Rendszerüzenet
2021. augusztus 31.

Becsengettek az Immánuel Otthon és Iskolában

Hatalmas épület, világos terek, élénk színek, kiválóan felszerelt terápiás szobák – így lehetne talán legrövidebben jellemezni az Immánuel Otthon és Iskolát. A debreceni Kishegyesi úton található az az új iskolaépület, amely az intézmény 30 éves fennállásának egy óriási mérföldkövét jelenti. A diákok és szüleik augusztus 31-én egy kötetlen nyitónapon ismerkedhettek meg az új helyszínnel, ami minden jelenlévőt teljesen lenyűgözött.
Az új Immánuel Otthon és Iskola épületét nem kell sokáig keresni: az épületkomplexum magára vonja az ember tekintetét a Kishegyesi út és Pósa utca kereszteződésében, ahogyan a modern épület fehér falain az intézmény logója kirajzolódik. Az épületbe belépve nehéz eldönteni, hogy csodálkozásunk hatásaként tátott szájjal, vagy a gyermekekkel találkozva széles mosollyal vegyük szemügyre az új iskolát. Minden egyes szín, tér és apró kiegészítő is gondosan megválogatott, egészen modern és kifinomult hatást kelt. Az iskolába érkező családok – hol kerekesszékkel, hol anélkül – kíváncsian kukkantanak be a tantermekbe, a terápiás szobákba és az étkezőbe, majd örömmel nyugtázzák: itt kiváló helye lesz gyermeküknek.

Győri Zsófia, az Immánuel Otthon és Iskola igazgatója hívta fel figyelmünket a színek jelentőségére: „Ha valaki benéz a folyosóra, láthatja, hogy minden tanterem ajtajához egy élénk színű sáv vezet. Ezek nemcsak a vidám megjelenés miatt vannak felfestve: nagyon fontosak a színek az életünkben, hiszen a gyerekek eligazodását is segítik. Minden teremnek van egy-egy színe, ami a folyosóról indulva a padlón, az ajtón és a falakon is megjelenik, így a tanulók könnyebben tudnak tájékozódni az épületben.”

De nemcsak a tantermek, hanem számos terápiás eszköz is helyet kapott az új iskolában. A sóterápiás szobák a gyerekek egészségi állapotának javulását eredményezhetik, a mozgásterápiát segítő eszközök és termek az egyéni fejlődést segítik, valamint kiemelt jelentőségű a snoezelen, más néven multiszenzoros környezet, ahol kényelmes vízágyon feküdve különböző fények és aromák az anyaméhbeli állapotot idézik vissza, így egyszerre relaxáló és fejlesztő hatású a tér a tanulók számára. Az Immánuel Otthon és Iskolában azonban nemcsak az eszközpark garantálja az átlagon felüli színvonalat: szeptember elsején 70 tanuló kezdi el az új tanévet, akikre 45 munkatárs jut, így biztosítva a megfelelő figyelmet minden gyermek számára.

A munkatársak mellett a szülők is őszinte örömmel szemlézték az új iskolát. Az egyik édesanya elmesélte, hogy kerekesszékes kislánya most fogja kezdeni a 7. osztályt. Eddig Ebesen jártak általános iskolába, és mostanáig komoly fejtörést okozott a családnak, hogy mi lesz velük két év múlva. Az Immánuel Otthon és Iskola növendékeként azonban már ez sem kérdés, hiszen a készségfejlesztő iskola beindításával a középiskolai oktatás is biztosított.

Mindeközben az aulában a 7 éves Mészáros Gábor kíváncsian forgatta kezében a helyszínre érkező tévéstáb mikrofonját. A nádudvari család számára mozgalmasan telnek a nyár utolsó napjai, hiszen három idősebb testvére közül a legnagyobb most kezdi tanulmányait a budapesti Corvinus Egyetemen. „Sokáig kerestük a legjobb megoldást kisfiunk számára, ami korántsem egyszerű dolog. Nagyon sok iskolát megnéztünk, próbáltuk feltérképezni, hogy mind mozgásában, mind tanulásában hol tudják megadni számára a szükséges fejlesztéseket. Amikor eljöttünk, és megnéztük az Immánuel Iskolát, nagyon nagy szeretettel fogadtak bennünket. Miután különböző feladatokat adtak Gábornak, kijöttünk a feleségemmel, egymásra néztünk és együtt mondtuk: ez lenne a legjobb hely a gyermeknek. Délután már írt az igazgató asszony, hogy itt a helyünk, szeptemberben kezdhetjük a tanévet. Nagyon hálásak vagyunk a lehetőségért, hiszen kis létszámú osztályokban folyik az oktatás, számos mozgásterápiás fejlesztés is biztosított, így valóban úgy érezzük, hogy minden figyelmet megkap a gyermekünk.” – mesélte örömmel a kisfiú édesapja, Gábor.

Nagy Boglárka öt évvel ezelőtt gyógytornászként került az intézménybe, azóta pedig gyógypedagógiai tanulmányait is elvégezte. Szeptembertől a sárga színű tanteremben fogja tanítani ötfős osztályát: „Ez egy gyógypedagógiai osztály lesz, tehát délelőttönként tanulunk mi is matematikát, magyart és ének-zenét is például. Nem lehet homogén csoportokat képezni, minden gyermeket egyéni individuumként kell kezelnünk, és egyéni képességéhez mérten fejlesztenünk. Legfőbb célunk, hogy a tanulók képességeihez képest a legnagyobb önállóságot tudjuk elérni, kielégítsük tudásszomját, élményeket nyújtsunk, és mindezek mellett az Immánuel Otthon az a hely, ahol megérezhetik Istent. Mi, pedagógusok is millió csodát és örömet élhetünk meg, amikor valami olyat tapasztalhatunk és érhetünk el a gyermekkel, amiről mi sem hittük volna, hogy sikerülhet. Nagyon apró lépések ezek, de nekünk és a családnak hatalmasak.”

Kívánjuk, hogy Isten gazdag áldása kísérje az Immánuel Otthont és Iskolát, és a gyermekek, családok és munkatársak is napról-napra megannyi csodát élhessenek át!

Dobis-Lucski Zsófia

Fotók: Szirák Sára



Forrás: reformatus.hu