Rendszerüzenet

EGYH-KCP-16-P-0096

EGYH-KCP-16-P-0096 Fejlesztési támogatás .
Támogatási összeg: 6 067 000 000 Ft
A támogatói okiratban megnevezett 9 szakmai feladatból az alábbiak valósultak meg:

1. Fehérgyarmaton új református iskola létrehozása
2. Mezőtúri Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola és Óvoda műemlék főépülete dísztermének felújítása és új tornaterem építése
3. Nyíregyháza-Örökösföldi lakótelepen- önálló gyülekezet alapítása
4. Tiszateleki Református Egyházközség régi imaház helyett új hitéleti épület





Tiszatelek:

A Tiszateleki gyülekezet életében többször felvetődött a templomépítés gondolata a gyülekezeti ház rossz statikai állapota miatt. A templomépítés folyamatát az gyorsította fel, hogy 2010. augusztus 15-én egy hatalmas vihar következtében rádőlt egy fenyőfa a gyülekezeti ház tetőszerkezetére, melynek következtében a tetőszerkezet és a mennyezet megrogyott és életveszélyessé vált. Ekkor nem volt még se pénz, se terv, csak álom. Meg sok-sok imádság mely meghallgattatott. 2012
tavaszán elkészültek a tervek, majd ősszel a kiviteli
tervek. 2013 tavaszán megkezdődött az építkezés. 2013 őszére szerkezetkész állapotba került. Mindezt a Tiszántúl Református Egyházkerület és a GAW támogatásával sikerült megvalósítani. Itt sajnos az építkezés elakadt anyagi források híján. 2014 őszén egy Nagykállói evangelizáció alkalmával hirdették meg az adakozás a templomépítésre. Majd a Nyírségi Református Egyházmegye gyülekezetei ajánlották fel perselyadományukat és a Nagyhalászi Református Egyházközség, mint Anyagyülekezet is eljuttatta adományát. Nagyobb mértékű támogatás ezeken kívül Püspök Úr részéről történt, amikor a püspökszentelő közgyűlés perselypénzét felajánlotta a templomépítésre. De ez még mindig nem volt elegendő, hogy befejezzük az építkezést.
A teljes befejezéshez a Tiszántúli Református Egyházkerület nyújtott
segítséget. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával a 20/55/9 Egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatása című pályázatnak köszönhetően 37.000.000.- ft összegű támogatással sikerült teljesen befejezni az építkezést.


Mezőtúr:

A mezőtúri oktatási rendszer jelentőségét példázza az elmúlt években kapott két jelentős elismerés: 2014-ben Történelmi Emlékhellyé nyilvánították a Túri Alma Matert, 2015-ben pedig a Magyar Örökség-Díjat kapta meg a MTA dísztermében. Az elismeréseknél és a mostani projektnél is a mezőtúri intézményrendszer egyedi jelentőségét abban szükséges meglátni, hogy a majd 500 éves, 1530-ra visszatekintő régmúlt ősi tradíció jellemzi egyrészt, másrészt mindezt a modernitással, megújult infrastruktúrával ötvözi.


Fehérgyarmat:

A beruházás kiemelt jelentőséggel bír, mind az Egyházközség mint köznevelési intézmény fenntartójának, mind Fehérgyarmat és a környező településen élőknek. A Fehérgyarmati Református Egyházközség a város tulajdonában álló elavult, felújítást igénylő épületében üzemeltette a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskolát. A támogatás tényére tekintettel az Egyházközség saját erőből önálló üres ingatlant vásárolt, ahová az új közel 7500 nm hasznos területű épületet elkészítette. Az ekképpen létrejött modern, korszerű intézmény a térség csúcsintézményének számíthat, amely alkalmas a tanulók színvonalas oktatási feltételeinek biztosítására, a köznevelés fontosságának méltó kifejezésére. A beruházás sikerének kommunikációjára még nem került sor, tekintettel arra, hogy komoly várakozás övezi az új iskolát, ezért méltó megünneplésére, hálaadásra csak az összes adminisztratív kötelezettség lezárultával kerül sor. E téren tervezünk egy ünnepélyes eseményt, melyre a Támogató képviselőit is szeretettel invitáljuk. Az eseménynek természetesen kellő nyilvánosság is lesz.

A pályázat utókommunikációjában is ennek bemutatására törekszünk, mint Látogatóközpont hirdetjük, és a régmúlt értékeit látogathatóvá tesszük: a dísztermet, környezetét és a könyvtárat:




Nyíregyháza:

A projekt megvalósulása lehetővé teszi az önálló jogalanyisággal rendelkező Nyíregyháza-Örökösföldi Református Egyházközség megalakulását. Az építkezéssel egyértelművé vált, hogy a városrész nagy szüksége került beteljesülésre, mert a kialakított épületegység és annak környezete kiválóan alkalmas arra, hogy ott a mindennapos, ünnepi egyházi lelki rendezvények mellett komoly kulturális alkalmak is helyet kapjanak.

A megvalósulással egyidőben megmutatkozik, hogy célba ért a Magyar Állam összesen 2 forrásból juttatott 450 Mft. támogatása, a helyi reformátusok áldozatvállalása a telekvásárlásra vonatkozóan. Emellett kiemelkedő intenzitással gyűjtöttek a nyíregyházi reformátusok az építkezésre. És a Magyarországi Református Egyház mintegy 1600 gyülekezete küldte el adományát erre a célra. Ehhez kapcsolódott a Svájci GAW alapítvány jelentős adománya is.

Ma már gyönyörködtető és magába hívogató a szép épületegyüttes, amely fogadhatja a városban élő és a társégből is ide települőket egyaránt

A támogatói okiratban megnevezett 9 szakmai feladatból a II. részbeszámolóban az alábbiak valósultak meg:

1. A Nyíracsádi Református Egyházközség Árpád kori műemlék temploma falképeinek restaurálása, falszigetelése

2. Mátészalka-Kossuth téri Református Egyházközség középkori műemlék templomának felújítása

Nyíracsádon a műemlék református templom folyamatos vizesedésének megszüntetése, mely a lábazati falakon túl az értékes és egyedülálló XV. századi falképek megőrzését is fenyegeti. Megvalósítandó a tégla falazatú templom utólagos falátvágásos szigetelésének elkészítése, az alapfalak víztelenítése, szivárgó kavicságy készítése. A visszaépített sekrestyén jelentkező szerkezeti elmozdulások kijavítása, teljes homlokzat felújítása, a fazsindely fedések védőszeres kezelése, hibáinak kijavítása, új villámvédelem kialakítása. Elvégzendő a fa harangláb talajjal érintkező talpgerendáinak részleges javítása és a teljes szerkezet faanyagvédelmi kezelése. A jelentős mennyiségű kifagyott lábazati téglaelem cseréje, a szigetelést követően a tégla lábazat újrakészítése, majd felületvédelme. A belső térben legfontosabb a több periódusban készült középkori falképek restaurátori felülvizsgálata, a lábazati zónák konzerválása, a képfelületek javító restaurálása, a templomtér újrarendezése. Az épület csapadékvíz-elvezetésének megoldása, a jelentős méretű tetőfelületről összegyűlő csapadékvíz talajszint alatt történő elvezetése. Környezetrendezés, térburkolás, padok, kerékpártároló elhelyezése. A tulajdonos egyházközséggel egyeztetett és szükségesnek tartott további belső korszerűsítési munkák.

Mátészalkán a középkori eredetű műemlék templom rekonstrukciójának, hitéleti tevékenységre, valamint turisztikai használhatóságra történő alkalmassá tétele. Az állékonyságot veszélyeztető, illetve egyéb sürgős külső beavatkozások a rekonstrukció I. ütemében 2016-ban végrehajtásra kerültek, melynek köszönhetően a templom fedése, homlokzatai, illetve a megsüllyedt oldalépítmény (cinterem) egyaránt megújultak. A rekonstrukció II. ütemében kerül sor a belső térben elvégzendő feladatok végrehajtására, melyet megelőzően további régészeti kutatásokra is sor kerül. A belső téri feladatok kiemelt eleme az évtizedek óta működésképtelen orgona rekonstrukciója. További feladat az épület környezetét jelentő templomkert és kerítés rekonstrukciója, a csapadékvíz elvezetés bekötése a település csatornahálózatába, valamint a templomkerten létesül egy kültéri WC csoport az egyházközség tagjai, illetve a turizmus céljából idelátogatók számára.





EGYH-KCP-16-P-0096 Fejlesztési támogatás.
Támogatási összeg: 6 067 000 000 Ft
A támogatói okiratban megnevezett 9 szakmai feladatból a III. részbeszámolóban az alábbiak valósultak meg:

Karcagi Nagykun Református Altalános Iskola



A közbeszerzési és beszerzési eljárások lebonyolításának beszerzésére 2017. november 16.-án, a kiviteli és engedélyes tervek elkészítésére 2018. január 3.-án, kötött szerződést a Karcagi Református Egyházközség, mint együttműködő partner. A tervezés előrehaladásával körvonalazódott, hogy az EGYH-KCP-16-P-0096-os azonosító számú projekt nem tud megvalósulni az eredetileg tervezett műszaki tartalom. Az engedélyes és kiviteli tervek már 2018 júliusában elkészültek, azonban a rendelkezésre álló fedezetről már ekkor kiderült, hogy alacsonyabb, mint a vállalt műszaki-szakmai tartalom megvalósíthatósága. A projekt kezdettől fogva forráshiánnyal küzdött, amelynek enyhítésére a több kísérletet tett a Karcagi Református Egyházközség. Sajnos az új források bevonására irányuló kísérletek nem vezettek sikerre. Az építőipari árak drasztikusan emelkedtek az elmúlt években, amely még inkább ellehetetlenítette az eredetileg kitűzött szakmai célok megvalósítását. A probléma megoldása érdekében megvizsgáltuk a műszaki, szakmai tartalom csökkentését. Egyértelművé vált már korábban, hogy vagy a tornaterem építését vagy a tanterembővítését célozzuk meg. A korábbi szakmai cél alapján egy B.) típusú tornaterem (MSZE 24203-2:2012 szabványnak megfelelő 30 *30 méteres küzdőtérrel rendelkező tornaterem) építése volt előirányozva, amelynek kialakítására a tervezői költségvetés alapján önmagában nem elégséges a rendelkezésre álló fedezet, emiatt a tanterembővítésről már korábban le kellett mondanunk. Megvizsgáltuk annak lehetőségét, hogy B.) típusú tornaterem helyett, A.) típusú tornaterem kialakítására kerül sor, amely kisebb területet és kevesebb kiszolgáló létesítményt igényel. Sajnos egy A.) típusú tornaterem kialakítása is jelentősen meghaladja az előzetes piackutatásunk alapján a rendelkezésre álló fedezetet. A fentiek tükrében le kellett mondanunk a tornaterem kialakításának lehetőségéről, annak ellenére, hogy az iskola fejlesztése leginkább ezt tenné szükségessé.



Módosított műszaki tartalom az alábbiak szerint alakult:

- A beruházással érintett iskolaépület műemléki oltalom alatt áll. A projektben nem történik építészeti átalakítás a meglévő kétszintes iskolaépületben és a volt könyvtár épületben, a jelzettek kivételével, ezek ugyan szükségesek, de későbbi ütemben lesznek megvalósítva.

- Bontási munkálatok: A két szintes iskolaépület toldaléka, amely karbantartó/fűtőhelyiség, szociális és folyosó helyiségeket tartalmaz, elbontásra kerül. Szintén elbontásra kerül a K-i oldalon lévő különálló tároló épületrész.

- Új épületrész kialakítása: Az elbontott épületrészek helyén új 291,69 nettó szintösszalapterületű, földszintes, magastetős kialakítású épület épül. Ebben az épületben kapnak helyet tantermek, kazánház, szociális helyiségek és öltözők. Az új épület kapcsolódik a kétszintes meglévő iskolaépülethez, melyet a kapcsolódásnál vízszigeteléssel látunk el, a nyíláskapcsolatokat átalakítjuk és helyreállítjuk a kapcsolódás keletkezett nyomait.

- Akadálymentesítés: Az új épületrészben és az udvaron megtörténik az akadálymentesítés, a kétszintes iskolaépületben és a volt udvari épületben csak infokommunikációs táblák kerülnek elhelyezésre.

Gépészeti korszerűsítés: Elkészül az új épület épületgépészeti rendszere, kondenzációs gázkazánokkal. A gázellátó rendszer átalakításra kerül, egyes mérők leszerelésével, központi mérőhely kialakítással. A kétszintes iskolaépületben megszűnik egy B típusú gázkazán, a mérőt és a rendszert rákötjük a tanári kivételével az új kondenzációs kazános hálózatra. Az udvari épületet belülről korábban teljes körűen felújították, így a projektben csak a B típusú gázkazánt cseréljük kondenzációsra, a tanteremben lévő B típusú gázkonvektort és gázmérőt leszereljük, központi fűtést

- alakítunk ki. Kialakításra kerül az új épület villamos rendszere, melynek betápja a kétszintes iskolaépületből történik. Napelemek elhelyezésére kerül sor. Az udvaron átalakítjuk az új épület igényeihez a közműveket (víz, szennyvíz, csapadékvíz, gáz és elektromos).

- Sportudvar kialakítása.

- Környezetrendezés: Új térburkolatok kerülnek kialakításra, a következő ütemben létesülő sportpálya figyelembevételével. A megmaradó zöldterületek gyepesítve lesznek.

- Eszközbeszerzés: A beruházás keretében jelentős volumenű eszközbeszerzésekre kerül sor: oktatási eszközök, segédeszközök, szemléltetőeszközök; berendezések, bútorok; sportszerek, sporteszközök; informatikai eszközök.

A projekt előkészítési időszakának elhúzódása, illetve a műszaki tartalom módosítása miatt a közbeszerzés 2022. augusztus 11.-én tudott elindulni. A kivitelezői szerződés megkötésére 2022. szeptember 2.-án került sor, a munkaterületet 2022. szeptember 20.-án vette birtokba a kivitelező. A kivitelezés a szerződés alapján 2023. áprilisában zárulna. További probléma lépett fel azonban a kivitelezés során. 2022. október 12.-én a bontási munkálatok elvégzése során egy 60 m2 alapterületű, tégla falazattal rendelkező, előregyártott vasbeton gerendás födémmel kialakított aknát találtak, amely feltételezhetően szennyvízakna funkciót látott el korábban. Az alépítmény a tervezett épület kontúrján belül található, amely befolyásolja a létesítendő épület alapozási módját. Ezt követően az építési munkálatok felfüggesztésre kerültek, ugyanis a kiviteli tervek módosítása vált szükségessé.



A karcagi iskolafejlesztés közbeszerzési eljárását követően még jelentős források maradtak fent, amelynek nagy részét eszközbeszerzésekre fordítjuk. A rendelkezésre álló forrás lehetővé tette, hogy minden fontosabb eszközt be tudjunk szerezni, a szállítói szerződéseket már megkötöttük a szállítókkal, de még nem teljesült maradéktalanul az eszközök leszállítása. A rendelkezésre álló forrás másik része volt a kerete a sportudvar kialakításának, amelyet korábban azért nem szerettünk volna szerepeltetni a közbeszerzési eljárásban, mert nem volt nyilvánvaló, hogy milyen kivitelezői ajánlatok érkeznek. Miután megtörtént a szükséges műszaki dokumentáció előkészítése, 2023. május 9-én megindítottuk a sportudvar kivitelezésére vonatkozó nemzeti nyílt eljárást. Az ajánlatok bontására 2023. május 24-én került sor, azonban több indokolatlanul alacsony árajánlat is beérkezett, amelyre árindoklást kértünk az ajánlattevőktől csak ezek után tudtunk hiánypótlást kiküldeni. A bírálatra és a döntésre 2023. június 16.-án került sor. Ezt követően 10 napos szerződéskötési moratórium következett, a kivitelezői szerződés megkötésére csak 2023. június 27-én került sor. A sportudvar kivitelezésének elvégzésére azonban legalább 30 napra van szükség. Magának az iskola fejlesztésnek a műszaki átadás-átvételi eljárása lezárul 2023. június 30-ig, azonban a sportudvar kialakítása csak július végére történhet meg. Ezt követően indíthatjuk el a használatba vételi engedély megszerzését, amely az elszámolás benyújtásának feltétele. A fentiekre való tekintettel szeretnénk kérvényezni a projekt határidejének meghosszabbítását.







Püspökladányi Református Egyházközség: Erőss Lajos Református Általános Iskola bővítése



A támogatási okirat kiállítására 2016 december 21.-én. került sor. A közbeszerzési és beszerzési eljárások lebonyolításának beszerzésére 2017. november 14.-én, a kiviteli és engedélyes tervek elkészítésére 2018. január 2.-án, a szükséges régészeti kutatások elvégzésére 2018. július 31.-én, a műszaki ellenőr beszerzésére 2018. augusztus 15.-én kötött szerződést a Püspökladányi Református Egyházközség, mint együttműködő partner. A Püspökladányi Református Egyházközség a „Püspökladányi Erőss Lajos Református Általános Iskola fejlesztése” című, EFOP-4.1.5-16-2017-00109 azonosító számú projektje 413 803 679 Ft támogatásban részesült, amely a projektek fizikai elhatárolásának figyelembevételével az intézmény más épületrészeinek felújítására irányult. Az elmúlt évek során a tervezési koncepció többször módosult, mivel a tervezés előrehaladásával egyértelművé vált, hogy sem az EGYH-KCP-16-P-0096-os azonosító számú projekt, sem az EFOP-4.1.5-16-2017-00109 azonosító számú projekt nem tud megvalósulni az eredetileg tervezett műszaki tartalom. A fenti okokból eredően módosítási kérelmet nyújtottunk be, amely kiterjedt a műszaki tartalom módosítására és a határidő hosszabbítására. A módosítási kérelmet 2021. augusztus 3.-án elfogadta a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága. A műszaki tartalom csökkentése miatt az engedélyes tervek módosítására, újabb engedélyezési eljárás lebonyolítására, illetve a kiviteli tervek módosítására volt szükség, amelyek 2021.10.31-ig készültek el. Ezt követően 2021. novemberében indulhatott el a közbeszerzési eljárás előkészítése. A közbeszerzési kiírás 2022.04.20.-án jelent meg, a kivitelezői szerződés aláírására 2022.07.18.-án került sor, a munkaterület átadása 2022.08.05.-én történt meg.



Az Erőss Lajos Református Általános Iskola bővítése beruházás keretében az alábbi műszaki tartalom valósult meg:



- Tornaterem építése, minden a tornatermet körülvevő épületszerkezettel, fallal, nyílászárókkal, hőszigeteléssel, födémmel (a beruházás fizikai határa egészen az eldilatált falig tart, onnan az EFOP-os beruházási program tervezési területe jön).

- A beruházás során felmerülő felvonulási létesítmények, organizációs költség.

- A beruházás kapcsán felmerülő, az alapozást előkészítő földmunkák elvégzése, humusz leszedés, tükörkészítés.

- Az épület teljes egészére vonatkozó közműszerelési munka elvégzése (nem csak a tornaterem, hanem az egész bővítmény esetében).

- Az épület teljes egészére vonatkozó (nem csak a tornaterem, hanem az egész bővítmény) lakatos szerkezetek kialakítása.

- Az épület egészére vonatkoztatva az összes belső nyílászáró (tornaterem, szaktantermek, öltözők, folyosók belső ajtajai)

- Árnyékoló szerkezetek, homlokzati nyílászárók kialakítása az épület teljes egészére vonatkozóan (nem csak a tornaterem, hanem az egész bővítmény)

- Elektromos szerelési munkák elvégzése (nem csak a tornaterem, hanem az egész bővítmény esetében).

- A tornaterem körüli előtető/védőtető, a hozzá tartozó lemezfedéssel, burkolatokkal, homlokzatburkolattal.

- Az épület körüli térburkolatok kialakítása, füvesítés, környezetrendezés.

- Az épületek körüli kerítések kivitelezése.

- Az építéshatóság által kötelezően előírt parkolók készítése, a biciklitároló készítése, oldalkert felőli tűzgátló falszerkezet készítése.

- Az épület teljes egészére vonatkozóan a belső immobil berendezések beszerzése (nem csak a tornaterem), sporttechnológiai immobil berendezés beszerzése.





A beruházás sikeres műszaki átadás-átvételi eljárása lezárult.





Szegedi Ifjúsági és Missziós Ház kialakítása



Szegeden a Szentháromság utca 26. szám alatt kerül kialakításra az Ifjúsági és Missziós Ház (Keresztpont Ifjúsági Központ és Missziós Ház). A létesítmény négy támogatás felhasználásával kerül kialakításra (EGYH-KCP-16-P-0096; EGYH-KCP-17-P-0169, FEIF/1678-4/2019-ITM_SZERZ; EKPPF/736/2021-ITM_SZERZ).

Az EGYH-KCP-16-P-0096 projekt keretében megtörtént az ingatlanvásárlás, illetve elkészült a tervdokumentáció. 2021. nyarán lezajlott a közbeszerzési eljárás. Egy közbeszerzési eljárás keretében zajlott le a kivitelező kiválasztása, azonban a támogatások fizikai elválasztásának biztosítása érdekében, a beruházást négy műszaki egységre bontottuk, amelyre külön-külön kellett az ajánlattevőknek ajánlatot adniuk. Mivel a négy támogatói okiratban különböző határidők szerepeltek, így négy különböző időtartamú időszakot biztosítottunk az ajánlattevőknek a megvalósításhoz. A négy támogatói okirathoz négy különböző kivitelezői szerződést kötöttünk. Az EGYH-KCP-17-P-0169 számú projekthez kapcsolódó műszaki tartalom megvalósításának szerződés szerinti határideje 2021.06.27. volt, amely meg is valósult. Eredetileg az EGYH-KCP-16-P-0096 és az FEIF/1678-4/2019-ITM_SZERZ projekthez kapcsolódó műszaki tartalmak elvégzésének határideje 2021.12.31 volt, továbbá az EKPPF/736/2021-ITM_SZERZ 2021. március 31. FEIF/1678-4/2019-ITM_SZERZ azonosító számú program keretében megvalósuló szakasz már lezárult határidőn belül, azonban az EGYH-KCP-16-P-0096 projekthez kapcsolódó szakasz nem tudott elkészülni 2021. december 31-ig. Mivel az EKPPF/736/2021-ITM_SZERZ és az EGYH-KCP-16-P-0096 projekthez kapcsolódó szakaszok technológiailag egymásra épülnek, illetve járványhelyzetből eredő anyaghiány szükségessé tette a támogatás megvalósítási határidejének módosítását. A beruházás 2022. nyarán fejeződött be, azonban akkor még hiányosságok voltak az épületben, ugyanis a tetőtéri helyiségek csak szerkezetkészek voltak. Az EKPPF/736/2021-ITM_SZERZ támogatási szerződésünk forrás ráemelésben részesült, így lehetővé válik a tetőtéri helyiségek befejezése is.



Az épület műszaki átadás-átvételi eljárása 2022. december 16-án kezdődött el és 2023. január 16-án zárult le, vagyis az ötödik számú vállalkozói szerződés (EKPPF/736/2021-ITM_SZERZ azonosító számú projekt kerül elszámolásra) 2023.02.16-án teljesült, amely egyben a Keresztpont Közösségi Ház befejezői munkálatait is jelentette. Ezt követően vált lehetővé a használatba-vételi eljárás elindítása, amely különböző nehézségekbe ütközött. Egyrészt a szomszéd ingatlan tulajdonosa a kivitelezőt és a megrendelőt tette felelőssé olyan, a lakásán keletkezett károk kialakulásáért, amelyek orvoslását követelte. Ennek hiányában nem járult hozzá a használatba vételi engedély kiadásához. Az igazságügyi szakértői vizsgálatok 2023. év elején zajlottak le, amelyek bebizonyították, hogy a szomszéd házán keletkezett károk nem a beruházás eredményeként alakultak ki. Ennek tisztázását követően még egy problémát meg kellett oldani, szükségessé vált a kémény magasítása ugyanennek a szomszédnak az ingatlanán, ennek elvégzését a hatóság a használatbavételi engedély kiadásának feltételeként határozta meg.