Rendszerüzenet
2021. június 11.

Örökségünk tábor – felkészítő nap az önkéntesnek

A Tiszántúli Református Egyházkerület által meghirdetett Örökségünk táborok ingyenes táboroztatási lehetőséget biztosítanak a gyülekezeti gyermektáborok és osztálykirándulások, vagy akár erdei iskolák megszervezésére. A 2021-es nyári időszak harminckét csoporttal, és több mint 1200 gyermekkel indul el. Az önkéntes táboroztatóknak június 11-én felkészítő napot tartottak Debrecenben.

2021-ben három különböző időpontban és helyszínen tartottak felkészítőket, Beregdarócon és Debrecenben. Június 11-én pénteken a Debreceni Református Kollégium Kálvin terme adott otthont a továbbképzésnek. A mintegy harminc önkéntes a Tiszántúl különböző református intézményeiből, gyülekezeteiből érkezett.

Kathyné Mogyoróssy Anita pszichológus tartott előadást a digitális oktatás és a koronavírus-járvány hatásairól, hogy a jelenlévőknek minél jobb rálátása legyen arra, hogy a gyermekek milyen nehézségeken mentek keresztül az elmúlt időszakban. Szó esett a szorongásról (az állandó rémhírektől), az elbizonytalanodásról (például a szülők biztonságérzetének hiánya miatt), a táplálkozási zavarokról, alvászavarokról. Kathyné Mogyoróssy Anita rámutatott arra, hogy a pandémia előtti, előzetes problémák is felerősödtek, szociális nehézségek is felhalmozódtak. A veszteségek feldolgozatlanságának pedig számos pszichoszomatikus jele is lehet.

Egy krízishelyzettel való sikeres megküzdés nyomán azonban pozitív változás és fejlődés is bekövetkezhet. „A táborok missziója lehet az, hogy a sok rossz, velünk történt dolgot átkeretezzük, és próbáljuk jó dolgokra átfordítani” – emelte ki. Számos hasznos információ és jó gyakorlat hangzott el: érdemes egyértelmű, de rugalmas határokat kijelölni, sok lehetőséget adni a mozgásra, és elérhetőnek kell lenni a problémák esetén.

Deák Attila, a Tiszántúli Református Egyházkerület Fejlesztési Irodájának csoportvezetője, a tábor szakmai vezetője bemutatta az Örökségünk tábort, és részletesen ismertette a tivadari, beregdaróci, berekfürdői és debreceni helyszínek programjait. A táborokban résztvevő gyermekek megismerkedhetnek az adott térség kulturális és református örökségével, természeti csodáival, hagyományőrző és játékos programokon vehetnek részt. S mindezt megszervezett, tematikus utakon tehetik meg: busszal, rollerrel, vagy akár bicikli- és vízitúra alkalmával.

Az elkövetkező években közel 4500 diák táboroztatását támogatja a kezdeményezés teljesen térítésmentesen, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program finanszírozásának köszönhetően, az Esélyteremtő és közösségfejlesztő református ifjúsági programsorozat megvalósítása a Tiszántúlon című, EFOP-1.2.12-17-2017-00003 azonosító számú projekt keretében, mintegy 600 millió forint értékben.