Rendszerüzenet
2020. október 07.

A Csengeri Hitvallás 450 éves emlékünnepe

1570. július 26-án Csengerben tartották azt a Zsinatot, amelyen Méliusz Juhász Péter debreceni püspök vezetésével megfogalmazták és megerősítették a résztvevők a Szentháromság Istenbe vetett hitüket. A Hitvallás (latin nevén: Confessio Czengerina) megerősítette, hogy az örök Isten úgy jelentette ki magát, mint aki: Atya, Fiú és Szentlélek! Így imádjuk és tiszteljük Őt, mint Teremtőnket és Megváltónkat, és az igaz életre, azaz a megigazulásra vezetőnket.

Az október 4-én, vasárnap délutánra, az ünnepre érkező vendégek elsőként részt vettek egy istentiszteleten, amelyen Ft. Dr. Fekete Károly a Tiszántúli Egyházkerület püspöke hirdette Isten Igéjét.

Szolgálatában felidézte a Hitvallás megírásának körülményeit, közvetlen előzményeit, azt a kort, amelyben mindez megszületett. A teológiai mondanivaló, hogy Isten kijelentésének gazdagságát, és így Őt magát nem lehetett és nem is lehet végzetesen leegyszerűsíteni és megszegényíteni: mint ahogyan ezt, az akkori kor antitrinitárius közössége, Dávid Ferenc vezetésével Erdélyben tette. Ugyanakkor a Szentháromság tan megvallása, a kijelentéshez való hűséges ragaszkodás, megőrizte a kor magyar reformátusságát az európai protestáns egyházak világában, azoknak élénk és eleven biblikus közösségében. A Csengeri Hitvallás egyfelől lezárta a korábbi hitvitákat, másfelől meghatározó formájává lett a Szentháromságban való hitnek.

Az ünnepi istentisztelet az Egyházkerület, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és az Egyházmegyék képviselőinek; továbbá a megyei és helyi világi elöljárók köszöntéseivel folytatódott. Az ünnepi esemény, a továbbiakban a templom északi falán elhelyezett dombormű leleplezésével és megáldásával ért véget, amely szolgálatot Nt. Szalay Kont a Szatmári Református Egyházmegye esperese végezte. A dombormű Bíró Lajos Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása, amely méltó módon állít emléket a hitvalló elődöknek. Az ünnepi alkalmat szeretetvendégség zárta. Sajnálatos, hogy a vírushelyzet miatt ez a régóta tervezett esemény csak erős korlátozásokkal volt megtartható, így a határon túli református egyházkerületek képviselőit sem lehetett vendégül látni. Hadd álljon előttünk a Hitvallás egy későbbi lelki lenyomata, egy kuruc énekben, a 226. Dicséret 4. versében: „Dicsértessél, Atya Isten, magasságban, Mi Urunk Krisztussal mind egy méltóságban, És a Szentlélekkel mind egy hatalomban: Háromság egy Isten, áldj meg dolgainkban.”

Dr. Tőkés Zoltán református lelkész (Csenger)



Az esemény előtt Fekete Károly tiszántúli püspökkel a rendezvény jelentőségéről Oláh Ilona készített interjút az Európa Rádióban, amit ITT hallgathatnak meg.