Rendszerüzenet
2021. november 04.

Egyházkerületi köznevelési elismerések átadása az Egyházkerületi Közgyűlésen

Az Egyházkerületi Közgyűlés szabályrendeletet alkotott a Tiszántúli Református Egyházkerületben a köznevelés területén adományozható elismerésekről. A szabályrendelet célja: „a Tiszántúli Református Egyházkerületben a református köznevelés területén végzett magas színvonalú, kiemelkedően eredményes munka, valamint a református hagyományok és értékek megőrzésének, továbbvitelének érdekében huzamos időn át kifejtett tevékenység elismerése”. A díjak átadására október 30-án került sor.

A Tiszántúli Református Egyházkerület Pedagógiai Díja elismerésben részesült:

Balláné Bodai Judit, a hajdúböszörményi Baltazár Dezső Református Általános Iskola igazgatója,

Fegyvernekiné Varga Erzsébet, a tiszafüredi Bán Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola keretében működő óvoda vezetője.

Dr. Mokbelné dr. Bacsa Éva, a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatóhelyettese. Dr Mokbelné dr. Bacsa Éva a díjat későbbi időpontban veszi át.

Az Egyházkerület Elnöksége a Tiszántúli Református Köznevelésért elismerő oklevél kitüntetésben részesítette:

Virguláné Hercku Orsolyát, a Kisvárdai Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóját, a Várday Kata Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tanárát.

Türmerné Gorzás Katalint, a Kunhegyesi Református Általános Iskola nyugalmazott tanárát.

A elismeréseket Püski Lajos főjegyző és Molnár János főgondnok adta át, a díjazottakat dr. Veress Bertalan tanügyi főtanácsos laudálta.

LAUDÁCIÓ

Balláné Bodai Judit

Balláné Bodai Judit a hajdúböszörményi Baltazár Dezső Református Általános Iskola igazgatója. A Kölcsey Ferenc Tanítóképző Főiskolán szerzett tanítói oklevelet. Több mint két évtizede, 2000 augusztusától dolgozik a Hajdúböszörményi Református Általános Iskolában. A tanítói feladatok mellett osztályfőnöki, munkaközösségvezetői megbízást is ellátott. 2003 és 2011 között igazgatóhelyettesként tevékenykedett. 2011-ben kapott megbízást az iskola igazgatói feladatainak ellátására. Vezetői munkája során a nevelés és oktatás összhangjára törekszik. Kiemelt feladatának tekinti az oktatás feltételeinek javítását, gyermekközpontú, korszerű intézmény kialakítását. Az alapműveltség elsajátításán túl az egyéni adottságok, a képességek kibontakoztatását elősegítő oktatás megvalósítására helyezi a hangsúlyt.  Az intézményben folytatott magas színvonalú munkát igazolja vissza számos országos, megyei és városi eredmény, illetve a továbbtanulási mutatók. Igazgató Asszony szakmai és vezetői elhivatottságát tükrözi az a számos továbbképzés, amelyen részt vett. Mindig arra törekszik, hogy az új ismeretek, tapasztalatok segítsék az intézményi megújulást. Közoktatásvezető szakképesítéssel és pedagógus szakvizsgával rendelkezik, a pedagógus minősítési eljárásban Pedagógus II. fokozatot szerzett. Az általa vezetett, jól felkészült, elhivatott tantestület munkájának elismerését jelenti, hogy a Baltazár Dezső Református Általános Iskola a város elismert intézménye. Igazgatónő munkáját a szakmai tudás, pedagógiai tapasztalat, felelősségteljesség, precizitás jellemzi.

L A U D Á C I Ó

Fegyvernekiné Varga Erzsébet

Fegyvernekiné Varga Erzsébet a tiszafüredi Bán Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda tagintézményeként működő óvoda vezetője.

Középiskolásként kezdte felkészülését a kisgyermekek nevelésére. A Szakközépiskola elvégzése után a Szarvasi Óvónőképző Intézetben szerzett óvodapedagógusi diplomát. 1980-tól dolgozik óvodapedagógusként. 2004-ben került a tiszafüredi Református Óvodába. Felismerte, hogy a szerény körülmények között működő, két csoportos, kis létszámú óvodában teljes arculatváltásra van szükség. Óvodavezetőként kiemelkedő szerepe van abban, hogy az intézmény Tiszafüred város és vonzáskörzetének elismert óvodájává vált. Szülők és kisgyermekek számára egyaránt vonzó, igen széles pedagógiai programot kínáló, tökéletesen felszerelt intézmény, ahol kiemelt hangsúlyt fektetnek az egyéni bánásmódra és a tehetséggondozásra. Pedagógiai munkájában kiemelkedő szerepe van a népi kultúra megőrzésének és továbbadásának, amelynek fontos eszköze a népi játék, és a néptánc. Csoportvezetőként meghatározó szerepet vállalt ezeken a területeken is. Az óvodát sikerült bekapcsolnia a város vérkeringésébe, a gyermekek gyakran fellépnek különböző városi rendezvényeken. A tanulást, szakmai önképzést kiemelt feladatának tekinti. Rendszeresen jár továbbképzésekre és a tapasztalatokat beépíti saját és az intézmény munkájába, biztosítva ezzel a folyamatos fejlődést. Az intézményi szakmai programok megvalósításában aktívan vesz részt. Vezetői munkája mellett rendkívül elhivatottan végzi óvodapedagógusi munkáját is. Református hitét aktívan megéli, vallja, hogy a gyermekek erkölcsi és érzelmi stabilitásához a vallás biztos támaszt jelent.

L A U D Á C I Ó

Türmerné Gorzás Katalin

Türmerné Gorzás Katalin matematika-fizika-informatika szakos tanár, szakvizsgázott pedagógus.

A Kunhegyesi Református Általános Iskola indulásakor csatlakozott a nevelőtestülethez. 2003 szeptemberében óraadóként, 2006-tól pedig teljes állású pedagógusként tanított az intézményben. Pedagógusi munkáját 2020/21. tanév lezárásával fejezte be.

Tanórai munkája mellett kiemelt figyelmet fordított a gyermekek fejlesztésére, a tehetségek támogatására. Tanítványai számtalan tanulmányi versenyen szerepeltek eredményesen. A Tanárnő a közösségi feladatokban is aktív szerepet vállalt, iskolai táborok, rendezvények tevékeny résztvevője, szervezője volt.

Munkáját a fenntartó Egyházközség 2012-ben Talentum-díj adományozásával ismerte el. Pedagógiai tevékenységében az oktatás és nevelés egysége érvényesült. A továbbtanulás, szakmai pályaválasztás előtt álló végzős diákok mindig számíthattak emberi és szakmai iránymutatására.

Türmerné Gorzás Katalin tanári pályája során mindig nyitott volt az új módszerekre, a közösség tagjaként pedig érzékeny mások problémáira. Kiemelt figyelmet fordított szakmai-módszertani tudásának fejlesztésére, a szakmai megújulásra. Rendszeres résztvevője volt továbbképzéseknek. Szakvizsgát és Padagógus II. minősítést szerzett.

Pedagógusi munkájának eredményességét igazolja vissza, hogy kiemelkedő eredményt ért el a kompetenciamérések eredményeinek javításában.

A Kunhegyesi Egyházközséghez személyesen és családja révén is erősen kötődik.

L A U D Á C I Ó

Virguláné Hercku Orsolya

Virguláné Hercku Orsolya, a Várday Kata Református Általános Iskola Gimnázium és Kollégium magyar szakos tanára, a Kisvárdai Református Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője. Rendkívül sokoldalú személyiség, aki a magyar nyelv tanításában nem pusztán új és hatékony tanítási módszereket alkalmaz, hanem a diákság nyelvhasználatát is meghatározó oktatási-nevelési elveket vall. Az ifjúság nyelvi minőségének javításában és nyelvszemléletének kialakításában szintén jelentős eredményeket ért el az iskolában.

A tanítás során a magyar nyelv és irodalom szeretetét igyekszik elültetni tanítványai szívében. Az oktatásban innovációra törekszik úgy, hogy a mai digitális szemléletű világban őrzi anyanyelvünk szépségében, játékosságában rejlő lehetőségeket, nevelői, személyiségfejlesztői értékeket.

Nevelő-oktatómunkájára alapos felkészültség jellemző, melyet nagyfokú hivatástudattal és elkötelezettséggel végez. Tanítványait rendszeresen készíti különböző szintű versenyekre, melyen kiemelkedő teljesítményt nyújtanak mind egyéni, mind csapatversenyben. Diákjai a Bolyai anyanyelvi csapatversenyben országos 3. helyezést értek el.

Egyéni eredmények sorában Édes Anyanyelvünk Nyelvhasználati Verseny országos döntőbe jutott a tanítványa, Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen magyar nyelvből 27. helyezés, nemzetközi szavalóversenyen megyei 1. helyezés. A Szép magyar beszéd versenyben tanulója Kazinczy-éremben részesült.

Évek óta lelkesedéssel kezdeményezi az élménypedagógiai ismeretek alkalmazását az oktató munkába. A tanítás mellett kiemelten fontos tantárgymódszertani kutatásokat végez, melynek eredményeit a tanítási órákba is rendszeresen beépíti.

Részt vett a Református Tananyagtár fejlesztésében és szerkesztésben. 2021-ben szaktanácsadó- mesterpedagógus fokozatot szerzett.

Előadások, bemutatók szervezésével hozzájárul ahhoz, hogy a digitális módszertani kultúra minél magasabb színvonalasabb formában jelenjen meg az oktató-nevelő munkában.

Pedagógiai habitusára az empátia, gyermekszeretete, a szülők és kollégák felé irányuló segítőkészsége jellemző.



Fotók: Szügyi Tamás