Rendszerüzenet

FMO/13/2020TAM

Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Koft  mint Támogató, a Tiszántúli Református Egyházkerület, mint Támogatott részére 9.500.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott az FMO/13/2020TAM  támogatás keretében a Orgona felújítás célú projektek megvalósítására.

Az FMO/13/2020TAM azonosító számú orgona felújítás 5 helyszínen valósult meg.

 

   -Dévaványai Református Egyházközség,

   -Körösladányi Református Egyházközség,

   -Tiszafüredi Református Egyházközség,

   -Hajdúhadházi Református Egyházközség,

   -Hajdúszoboszlói Református Egyházközség

 

 

A Dévaványai Református Templom orgonáját ifj. Bakos Károly építette 1891-ben mechanikus csúszkaláda rendszerrel, kétmanuálos-pedálos kivitelben, 20 regiszterrel.

A Dévaványai Református Templom orgonájának részleges állapotfelmérését 2020. április 25-én végeztem el. Ekkor megállapítottam, hogy a hangszer mechanikai szempontból nagyon megbízhatatlan, hangja erőtlen, fújtatómotorja zajos és alultermel*, valamint a redőnyszekrénye sem készült el. Komoly mechanika szabályozásra, tisztításra, intonálásra, hangolásra szorul és egy új fújtatómotor beépítése is elengedhetetlen.

*(itt a hiányzó regiszterek beépítése utáni szélszükségletet vettem figyelembe)

 

 

A Körösladányi Református Templom orgonáját Kováts István építette (Országh Sándor bővítette) mechanikus csúszkaláda rendszerrel, kétmanuálos-pedálos kivitelben, 15 regiszterrel.

A Körösladányi Református Templom Kováts orgonájának részleges állapotfelmérését 2020. június 3-án végeztem el. Ekkor megállapítottam, hogy a hangszer mechanikája komoly szabályozásra szorul. A második manuál több hangja beragad. A manuálkopula nem működik. A pedálbillentyűzet zajos és helyenként ragad. A hangszer belsejében jelentős rovarkár látható. Az orgona komoly hangolásra és intonálásra szorul. A belső szerkezet rendkívül koszos. A fújtatómotor meglehetősen zajosan működik, széltermelése gyenge.

 

 

A Tiszafüredi Református Templom orgonáját Ludwig Mooser építette 1869-ben mechanikus csúszkaláda rendszerrel, egymanuálos-pedálos kivitelben, 9 regiszterrel.                      

A Tiszafüredi Református Templom Mooser orgonájának állapotfelmérésére 2020. november 9-én került sor, Péntek Gergely orgonaépítővel. Ezen felmérés során a hangszer hibáinak részleteit és okait tártuk fel a teljesség igényével.

 

 

A Hajdúhadházi Református Templom orgonáját a Rieger orgonagyár építette 1944-ben, hárommanuálos-pedálos kivitelben, 35 regiszterrel.

A Hajdúhadházi Református Templom Rieger orgonájának részleges állapotfelmérését 2020. áprilisában végeztem el. Ekkor megállapítottam, hogy a hangszer elektropneumatikus vezérlése megbízhatatlanul működik. Jelentős mennyiségű manuál és pedál hang esetében tapasztaltam, hogy többszöri megszólaltatási kisérlet után szólal csak meg a hang. A kopulák megbízhatatlanok, sok esetben nem működnek. A crescendo-henger és kijelzője működésképtelen. Az orgona hangolása és intonálása jelentős igazításra szorul. A belső szerkezet rendkívül koszos. A fújtatómotor pedig minden jel szerint a működőképessége határán van.

A hangszer részletes állapotfelmérésére 2021. május 17-én került sor, Péntek Gergely orgonaépítővel. Ezen felmérés során a 2020. áprilisában dokumentált hibák részleteit és okait tártuk fel a teljesség igényével.

 

 

A Hajdúszoboszlói Református Templom Angster József és Fia orgonájának részleges állapotfelmérését 2020. június 10-én végeztem el. Ekkor megállapítottam, hogy a hangszer elektropneumatikus vezérlése nem megbízható. Az első manuálon több hang megszólalása bizonytalan. A második manuál Salicional 8’ regiszterében több hang későn szólal meg és nem éri el a hangját. A pedál C, D és f hangjai nem működnek. A P+I kopula be van ragadva. Kikapcsolni nem lehet. A crescendo-henger teljesen megbízhatatlanul működik. Az orgona hangolása és intonálása jelentős igazításra szorul. A belső szerkezet rendkívül koszos. A fújtatómotor meglehetősen zajosan működik, széltermelése gyenge.

A hangszer részletes állapotfelmérésére 2020. november 16-án került sor, Péntek Gergely orgonaépítővel. Ezen felmérés során a júniusban dokumentált hibák részleteit és okait tártuk fel a teljesség igényéve.