és a nemzet azonossága az a mindeneken felül álló erő, mely ellen tehetetlenek a fegyverek, és mellyel szemben értelmüket vesztik a szögesdrótok.” Nemzetünk rendkívül gazdag kulturális értékeit és magyar identitásunkat éppen ezért kötelességünk óvni és megőrizni, s példával elől járni az utánunk következő generációnak.”