Rendszerüzenet
2021. október 05.

Ilyen volt a Debreceni Református Kollégium Baráti Körének rendezvénye

Eddig nem látott Medgyessy Ferenc által készített gipsz szobor bronz változatát avatták fel a Debreceni Református Kollégiumban, valamint emléktáblát és egy új harangot is átadtak a Nyilas Misi Emlékév keretében. Még 2020 tavaszán nyilvánította Nyilas Misi Emlékévnek a 2020/2021-es tanévet a Debreceni Református Kollégium igazgatótanácsa, a Légy jó mindhalálig című regény megjelenésének századik évfordulója alkalmából. A tervezett rendezvények nagy része azonban a koronavírus-járvány miatt elmaradt. A programokat most sűrítve, 2021. szeptember 25-én igyekeztek pótolni a szervezők.

Az emlékév programjai a Debreceni Református Kollégium Baráti Körének rendezvénye részeként valósultak meg. A Baráti Kör megtartotta szokásos közgyűlését és osztálytalálkozóit, majd ezt követően a jelenlevők részt vettek az emlékév ünnepi eseményein is.

Először a Kollégium belső udvarában található harang emléktábláját avatták fel. Itt Baráth Bála, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora mondott beszédet.

Az emléktáblát Győrfi Ádám szobrászművész készítette. Az órák kezdetét és végét jelző harang tábláján a következő szöveg szerepel: „A Kollégium iskolai csengőjét az 1802-es tűzvészben megsérült Rákóczi- harang darabjaiból 1864-ben készítette Poszdech József pesti harangöntő. Egykor a kicsapott diákokat is búcsúztatta, újabban a gimnazisták ballagásán szólal meg. Szereplője Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényének is.”


Móricz Zsigmond regényéből azonban azt is tudhatjuk, hogy a Kollégiumnak eredetileg két harangja volt. A nagyobbik mellett a hátsó udvaron, a konviktus mellett egy kisebb csengő az étkezésekre hívogatott, azonban a világháborúban eltűnt. Ennek most elkészült a másolata, nevét pedig Nyilas Misiről kapta. A reformáció 500. évfordulójára Égerházi László szobrászművész által elkészített haranglábban helyezték el a harangot, amelynek funkcióját majd a jelenlegi internátusban lakó diákoknak kell megtalálni. Győri János, a Debreceni Református Kollégium Baráti Körének elnöke bízik benne, hogy nem marad használaton kívül a harang, amely Móricz regényében nem csak megemlítésre került, hanem az író beszéltette is.

Az ünnepség ezt követően a gimnázium épületében folytatódott, ahol beszédet mondott Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere is, aki kiemelte: Valóban egy fontos irodalmi műnek a 100. évfordulóját ünnepeljük! Egy olyan irodalmi műnek az emlékezetét éltetjük tovább ezzel az ünnepséggel is, amely nem csak a kollégiumnak, hanem minden debreceninek is fontos, amelyen keresztül a kollégium is megismerhető.


Az ünnepség keretében egy Móricz-szobor is helyet kapott a kollégiumban, mégpedig a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában. Az alkotás különlegessége, hogy ez volt Medgyessy Ferenc első ilyen témájú alkotása 1927-ből. A szobor eredetileg gipszből készült, és ezt sikerült most bronzba öntetni, így a Debrecenben található Medgyessy alkotások száma egy újabb figyelemre méltó darabbal gyarapodott. A gipsz szobor eddig is a gimnáziumban volt kiállítva, így az ott dolgozóknak és tanulóknak nem volt ismeretlen a bronz változat. A szoborral kapcsolatban Fazekas Gergely Tamás, irodalomtörténész, a Tiszántúli Református Egyházkerület világi főjegyzője elmondta, hogy bár Debrecennek mindig is fontos volt az irodalmi nagyságok szoborba öntése, mi azonban ne elégedjünk meg csak ennyivel, olvassuk újra nagyjaink műveit, hogy tovább éltethessük az irodalmat.

Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának igazgatója befogadta a szobor mellett az intézmény egykori diákjának, Égerházi László szobrászművésznek a gimnáziumnak készített műalkotását, majd átadta a Nyilas Misi Emlékév keretében meghirdetett irodalmi és képzőművészeti pályázat győzteseinek a jutalmukat.

Az ünnepség precessel zárult, amelyen Bölcskei Gusztáv egyetemi tanár, a Tiszántúli Református Egyházkerület egykori püspöke hirdette az igét.