Rendszerüzenet
2021. december 20.

Digitális világ és lelkészi szolgálat

Hogyan hatnak a digitális eszközök magánéletünkre, hivatásgyakorlásunkra, világképünkre? Miként formálja az online világ a gyülekezeti szolgálatot? Milyen hatással lehetnek az új műfajok megjelenései a különböző generációkra? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kerestek választ a Tiszántúli Református Lelkésztovábbképző Intézet egyik őszi alkalmának résztvevői.

A 2020-as évben kialakult vírushelyzet korábban nem tapasztalt módon változtatta meg az egyházi kommunikációs szokásokat és formákat. Az online térbe kényszerült istentiszteleti és gyülekezeti alkalmak átmeneti megoldásként tudtak működni, de a közös tapasztalatokról és a digitális világ lehetőségeiről elengedhetetlen párbeszédet folytatni. Ezt tűzte ki célul a Tiszántúli Református Lelkésztovábbképző Intézet is, amelynek 2021. október 4-7. között megtartásra került alkalmát „Élő média és online kommunikáció az egyházban” címmel hirdették meg.

Az online térben egyelőre sok tisztázatlan elvi, jogi és etikai lehetőséggel találkozhatunk, amelyek formálják istenképünket és a világról, önmagunkról alkotott felfogásunkat. Ezek mentén hallgattak különböző előadásokat a négynapos továbbképzés résztvevői: Fazakas Sándor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanszékvezető professzora a digitális korszak egyházra és társadalomra gyakorolt hatásairól és az online úrvacsora tapasztalatairól tartott előadást; Kodácsy Tamás, a Károli Gáspár Református Egyetem Teremtésvédelmi Műhelyének vezetője a spirituális jelenlét személyes és online formáit elemezte; Szabó Éva televíziós szakember az egyházi műsorkészítés sajátosságait ismertette; Farkas Zsuzsanna újságíró pedig az újmédia korának etikai kérdéseit és a kommunikációs zavarokat vizsgálta.

Az elmélet mellett a gyakorlatra is komoly hangsúlyt fektettek a szervezők, így alkalom nyílt a hírírás alapjainak elsajátítására, valamint a különböző közösségi oldalak praktikáinak megismerésére. A lelkipásztorok egyetértettek abban, hogy a pandémia tapasztalatairól és a jó gyakorlatokról fontos beszélni, valamint a kommunikáció és a gyülekezeti alkalmak esetében érdemes hibrid megoldásokban is gondolkodni – minél hatékonyabban kihasználva a digitális tér adta lehetőségeket.

Farkas Zsuzsa

újságíró