Rendszerüzenet
2020. augusztus 03.

Kereszt a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára

A Trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége kezdeményezésére közadakozásból keresztet állítottak Hajdúszoboszló határában. Megáldására, felszentelésére 2020. július 31-én került sor, Palánki Ferenc római katolikus püspök, Kocsis Fülöp görög katolikus érsek-metropolita és Fekete Károly református püspök közös szolgálatával.

Az igehirdetésben elhangzott, hogy a kereszt tájékozódási pont az életünkben. A lelki útkereszteződés egyben a kereszt útjára is mutat: Jézus értünk vállalt áldozatára, életformájára. A kereszt továbbá arról tanúskodik, hogy ezen a vidéken élnek olyanok, akiknek az élete Krisztushoz tartozik. A református címer két keresztjére emlékeztetett Fekete Károly püspök úr: az egyik az Isten Bárányánál lévő zászló rúdján, a másik pedig a zászlóban található, így a kereszt üzenetében, jelképében közös örökségünk

Makláry Ákos a KÉSZ országos elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy milyen fontos a békétlen Európában olyan keresztet állítani, amely Krisztus békéjét hirdeti, egy olyan városban, amelyik jelképesen ablak Európára. Ezen keresztül néznek be hozzánk az ideérkező vendégek, de mi is kitekinthetünk a nagyvilágba.

„Mert a keresztről szóló beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje.” (1Kor 1,18) Erről az erőről tesz bizonyságot a most felállított Krisztus-szimbólum is és a három felekezet közös kérése – melyet Feketéné Kiss Mária a KÉSZ helyi vezetője fogalmazott meg -, hogy Isten áldja meg mindazokat, akik erre a keresztre hittel feltekintenek.

Fotók: Barcza János