Rendszerüzenet
2020. május 03.

Bemutatkozik a Nyírmeggyesi Református Egyházközség

A következő napokban a Tiszántúli Református Egyházkerület kilenc egyházmegyéjéből egy-egy gyülekezet mutatkozik be, elénk tárva azt is, hogyan élik meg a jelenlegi vírushelyzetet. A Nyírségi Református Egyházmegyéből a nyírmeggyesi gyülekezetről kaphatunk pillanatképet a járvány idejéről, a szövegeket a gyülekezeti tagok készítették. Az írásokat Buzási Lászlóné gyülekezeti tag és Pótor László lelkipásztor gondozták.

 
Jézus mondja: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan!”

A nyírmeggyesi református templomban a szószéken és a bársony terítőkön Igék vannak. Isten, amikor teremtett Igét mondott: „Legyen!” ( 1. Mózes 1,3. )

Hiszem, hogy Isten ma is teremt a templomban – és azon kívül is - Igéje és Szentlelke által új embert. Jézus így tanít az újjászületésről: „ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába. Ami testtől született, test az, és ami Lélektől született, lélek az.  Ne csodálkozz, hogy ezt mondtam neked: Újonnan kell születnetek. A szél fúj, amerre akar; hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön és hová megy: így van mindenki, aki a Lélektől született.” ( János 3:5-8. ) A Heidelbergi Káté 54. kérdés – feleletében ezt valljuk: „Mit hiszel az egyetemes keresztyén Anyaszentegyházról? Hiszem, hogy Isten Fia a világ kezdetétől a világ végezetéig az egész emberi nemzetségből Szentlelke és igéje által az igaz hitben megegyező, örök életre kiválasztott gyülekezetet gyűjt magának, ezt oltalmazza és megtartja. Hiszem, hogy ennek a gyülekezetnek én is élő tagja vagyok, és örökké az is maradok.”

               Igen, Isten Szentlelke fúj, hangzik az Ige – istentiszteleten, áhítaton,  presbiteri továbbképzésen, Bibliaórán, gyermek istentiszteleten, nőszövetségi Bibliaórán, ifjúságin, evangélizációs alkalmon, csendesnapon, hittanórán, az önkéntes napokon, Bibliahéten, a táborban Berekfürdőn, a cursillon, a hitmélyítőn Biatorbágyon, a gyógyítón Csongoron, az énekkaron és a pályázati lehetőségeken keresztül …- a templomban és a gyülekezeti házban, a szabadban és más helyeken. Minden egyre megy: újjászületés. Nemcsak 2000 évvel ezelőtt Nikodémus, ( János 3. ) hanem ma is sokan csodálkoznak Jézusnak a szaván. Pedig az egyház, a gyülekezet ezért van: „Isten Fia…örök életre kiválasztott gyülekezetet gyűjt magnak.”  

          Jézus „Krisztus szerette az egyházat, és önmagát adta érte, …hogy ne legyen rajta folt vagy ránc, vagy bármi hasonló, hanem, hogy szent és feddhetetlen legyen.” ( Efézus 5:25,27. ) A Magyarországi Református Egyházon – a nyírmeggyesi gyülekezeten is – sok a folt, a ránc, de hiszünk a kereszt erejében, ahogy az ének mondja: 1. „Mi tesz bűntől tisztává? Csak a Bárány Jézus vére. Mi tesz Isten fiává? Csak a Bárány Jézus vére. Refrén: Ó, drága ez a vér, Mely ömlött lelkemér’, Lemossa bűnömet A Megváltó Jézus vére! 2. Mi békít meg Istennel? Csak a Bárány Jézus vére. Mi köt össze a mennyel? Csak a Bárány Jézus vére. Refrén: Ó, drága ez a vér….3. Mi tesz bűntől szabaddá? Csak a Bárány Jézus vére. Isten előtt igazzá? Csak a Bárány Jézus vére. Refrén: Ó, drága ez a vér…”

          Így mutatkozik be a Nyírmeggyesi Református Egyházközség. Nem önmagunkat akarjuk mutogatni, hanem felmutatni a bennünk és közöttünk munkálkodó megfeszített és feltámadt, ma is élő Jézus Krisztust.

A gyülekezet mindennapi életéről való bemutatkozásban segítségünkre jön  Talabos Endre gondnok Testvérünk írása.

A NYÍRMEGGYESI REFORMÁTUS GYÜLEKEZET ÉLETÉNEK BEMUTATÁSA

"Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek"(Kolosséiakhoz 3.23)

Nyírmeggyesen 1764-en vallották magukat reformátusnak 2011-ben. A gyülekezet létszáma az utóbbi években 650 főre csökkent a választói névjegyzék szerint. A reformátusokon kívül más felekezetek is vannak: baptista, görög és római katolikus, adventista. Velük is jó testvéri kapcsolatot ápolunk.

Gyülekezeti életünket a missziói munkaterv főbb alkalmainak megismertetésével szeretném bemutatni a teljesség igénye nélkül.

Minden év januárjában együtt vagyunk az ökumenikus imahét estéin. Közösen dicsőítjük a mi Megváltónkat. Ekkor többen is szolgálunk: ige, imádság, vers, énekmondással.

Februárban presbiteri továbbképzés kezdődik keddenként, általában 6-7 alkalommal. Fontosnak tarjuk, hogy közösen tanuljunk, majd azokat megbeszélve haladjunk a krisztusi úton. Minden presbiter megkapja azt a könyvet, amit közös alkalmunkon együtt át is beszélünk. Ebben az évben Visky S. Béla, Megtartó ismeret című könyvét kezdtük el, de sajnos a koronavírus járvány miatt nem tudtuk befejezni a tanulmányozást.

Március első péntekjén bekapcsolódunk az ökumenikus világima napi programba. A programot összeállító ország megismerése, a közös szolgálat és imádkozás, majd az asszonytestvérek által elkészített nemzeti ételek, sütemények kóstolásával és beszélgetéssel zárul az este.

Valamelyik tavaszi hónapban evangelizációs estéken vagyunk együtt.  Nemcsak a nyírmeggyesiek vesznek részt ezeken az estéken, hanem a meghívást elfogadó szomszédos településekről hozzánk érkezők is. Imádkozunk megtérésekért, lelki megerősödésért és megújulásokért. Hálát adunk minden ilyen alkalomért, mert nagyon fontosnak tarjuk, hogy minél többen megismerjék és elfogadják Megváltójuknak Jézus Krisztust.

Minden évben április utolsó vasárnapján van a konfirmáció a gyülekezetben. Évenként változó létszámmal adnak számot a többhónapos felkészítőn tanultakról az ifjak. Sajnos a későbbiekben csak keveseket látunk viszont a gyülekezetben. – Szintén ezen hónapok valamelyikén zenés áhítat is szokott lenni. Egyik alkalommal Mészáros János Elek adott jótékonysági koncertet, melynek bevétele és a gyülekezet adakozása együtt az orgonamotor cseréjére lett fordítva. Szolgált már éneklésével Pintér Béla is, emlékezetes koncerttel. Más alkalommal pedig Gál Álmos keramikus, korongozás közbeni bizonyságtételét és felesége Győri Márta református lelkész, gitáros énekes szolgálatát hallhattuk. - Már ezekben a hónapokban elkezdődik a nyári gyermek bibliahétnek az első megbeszélése.

Májusban részt veszünk a Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok Szeretethíd programján. Felnőttek, gyerekek, fiatalok közös önkéntes munkavégzése ez a gyülekezetben előre meghirdetett feladatokban. Áhítattal kezdődik, majd mindenki munkához lát. Délben közös ebéd, melyet a gyülekezeti ház konyhájában az asszonytestvérek készítenek szorgalmasan. Akik részt veszünk ebben a munkában jó hangulatban töltjük el a napot. Közösségépítő ez az alkalom is és még ráadásul hasznos szolgálatot is végzünk a gyülekezetben. 2018-ban alakult meg gyülekezetünkben a nőszövetség, 15-20 fővel. Eddig is sok szolgálatot végeztek a nőtestvérek és ezután is kicsit jobban összefogva lelkesítve egymást szolgálhatnak az Úrnak. Azóta sok áldását tapasztaltuk meg ennek.

Az utóbbi években kezdtünk újra gyülekezeti kirándulásokat szervezni. 2018-ban Nagygécre indultunk, majd onnan Szamosújlak, Gyügye, Nagyszekeres, templomait kerestük fel és ismertük meg ezt a vidéket. Szatmárcseke, kopjafás temető majd Nagyar Petőfi fa, kastély és rózsakert látványa maradt emlékezetes. Voltunk már az országházban is, más alkalommal pedig egy kétnapos kiránduláson élvezhettük a vendégszeretetét egy kedves Nagyvárad – Velencei református gyülekezetnek, akik előző évben nálunk vendégszerepeltek a színjátszó csoportjukkal.

Júniusban a hittantanévzáró istentiszteleten beszámolunk a 17 csoportban végzett szolgálatról, a gyermekek énekelnek, aranymondásokat mondanak el és imádkoznak. – A presbiterek vasárnapján hálát adunk Istennek és a szolgatársaknak az elvállalt és elvégzett szolgálataikért, s valamilyen kézzelfogható ajándékot is átadunk a testvéreknek.

          Az elmúlt hat-nyolc esztendőben Istennek hála megújult a templomunk külső belső része: a tetőszerkezet, a külső, belső fal, a torony, a toronyba vezető lépcső, a toronygömb, a csillag. Megújult a lábazat körüli kavicságy, a járda és kerékpártároló. A nyílászárók cseréje is megtörtént. Elkészült a padok ülésfűtése, a világítás és a hangosítás korszerűsítése. Megtörtént az orgonamotor cseréje is. Működik a toronyóra és harangjátékot is hallhatunk negyedóránként. Új garázst építettünk a néhány éve pályázaton nyert 9 fős kisbusznak és külső közösségi tér építésével is jól haladunk. Példaértékű az összefogás melyet a gyülekezeti tagok végeztek a felújítások alatt. Gyülekezetünk tagjai a pályázati források mellé szépen adakoztak. Mindenért Istené legyen a dicsőség!

Július vagy augusztus hónapok valamelyikén a gyermek bibliahétre kerül sor, persze hetekkel előtte még több egyeztetés és felkészülés alkalmából is összejövünk. Kedden 10 órakor kezdődik ez a hét és a vasárnapi istentiszteleti alkalmon fejeződik be, ahol bemutatják a gyerekek, hogy mit tanultak az elmúlt héten. Több csoportban bibliai történeteket ismernek meg. Sokat énekelnek, játszanak és a foglalkozásokon sok szép dolgokat készítenek ügyesen. Ízletes ebédet és uzsonnát fogyasztanak el jóízűen, amit a sok felnőtt segítő készít minden nap. A gyerekek létszáma 50-80 fő között szokott változni, és bizony ehhez szükséges a 30-40 fő felnőtt, egész heti munkája. Reménység van bennünk, hogy az itt elvetett magok egyszer gyümölcsöt fognak teremni az Isten dicsőségére.

Már az iskolai tanítás ideje alatt is kezdjük hirdetni a gyerekek körében, majd egész nyáron többször van hirdetve a templomban is a gyülekezeti tábor, mely Berekfürdőn szokott lenni. Általában 15-25 fő gyerekek és felnőttek vegyesen vesznek részt ezen. Egész nyáron egymást bíztatva a részvételre, lelkesen szoktunk elindulni a táborba, általában augusztus második felében. A lelki program: bibliai történetek, képekkel illusztrálva és utána csoportokban megbeszélve. Sokat tanulunk ezekből a gyerekekkel együtt. Legutóbb csillagásztábor volt. Sok játék, vetélkedő ismerkedések és minden napi fürdőzés a gyógyvízben egészítik ki még a programot. Az utolsó napon már szomorúan pakoljuk a halmijainkat és megfogadjuk, hogy jövőre is eljövünk. Ennek ellenére sajnos van olyan év, amikor már elmaradt.

Az elmúlt években, általában szeptemberben, gyülekezeti szilvalekvárfőzést is szerveztünk. Sok segítő kézre van szükség a szedéshez, megmosáshoz, magvazáshoz és csak ezután kezdődik igazán a lekvár főzése. Több üstben is egésznap kavarni, tüzelni, aztán kóstolgatni a ciberét, míg estére kész a finom ízletes lekvár. Felcímkézett üvegekbe rakás után hamar gazdára találnak az adagok. – A hittantanévnyitó istentiszteleten a személyes hívogatás és látogatás után az elsősök és családtagjaik igei áldásban részesülnek: „Iskolába indulok Isten áldásával” – címmel. Ugyanezen az alkalmon a konfirmandusok és szüleik átveszik a gyülekezet ajándékát, a Bibliát.

Októberben a „72 óra kompromisszumok nélkül” önkéntes munkavégzés folyamatába kapcsolódunk be minden évben. Szerepelt már a munkák között almaszedés, szüretelés, favágás és még minden olyan munkavégzés, ami a templom és a gyülekezeti ház környékén adódik. Jól végzett munka közben megérdemelt ebéd a gyülekezeti házban. Büszkén viseltük a kiosztott pólókat is, amelyeken estére már meglátszik a munkavégzés nyoma. – Ebben a hónapban a sajósenyei "FÉSZEK" FOGYATÉKOSOK REFORMÁTUS ÁPOLÓ-GONDOZÓ OTTHONA számára természetbeni és pénzadományt gyűjtünk és adunk át.

Novemberben gyászolók istentiszteletére hívogatunk személyesen is, amikor is vigasztaló könyvet adunk ajándékba. – Aztán csendes nap vagy evangelizáció következik az alkalmak sorában. Környékbeli gyülekezeti tagok fogadják el meghívásunkat, jó alkalmak az ige elmélyülésében és hitünk erősödésében. A szeretetvendégségen ismerősökkel jó találkozni és más felekezeti testvérek is szívesen jönnek hozzánk.

Decemberben adakozást hirdetünk meg a gyülekezetben a rászoruló családok és idősek megsegítésére. Gondosan próbáljuk kiválasztani a pedagógusokkal a segélyezetteket. Ők minden nap találkoznak a gyerekekkel és ismerik a körülményeiket. Vannak megindító találkozások is a csomagok átadásánál, amelyek mély nyomot hagynak az emberben. – A karácsonyi istentiszteleteken szolgálnak a gyerekek a konfirmandusok, a fiatalok és az énekkar is. - Az óévi hálaadó istentisztelet után gyülekezeti szilvesztert tartunk a gyülekezeti házban. 

 Szerdán bibliaórát, csütörtökön hétközi, vasárnap délelőtti és délutáni istentiszteletet, tartunk. Pénteken ifjúságira, vasárnap gyermek istentiszteletre, a hónap első keddjén gyászolók körére hívogatunk. Évente hétszer osztunk úrvacsorát, előtte egész héten reggelenként és esténként bűnbánati istentiszteleteket tartunk. Korábban mindig, mindhárom ünnepen fogadott a gyülekezet legátust. Sajnos ezt az utóbbi két évben már nem mondhatjuk el.

          Énekkarunkkal, 20-25 fővel a csütörtök esti istentisztelet után szoktunk lelkesen próbálni. A jó hangulatú próbákon köszönteni szoktuk a név és születésnaposokat. Énekkari találkozókon veszünk részt, szolgálunk gyülekezeti alkalmainkon és esküvőkön is.

Vasárnaponként nyomtatott formában is elkészül az istentisztelet anyaga, melyet mindenki elvihet és a szomszédoknak, betegeknek, időseknek átadhatják az Úr üzenetét. Minden gyülekezeti alkalom a közösség épülését és Isten országának közös építését szolgálja. Ehhez kérjük a mi Urunk vezetését, áldását és megtartó kegyelmét.

Itt említem meg gyülekezeti újságunkat, amelyet negyedévenként jelentetünk meg. Tartalmazza az előző hónapok eseményeit és a gyülekezet híreit. A beszámolókat a különböző alkalmakról a gyülekezeti tagok írják. Lelkipásztorunk szerkeszti nyomdai formára és kiegészíti a hiányzó oldalakat egy-egy fényképpel vagy verssel.

Folyamatosan karban tartjuk épületeinket: templom, gyülekezeti ház, parókia. Fontosnak tartjuk, hogy külső környezetünkben is rendezettek legyünk.

Felettébb megindító látni a gyülekezeti tagok egész éves adakozását és odaadó fáradozásait a különböző gyülekezeti alkalmakon.

Nyírmeggyes, 2020-04-30    Talabos Endre gondnok

Az asszonytestvérek első padjánál Jézus mondata ( János 14:6. ) olvasható: „Én vagyok az út, az igazság és az élet.”  Isten Igéje azt a keskeny utat mutatja számunkra, ami az örök életre visz. ( Máté 7:14. ) Nem akarjuk elfecsérelni az időnket, hanem felkészülve a szolgálatra mások elé szeretnénk élni a Megváltóról való bizonyságtételt szóval és cselekedettel. Buzási László presbiter Testvérünk beszámolója a presbiteri továbbképzésről, Erdei Istvánné ny. lelkipásztor a Nőszövetség szolgálatáról ír, ö. Erdei Lászlóné az önkéntes napokról (szeretethíd, 72 óra kompromisszumok nélkül..., szilvalekvárfőzés)  számol be.

Presbiteri továbbképzés

Egyházközségünk presbitereinek, mint „az egyházközség lelki és anyagi javai sáfárainak” folyamatosan képeznünk kell magunkat, hogy méltóképpen teljesíteni tudjuk presbiteri fogadalmunkat, alkalmasak legyünk vállalt tisztségünk betöltésére, az egyházközségben való példamutató szolgálatra.

          „Úgy tekintsen minket minden ember, mint Krisztus szolgáit és Isten titkainak sáfárait. Márpedig a sáfároktól elsősorban azt követelik, hogy mindegyikük hűségesnek bizonyuljon.” (  1. Kor. 4,1-2.)

Gyülekezetünk kezdettől fogva feladatának tekinti a presbiterek ismereteinek, szolgálati felkészültségének a gyarapítását, csiszolását ehhez kérjük a Szentlélek segítő munkáját.

Éves programunkban meghatározó és kiemelkedő szerepet tölt be a több hetes Presbiteri továbbképzés, amely január végétől Húsvétig tart. (Sajnos ebben az évben a koronavírus járvány miatt félbemaradt) Mindig egy kiválasztott könyvet elemzünk részletesen (részenként) ezeken az alkalmakon. 

Ebben az évben Visky S. Béla: Megtartó ismeret  c. könyve került elemzésre. A könyv témái több oldalról vannak megközelítve, elemezve.  A vallás, a társadalom és a tudomány alapján. Ez azért is építő jellegű, mert sok- féle gondolatmenetet indít el az emberekben.   Felvetődnek olyan témák is, amelyek ritkán fogalmazódnak meg bennünk, de ezekről is érdemes beszélni és elgondolkodni róla. A megtartó ismeret nem más, mint a Megtartó ismerete.

De mit is jelent ez? Mi tulajdonképpen az evangélium, és miért higgyünk benne még a 21. században is? Hogyan ragyogja át ez az ismeret az olyan mindennapi kérdések szövetét, amelyek például az egészséges vagy éppen egészségtelen, stresszes vagy nyugalmasabb életformánkra vonatkoznak?

Mit jelent a megtartó ismeret az egyházról, nemzetről, kultúráról való gondolkodásunk számára? Képes-e ez vigaszt és erőt nyújtani akkor, amikor nemcsak elméletileg, hanem testközelből szembesülünk az erőszakkal és a szenvedés botrányával? Mit üzen számunkra, ha az élet valós értékét, vagy pedig kezdetének és végének a misztériumát szeretnénk tisztábban látni? Hát akkor, ha a beszéd gyógyító tisztaságának vagy pusztító mérgének a hatásait kutatjuk az emberi kapcsolatainkban, vagy ha azt akarjuk megérteni, hogy kizárja-e egymást a tudomány és a hit?

Mit jelent a megtartó ismeret, ha horoszkópról, babonáról, netán a szektás lelkület természetrajzáról van szó? És nyújt-e segítséget, amikor a szó szerint egyre fojtogatóbb ökológiai problémáink közepette próbálunk tájékozódni? Ilyen és hasonló kérdéseket igyekszik körbejárni e könyv valamennyi írása.

Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik érteni szeretnék azt amit hisznek remélnek és szeretnek, hogy aztán még jobban higgyenek, reméljenek és szeressenek.

A továbbképzés alkalmain a gondolatainkban is a Szentlélek munkálkodik közöttünk. Megmutatja a helyes irányt a továbbhaladásunkban. Közös imádságainkban a Megváltónkhoz, Istenünkhöz közeledünk alázatos szívvel, nagy hálaadással és szent nevének segítségül hívásával és magasztalásával.

Tudjuk és hisszük, hogy velünk együtt végzi az Ő céljainak, akaratának és törvényeinek megvalósítását.

Áldjuk és magasztaljuk a mindenség Urát, hogy megannyi mélységet és próbatételt túlélhettünk Isten kegyelméből, mely reménység szerint tisztított bennünket.

Hálával gondolunk Isten naponkénti gondoskodására és ajándékára, hogy egymás terhét hordozhatjuk testvéri közösségben.

Kérjük a Szentlelket, hogy a Krisztus indulata munkálkodjon bennünk Isten dicsőségére, abból a célból, hogy mindenkor időszerű biblikus választ tudjunk adni a felmerülő kérdésekre.

A hívő élet nem csak a mára, hanem a holnapra is tekint.

Jézus azt tanítja, hogy a jó imádsághoz nem kell „sok” hit, elég egy „kevés”, egy mustármagnyi is. Van-e mustármagnyi, vagyis elegendő hitünk? Imádkoznunk kell azért, hogy legyen, csak egy mustármagnyi hitünk.

Hadd érjük el mindannyian hitünk célját: lelkünk üdvösségét.

Buzási László presbiter

A Nyírmeggyesi Református Nőszövetség

Szerveződésünk, útkeresésünk

2018 március 3-án, 15 asszony egybegyűlt és tanácskozott „Mi akar ez lenni?” Együtt voltunk, jól éreztük magunkat, s megígértük, folytatjuk.

A haladás rendjéhez formai és szervezeti dolgok tanácsolásához tapasztalt segítséget kértünk. 2018 május 23.-án vendégünk volt Gilice Andrásné református lelkipásztor, Egyházkerületi Nőszövetségi Titkár, aki a 25 éve működő kerületi munkáról, a saját gyülekezeti nőszövetségi szolgálatairól beszámolt előttünk. Színes szőttesként tárult elénk,hogy hány féle módon segítenek a gyülekezeti élet színesítésében az asszonytestvérek – határon innen és túl. Nem feltűnő, nem hangsúlyos, de ötletes, lelkes gyülekezetenként egyéni feladatvégzésekről hallottunk. Ám ez nem teher a részvállalóknak, hanem alázatos szolgálat, engedelmes tenni akarás, az „énrám is szükség van”, fontosság érzése.  Ezért akik leírtnak vélik magukat, megelevenedhetnek, a szívvel jól látók örömében.

Mit tettünk eddig?

Imádkoztunk. Kértük Urunkat, küldjön munkásokat az Ő aratásába a Máté 9:38 szerint. Jelentkeztünk.  „Imhol vagyok én, küldj el engemet” (Ézsaiás 6:8).

Figyeltünk. „Mit akarsz Uram, hogy cselekedjem” (Apostolok Csel.  9:6)

Engedelmeskedtünk. „Mindazáltal ne az én akaratom legyen meg, hanem a Tied” (Márk 14:36)

Imádkoztunk áldásért. „Maradjon a Te áldásod a Te bűnös népeden” (ének 272:7)

Régi páratlan példák

Napokba akadt kezembe egy traktátus 1943-s kolozsvári kiadású. Olvasva a régi porlepte levéltöredékeket, a XIV. századi Nagyasszonyok tollából, úgy tűnik „mintha titokzatos kőfalak résein kandikálnánk be, vagy mintha varázstükörbe néznénk, és benne meglátnánk nemcsak egy kornak képét, hanem örök új önmagunkat, melyre mindig hatással van a kora, de még inkább ő hat a korra láthatatlanul, beépül és formálja azt.”

Szóljon a régmúltból néhány tanács:

1, Batthyány Magdolna: „Idegen nemzetet ne végy, hanem magyar nemzetet, kivel lelköd megnyughassék! Idegen nemzetbe ne öltözz, eleid, s magad becsületi is megmarad!”

2, Wesselényi Anna: „A bécsi lakásnak gondolatától is irtózom”

3, Barkóczy Krisztina: „Országom elhagyni a halálnál is keservesebb.”

Megtudjuk még, hogy míg a ház ura hajszolta a törököt idehaza, a ház gondja az asszonynép vállán feküdt. „Nagy szükség van itt. a kapu előtt száz, másfélszáz nyomorult, akit táplálnunk kell, hogy meg ne haljanak.” Vallották: az élet Isten ajándéka, meg kell becsülni, mások javára hasznosítani…

Hitük, hazaszeretetük, a szegény nép segítése, félévezred múltával is példa a magyar asszonyoknak.

Feltárt ajtók – lépéseink:

1, Kórházba került egy tagunk férje, viselt egy készüléket a nyakába, az szüntelen lecsúszott: „Varrj hát ehhez valami tartót!” – kérte a férj. Megvarrta, vitte, többet is, másnak is a nővérek örömére. Varrjunk mi is, ha ezzel segítünk! Tenyérnyi fehér vászonzacskók, nyakba akaszthatók, kívül rávarrt pici piros szívvel, egy-egy Igével (SZÍVről szólók!), mosva, vasalva, tucat számra készültek. A lelkipásztor vezetésével, kis busszal vitte egy küldöttség a Debreceni Klinikára 60 darabot. A maradék (12 tele kosárral!) 60 darabot Nyíregyházára, 40 darabot Mátészalkára, 10 darabot Dunakeszire. Egyszer üzent egy falubeli: a kezembe kaptam, elsírtam magam, a kapott Ige erejétől! Ének a szívünkben: „Kegyelmességed, az égtől, a földig áll…”

2, Másik tagunk hírt hozott, hogy az éjszakás nővérek, gombot varnak a rugdalózókra. Segíthetnénk! Persze, hisz tehetjük! Varrtunk, javítgattunk 50 darab kicsi öltözetet – ennek is volt, aki örült.

3, Egy gazdasági vezető megkérdezte: hímezni nem tudnak? A tárgyaló nagy asztalára jó lenne egy nagy terítő… Jó. A magunk módján, mert egy Igével körbe hímzettet kaptak ajándékba: „Vizsgálj meg engem, óh, Isten, és ismerd meg szívemet! Próbálj meg engem, és ismerd meg gondolataimat! (Zsoltárok 139:23)

4, Az Őri Sarepta Otthon harmónium takarójára hímzett Ige, így biztat: „Énekeljetek az Úrnak, áldjátok az Ő nevét” (Zsoltárok 96:2), 90 éves gyülekezeti tagunknak kedveskedett ezzel leánya, aki közösségünk ötletgazdája.

5, Szomszédolni is jártunk más Nőszövetségnél: Nyírbátorban csendesnapon, Debrecenben Kerületi konferencián. Avasújvárosra szíves meghívásra látogattunk, s töltődtünk lelkileg a találkozón. Berekfürdőn is megjelentünk, más küldöttek közösségi munkájáról hallhattunk, lelkesedtünk.

6, Az Ökumenikus Világimanapon együtt vagyunk, egy-egy ország asszonytestvéreinek, hitéletének megismerésére. Különös ereje van az általuk kért imatémákhoz kapcsolt imádságainknak, az ismeretlen nyelvű énekek tanulásának, no és a kapott receptek szerint készített ételek terített asztalánál megélt közösségnek! „Van erő, van, csodás erő van Jézusunk vériben…” 

7, Kérés érkezett a „Nem luxus táska” nevű tavaszi akció szervezőitől… Igen, társulunk. Húsz darab női divattáskát töltöttünk meg tisztálkodó szerekkel, apró ajándékokkal, lelki olvasmányokkal, Igés kártyákkal – s vittük a gyűjtőhelyre. Igaz: „jobb adni, mint elfogadni”

Lelki felkészülésünk: Külön alkalmat kaptunk a gyülekezeti munkatervben a nőszövetségi bibliaórák megtartására. Kéthetente esténként találkozunk. Kialakított rendünk szerint, közös éneklés után, közösen olvassuk az Igét, majd egyenként imádkozunk. Két éve a nyitott Biblia női „szereplőihez” kukkantunk be – mindenkitől mást tanulunk. Sorsukban, szerepükben az üzenetet keressük, Isten útjait fürkésszük, hogy felleljük benne a nekünk szánt kemény eledelt, vagy vigasztaló szót. Így jártunk már a minden élők anyjánál (elköltözésük előtt) az Édenkertben, megismertük a nevető fejedelemasszonyt, a próféta nőt, aki túlbecsülte önmagát, majd egy közönséges életű nőt is felfedeztük a hit hőseinek sorában. Egy asszony, aki nem tudott uralkodni féltékenységén, s egy másik, aki imameghallgatásból élt. Sába királynője is egy asszony volt, aki nem kímélt sem fáradtságot, sem költséget, hogy bölcsebb lehessen. Milyen más életek! Mégis Istennek eszközei voltak más – más talentumokkal.

Az elkezdődött böjti időszakban, Ahasvérus király udvaráig jutottunk. Elszorult szívvel vártuk Eszter királyné lépését… Eszter tudtán kívül útkészítője volt Jézus Krisztusnak. Isten akaratát keresve hangzott a böjtre való felhívás, az imádságra megnyílt ajtó: a fekete gyász napja, örömnapjává lett! Ez volt az utolsó órán.

A megtett útra visszatekintés, a jelen csendjébe torkollik. Rálátok a bezárt templomajtóra, viselem „Maradj otthon!” intő fegyelmét. Ajtók – ablakok – országok - határok, csak a földön zárhatók! Behúzódhatunk, de el nem rejtőzhetünk Isten elől. Krisztus belép otthonainkba, s megszólít: „Békesség Néktek!”.

Közeledik áldozócsütörtök, hogy tanítványként csodáljuk Urunk mennybemenetelét. „Egy út van csupán…” csak az az egy legyen nyitva, csak az az egy legyen számomra is nyitva!

„A Te kegyelmeddel, óh Uram, teljes e föld, taníts meg engem rendeléseidre… Vigyázok a Te szódra” (Zsoltárok 119:64, 67)

Énekeljük, olvassuk a 367. dicséretet: „Emeljük Jézushoz szemünk, jön már királyi győztesünk…”

A Nőszövetség tagjainak áldozatáért, szolgálatáért, munkájáért hálát adva imádságos szívvel: 

Erdei Istvánné elnök

Önkéntes napok

„Legyetek az szolgálatkészségben fáradhatatlanok, a Lélekben buzgók: az Úrnak szolgáljatok. ( Róma 12,11.)

Szeretethíd

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2009-ben életre keltette a Szeretethíd elnevezésű, segítségnyújtó kampányt, mely mindenkit szeretettel vár, akár idős, akár fiatal, akár egészséges vagy éppen fogyatékkal élő testvérünk. A legfőbb célja az, hogy közösen tegyünk egymásért, a helyi és gyülekezeti közösségeinkért és a teremtett világért. Isten segítségét kérjük ahhoz, hogy hidat tudjunk építeni a nemzedékek, generációk között, a segítségnyújtók és rászorulók, Isten és ember között.

Örömmel és hittel szolgálni az Úrnak! Köszönöm Uram, hogy szolgálhatok a tőled kapott tehetségemmel a Nyírmeggyesi Református Gyülekezetbe az önkéntes napokon. Az Úr szeretetét minden nap, annak minden percében érzem!

Hálás szívvel gondolok az Úrra, ha bármiben segíthetem a Nyírmeggyesi Református Gyülekezetet, legyen szó csak egyszerűen arról, ha takarítást végzünk a templomunkban vagy az imaházunkban. Ezeken az alkalmakon a világ felé is bizonyságot tehetünk különböző módokon, akár csak a takarításban, főzésben való részvétellel is, hogy Isten szolgái vagyunk!  Sajnos a járványügyi helyzetre való tekintettel, most semmilyen segítséget nem tudunk nyújtani.

De adjunk hálát ebben a helyzetben is azért, amink van, azokért, akik szeretnek minket, és akiket szerethetünk, akár a közel vannak hozzánk, akár távol vannak tőlünk! A hálaadás kiemeli lelkünket a csüggedésből, és segít meglátni ajándékainkat, és a bennünket megajándékozó Isten szeretetét.

Kérem az Urat, tisztítsa meg az én szívemet is a bűntől, tudjak az Ő útján járni, hű gyermeke lenni! Bízom az Úrban! Számomra Ő a HÍD! Ő ad erőt, türelmet életemhez, sorsomhoz, családomhoz, mindennapi munkám végzéséhez.

Ö szeretettel fogad el mindenkit! Add meg Uram, hogy én is ezt tegyem!

„Ó Uram, segíts meg, hogy törekedjem,
nem arra, hogy megvigasztaljanak, hanem hogy én vigasztaljak,
nem arra, hogy megértsenek, hanem arra, hogy én megértsek,
nem arra, hogy szeressenek, hanem hogy én szeressek.”

----Assisi Szent Ferenc imádsága----

72 óra kompromisszum nélkül

 A Magyarországi Református Egyház, a Magyar Katolikus Egyház, és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében jött létre ez a szociális önkéntes akció. A „72 óra kompromisszumok nélkül” egyik fontos szerepe az, hogy a lelki növekedésünkhöz teret adjon, és hogy felmutassa Krisztust, az evangéliumot a világ számára. Hozzásegítse a résztvevőket, hogy megéljék: a hit lényege a szeretet, amely nem érzés csupán, hanem cselekvés, másokhoz való segítő odafordulás is. Így formálhatja az evangélium a világot!

Jézus arra buzdít, hogy viszonzást nem várva tegyük a jót, és szolgáljunk másokat. Az emberek azonban, sajnos nem így gondolkodnak. Az ember nem versenyre, törtetésre, mások legyőzésére született, hanem alkotásra, építkezésre, szeretetre.

A Nyírmeggyesi Református Gyülekezet részéről a segítség, a községbeli  rászoruló családok támogatásával, a Sajósenyei Református Szeretetotthonba nyújtott természetbeni és pénzbeli adományok eljuttatásával valósul meg.

Köszönöm Uram, hogy ezzel is örömet vihetek oda, ahol aggodalom, szegénység, betegség tanyázik. Gyülekezetünkben hála Istennek, az elmúlt években több együtt töltött alkalom is volt, amikor együtt voltunk és segíthettünk a testvérekkel.

Szilvalekvárfőzés

Rendhagyó eseménynek számít a szilvalekvárfőzés. Ilyenkor hagyományosan hálaadással kezdjük a napot. Hálát adunk Istennek az adományokért a gyümölcsért, az összefogás erejéért és azért, hogy újra együtt lehetünk. Munkánk végzése közben, énekszóval, imádsággal áldjuk az Urat! Hálát adok Uramnak, Istenemnek az erőmért, amit Tőle kapok testi és lelki vonatkozásban, és kérem, erősítsen engem,  hogy  a mindennapjaimban az Ő útján tudjak  járni!

Add Uram, hogy én is hittel és szeretettel fordítsam rá az oda szánt időmet, és energiámat! Köszönöm Uram hogy szolgálhatok neked! 

 ö. Erdei Lászlóné

A nagy karzaton a 119. Zsoltár 9. verse olvasható: „Mi módon őrizheti meg tisztán az ifjú az ő útát, ha nem a te beszédednek megtartása által?” Ez a karzat 50 évvel ezelőtt még tele volt fiatalokkal. Ma már nem így van. Néhányan vannak…érettük is hála Istennek! Mert a gyermek évek alatt az ének szava szerint szóljuk az Igét:  „Kimegy a magvető, hinti szét a magot, Aranyló magocskák, jó földbe hulljatok. Ne útfél fogadjon, hol a láb eltapos, Károgó madarak, éhesen lesnek ott. Ne kemény, köves föld, szomjazó kis gyökér, Bárhová indul ott, mindenütt követ ér. Ne tövis, gyom közé jussatok, hulljatok, Hol a gyom rabol el levegőt és napot. Égi mag, ige mag hova hull, hova jut? Annyi szív csupa gyom, vagy kemény, mint az út. Új szívet kérek én tőled, ó Istenem Te segíts, hogy e szív puha, jó föld legyen.” Telnek az évek és az évtizedek és kiderül, hogy a hittanórán, a gyerm4ek istentiszteleten, az ifjúságin vetett Igemag útfélre, kemény köves földbe, tövis, gyom közé hullott. Imádkozunk értük és hirdetjük az Igét tovább. - Gere Istvánné hitoktató tesz bizonyságot a gyermekek közötti szolgálatról:

A gyermekek közötti szolgálatról

"Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint;   Még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." Példabeszédek 22:6

Áldást, békességet kívánok!

          Isten kegyelméből a Nyírmeggyesi Református Gyülekezetben többen is szolgálunk a gyermekek között.

          Az általános iskolában minden csoport heti egy alkalommal hit és erkölcstan órán vesz részt. A dicséretek és érdemjegyek természetesen motiválják a gyerekeket a munkájuk minél eredményesebb elvégzésében, a házi feladatok megoldásában. Hittankönyvekből tanulunk, munkafüzetekből dolgozunk. Énekgyűjteményünk is van, amelyet a lelkipásztorok segítségével állítunk össze. Nagyon kedves kötelesség a történetek után található "aranymondások" megtanulása.

          Vasárnaponként a felnőtt Istentisztelettel párhuzamos időben gyermek Istentiszteletet tartunk. Bár kisebb létszámmal, de Istennek hála, jó néhányan részt veszünk ezeken az alkalmakon a gyülekezeti házban.

Ünnepi alkalmainkon a felnőttek nagy örömére a gyerekek szolgálatokat vállalnak. Versekkel, aranymondásokkal, közös énekléssel, imádságokkal, jelenetekkel dicsérjük Isten szent nevét. Mivel óvodás csoportjaink is vannak, így ők a legkisebbek különös figyelmet kapnak a gyülekezet tagjaitól, amikor körben állják az Úr szent asztalát és egyenként vagy közösen is dicsérik Istent a jól megtanult ünnepi szolgálatukkal.

          Esküvői és keresztelői alkalmakkor  is készülünk köszöntésekkel, amelyek mindig megörvendeztetik az ünneplő családokat: "Jót kívánunk ma neked, e napon, szép napon..." hangzik az ének. - "Kié vagy édesanyád, édesapád karján kicsi gyermek?" - kérdezi az ügyes versmondó Túrmezei Erzsébet gyönyörű versében.

          Készülünk Isten segítségével adventi, karácsonyi, húsvéti, pünkösdi ünnepi alkalmakra, és a reformáció megünneplésére, amikor a hithősökre emlékezünk. Anyák napján mindig csillogó, néha a könnyes szemű anyukák és nagymamák örülnek a csodálatos verseknek, énekeknek. A gyermekek ünnepi szolgálatai mindig nagyon kedves alkalmak a gyülekezeti Istentiszteleten.

Ezeknek az alkalmaknak a legfontosabb célja természetesen az, hogy a gyermekek szolgálata Istent dicsőítse és, hogy elmondhassák tiszta szívvel és igaz hittel: "Megtaláltuk a Messiást!"

Vannak még nyári programjaink is ezek közül a legtöbb gyermeket megmozgató, a gyermek Bibliahét. Nagy előkészületeket igényel a felnőttek részéről, az ifjúság részéről pedig öröm, kikapcsolódás, játék, ügyes feladatok és természetesen a legfontosabb az Istenre figyelés, a Krisztusra mutató győzelem jellemzi az egész heti együttlétünket, Bibliahetünket.

          Kedves alkalmak, örömteli együttlét talán így lehetne összefoglalni a gyülekezetünkben zajló természetesen sokszor nem könnyű, de Isten akarata szerint való gyermekmunkánkat.

                                                 Az énekíró így fogalmazza meg a munkánkat:

                                                           "Szívesen szolgálni

                                                             Hálával áldozni

                                                             Jézusra mutatni fel. "

Gere Istvánné hitoktató

  • Az orgonánál a 96. zsoltárból olvasható: „Énekeljetek az Úrnak!”

A gyülekezetben évente legalább 12 új éneket megtanulunk. Jó segítségül van ebben az énekkar, akik hamar megtanulják az új éneket, s aztán a gyülekezet is. Hálaadással énekelünk az Úr dicséretére és magasztalására. Nem vagyunk profik, de szeretjük az Urat, s szeretünk énekelni. A szólampróbák nehézkesek, de aztán, amikor eljön a bemutatás alkalma, akkorra szépen elkészülünk.  – Pótorné Jäger Krisztina kórusvezető ír az énekkari közösség szolgálatáról.

A Nyírmeggyesi Református Egyházközség énekkara

          A gyülekezeti szolgálatok közül az énekkar tevékenységét szeretném bemutatni.

          Babó Mihályné Ildikó néni alapozta, nevelte ki ezt az énekelni szerető, lelkes közösséget, akikkel minden héten csütörtökön esténként az istentisztelet után tartjuk a próbát.

          Ilyenkor az aktuális, ránk következő ünnepnek megfelelő darabokat kezdjük el tanulni, általában hármat – négyet.

          A gyülekezeti énekkar három szólamú, húsz ember énekel benne. A dallamokat a Hallelujah énekeskönyvből, az Ádám Jenő által több szólamban feldolgozott zsoltárokból, a népdalzsoltárokból és sokféle forrásból válogatjuk ki a lehetőségeinkhez és a képességünkhöz mérten. Célunk Isten dicsőítése és a református közösségen belüli szolgálat, természetesen elfogadható, precíz zenei minőségben.

          Az ünnepekre ( reformáció, karácsony, húsét, pünkösd ) készülésen kívül az evangéálizációs és imaheti alkalmakon, illetve esküvőkön szoktunk még szolgálni. Minden évben meghívást kapunk a helyi adventista gyülekezet kórustalálkozójára is. Szívesen megyünk az egyházmegye által szervezett énekkari találkozókra is.

          A próbákon sokat nevetünk, megemlékezünk az aktuális név és születésnapokról. Pünkösd után egy évzáró szalonnasütés alkalmával Isten Igéje mellett megköszönjük az énekes szolgálat lehetőségeit és a kapott áldásokat. Szeptemberben újra elkezdődnek a próbák, melyeken jó együtt lenni, énekelni.

          „Énekeljetek új éneket az Úrnak, énekelj az Úrnak te egész föld! Énekeljetek az Úrnak. áldjátok nevét, hirdessétek szabadítását nap, mint nap. Beszéljétek el dicsőségét a nemzeteknek, csodáit minden népnek!” ( Zsolt. 96:1-3. )

Pótorné Jäger Krisztina kórusvezető

A szószék hangvetőjének a falán a Filippi 4,5. olvasható: „Az Úr közel.” Felelősség innen is hirdetni az Igét. Nem arról van szó, hogy „tud a tiszteletes úr beszélni”, hanem arról, hogy mit beszél, mit hirdet. A gyülekezetnek nem szép beszédre van szüksége, hanem élő Igére, Jézus Krisztusra. – Imádságunk, hogy az Úr jöjjön közel először az igehirdetőhöz, aztán pedig a gyülekezethez, hogy megtörténjen a találkozás az „örök élet beszédével.” ( János 6:68. ) – Az evangélizációs és csendesnapokról Szondi Csabáné presbiter, az Úrnak való örömteli szolgálatról Erdei István ny. lelkipásztor ír személyes hangvételben.

Evangélizációs és csendesnapok Nyírmeggyesen

A Nyírmeggyesi Református Egyházközségben fontosnak tartjuk, hogy minél több hitmélyítő alkalmakra hívogassuk testvéreinket. Az igehirdetők és a bizonyságtevők sokszínűségének a palettájával szólítjuk meg embertársainkat. 

Evangélizáció alkalmainkon szolgált az utóbbi években gyülekezetünkben Cseri Kálmán Budapest – pasaréti lelkipásztor, Takar Károly Budapest – kelenföldi lelkipásztor, Végh Tamás, Budapest-fasori nyugalmazott lelkipásztor, Zila Péter Budapest Nagyvárad-téri református lelkipásztor, id. Pocsai Sándor református lelkipásztor Csongorról, Kárpátaljáról érkezett, valamint Bódis Miklós református lelkipásztor Erdélyből, Hátszegről..

De mit is jelent az evangélizáció?

„Azért küldelek el, hogy nyisd meg a szemüket, hogy a sötétségből a világosságra, és a Sátán hatalmából az Istenhez térjenek, hogy az énbennem való hit által megkapják bűneik bocsánatát, és örökséget nyerjenek azok között, akik megszenteltettek." Ap. Csel. 26,18

 Evangelizálni elsődlegesen nem azt jelenti, hogy Jézusról beszélünk valakinek, hanem, hogy tudatára ébresztünk valakit annak az értéknek, amit Isten szemében hordoz. Isten szavát közvetíteni számára, amit Ézsaiás próféta könyve 43. fejezetének 4. versében így fogalmaz meg: „Mivel kedves vagy az én szemeimben, becses vagy és én szeretlek:…”

 Olyan jó, amikor megtelnek templomaink és akár más felekezetekhez tartozókkal együtt kizökkenhetünk a hétköznapok zajos világából. Együtt új énekekkel dicsőíthetjük Istent. Elindulni Jézussal, vele együtt lenni, megpihenni, testi-lelki felüdülést nyerni. Mélyrehatóan odafigyelni Istenre, társainkra, önmagunkra, alaposan végiggondolni az életünket. Felismerni azt, amitől meg kell üresedni, teret engedni annak, amivel fel lehet töltekezni. Nagyon megható számomra, amikor őszintén megnyílnak emberek és elmondják, hogy az Úr Jézus Krisztus segítségével különböző megrendítő élethelyzetekből hogyan tudtak felemelkedni.

2018 októberében A CSALÁDBAN ÉLÜNK témájú csendesnapon Ramocsaházáról, Fehérgyarmatról és Kárpátaljáról is érkeztek gyülekezetünkbe szolgálattevők. Igét hirdetett Nagy Péter ramocsaházi lelkipásztor. A családok éve alkalmából lett választva a téma. Szerintem ez mindig nagyon időszerű. Mert nagyon fontos, hogy gyermekeink családban éljenek. Fontos, hogy alapvető értéket tudjunk közvetíteni számukra, ami nem más, mint az Istenbe vetett hitünk.  2019. szeptember 29-én csendesnap keretében a kállósemjéni református egyházközség gyülekezeti tagjai voltak szolgálattevő meghívott vendégeink. A csendesnap témája A MEGÚJÍTOTT SZÖVETSÉG. Igét hirdetett Sipos Brigitta lelkipásztor, a gyülekezeti tagok verssel, énekkel, élettörténetükkel tettek bizonyságot megváltó Urukról. 

Az evangélizációs és csendesnapok által, olyan lelki táplálékot kaphatunk, ami sokáig segítségünkre lehet életünkben.

Elmondhatom, hogy kisgyermekkorom óta vallásos, keresztyén családban nevelkedtem és ezt az értékrendet követtem. Édesapám presbiterként szolgált hosszú ideig a Nyírmeggyesi Református Egyházközségben. A szocialista-kommunista rendszerben is bátor voltam felvállalni keresztyénségemet, ezért tudom, hogy engem az Isten a tenyerén hordoz.

Mégis nagyon megérintett Bódis Miklós hátszegi lelkipásztor evangélizáló szolgálata. Témája: ELJÖTT A TE IDŐD! A Nyírmeggyesi református templom harangja 2020. március 3. napjától - március 6. napjáig hívogatta evangelizációs alkalmaira az Isten igéjét hallgatni vágyókat.

Első nap „Mindennek megvan a maga ideje….”(Préd: 3,1-8),  a második nap „Az alkalmas idő….” (Ap. csel. 27,20-26), harmadik nap „Akik késtek….” (Bírák 19-20), a negyedik nap pedig „Akik még időben jöttek….” (Mt.20,1-16) – szólt hozzánk Isten igéje. A szolgálat végén, amikor az evangélizáló arra kérte az ige hallgatóit, hogy most és nem máskor, nem nézve jobbra vagy balra valljuk meg hitünket és adjuk át magunkat teljesen Istennek és induljunk el az Úrasztala elé.  Úgy éreztem, ekkor, hogy egész lényemet áthatotta a Szentlélek. Úgy éreztem, hogy Uram, Teremtőm, most magához hív és bizonyságot kell tennem róla Isten és ember előtt. Ezért gyermekem kezét fogva az Úrasztala előtt katarzisban hangosan néha sírva imádkoztunk. Majd énekeltük, hogy

1. Új szövetséged elfogadom, Magam egészen odaadom, Nem tartok semmit, legyen tiéd, Félelmeimtől irgalmad véd! 2. Áttört kezedbe kezem teszem, Ne engedd kérlek, ha elveszem. Láncolj magadhoz örökre már, Nincsen itt részem, nincs, ami vár. 3. Hű lenni nékem, tudom, nehéz, De szívem lássad, hű lenni kész. Járva az utat, ha botlanék, Emelj magadhoz, keresztedért.”

Igen ott történt velem valami. Krisztus feltámadása által elkezdődött saját feltámadásom.

Köszönöm Neked Istenem, hogy ezt megélhettem. Segíts engem, hogy Krisztus kezének csendes eszköze, Krisztus lényének visszasugárzása: hűséges mása lehessek. Ámen.

HOZZÁD KÖTÖTTEN – MÉGIS SZABADON!

Elhívtál! – Mérhetetlen kegyelem!
Szolgálatodra! – Drága kiváltságunk!
Szereteted érezve szüntelen,
ha Te vezetsz, béke útjain járunk.
Csak egyet követelsz tőlünk: hűséget.
Jele engedelmesség, bizalom,
magunk új meg új átadása néked,
Hozzád kötötten – mégis szabadon!

(Tiele -Winckler Éva (Fordította: Túrmezei Erzsébet))

Szondi Csabáné - presbiter

„Szolgáljatok az Úrnak örvendezéssel; menjetek eléje vígassággal!”

(Zsoltárok 100:2)

Negyvenhárom évi gyülekezeti szolgálat után, nyugdíjasként költöztem családommal együtt vissza szülőfalumba 2016 október elsején, hogy a még Urunktól kapható éveinket élhessük.

Még diákkoromban egy összejövetelen kaptam ezt az Igét: „Mielőtt az anyaméhben megalkottalak, már ismertelek, és mielőtt az anyaméhből kijövél, megszenteltelek; prófétának rendeltelek a népek közé.” (Jeremiás 1:5). Akkor ott Isten üzent nekem és én onnantól kezdve készültem a lelkészi szolgálatra, amit mindenkor örömmel és hálaadással cselekedtem. Itt Nyírmeggyesen is hamar meg kellett látnom, hogy Istennek más terve van velem, velünk. A polgári rend szerint ugyan nyugdíjas lehetek, de a szolgálatban nincsen nyugdíjas állapot. Megszólított a helyi lelkipásztor és környékbeli lelkipásztorok közül is többen, szolgálatra hívtak. Én pedig mentem és megyek boldogan, és tudom: „Istennek terve van velem.” Szolgálhatok, feleségemmel együtt a gyülekezetben és a gyerekek között is az iskolai hitoktatásban.

Az is nagy öröm számomra, hogy a gyülekezet közösségében, külön szervezői feladatom is van a gyülekezeti kirándulások által. Így voltunk már egy szatmári körúton, (Nagygéc, Szamosújlak, Gyügye, Nagyszekeres, Túristvándi, Nagyar) 2018 őszén. A következő évben 2019-ben A Parlament, a Mátyás templom, az Szent István Bazilika és a Budapest Kálvin téri templom szépségeiben gyönyörködhettünk, és adhattunk hálát Urunknak, hogy ilyen csodákban is részeltetet bennünket. Ugyanebben az évben még Nagyváradom és környékén is jártunk, és építettünk gyülekezeti kapcsolatot a hegyközcsatári és a Nagyvárad-Velencei gyülekezettel. Ez utóbbi gyülekezet színjátszó csoportját meghívtuk és vendégül láttuk itt Nyírmeggyesen és Nyírkátán. Felejthetetlen élmény volt, ahogyan Móric Zsigmond „Kend a pap?” című írását bemutatták.

A kirándulásaink sora kissé megtorpant, a koronavírus miatt a Nagykároly és környékére tervezett kirándulásunkat le kellett mondanunk, de hittel és töretlen lelkesedéssel várjuk a folytatást. Ha lehetséges még ebben az évben szeretnénk eljutni a Vereckei hágóhoz. Bízunk benne, hogy Urunk megszabadít e járványtól és kinyitja újra a kaput. Az érdeklődés töretlen és érdeklődéssel veszik, a gyülekezet tagjai mi pedig szívesen vállaljuk tovább a szolgálatot, melyet mindenkor az Ő dicsőségére teszünk.

Pótor László nagytiszteletű úr a koronavírus által hozott karantén alatt minden reggel egy bizonyságtételt tölt fel az internetre. Legyen itt most az április 29-én feltöltött áhítatának egy részlete, az Efézus 6:5-9 alapján: 

SZOLGÁLJATOK KRISZTUS SZOLGÁIKÉNT!”

„A látszat szolgálat szemre való szolgálás. Nem az Úrnak szól elsősorban, hanem az embereknek. Az emberek tetszését keresi.  

Hogy szolgált Jézus? Szavaival: Igével, tanítással. Cselekedeteivel: lábmosással, életével, halálával. Így vallott Ő erről: „Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.” ( Márk 10,45. )

„Jutalmam, hogy tehetem” vallották és hirdették a református diakonisszák.

Az késztessen hát bennünket gyülekezeti szolgálatok vállalásakor, amit Istentől kaptunk feladatként: „Hogy hálálhatom meg Uram jóságát?” „Mit tehetek, hogy a magam gyenge módján viszonozzam szeretetét?” Ez az a helyes motiváció, amellyel a közösségben kibontakoztathatom erőmet, képességeimet, - amit az Úrtól kaptam.

Egy gyülekezet nem létezik csak úgy magától. Igen, mert benne szolgálnak mindazok, akik hálát éreznek Isten iránt saját életük felett, és ezt a hálát Isten felé a közösség hasznára gyakorolják.”

Soli Deo GLORIA

Erdei István ny. lelkipásztor

A keresztszékben a 73. Zsoltár 28. versét olvashatjuk: „Isten közelsége oly igen jó nékem.” A gyülekezeti istentiszteleteken, Bibliaórákon túl szükséges, hogy hitben erősödjünk. A lelkipásztor is részt vesz minden évben Kecskemét mellett az Emmaus Házban a lelkészi csendeshéten, feleségével pedig a biatorbágyi házaspári héten. Szükséges, hogy Isten dolgozzon bennem, amikor én kapok a szolgálattevőkön keresztül. – Istennek legyen hála, hogy Biatorbágyra, a Magyar Belmisszió Házába, a református cursillora, Csongorra a Szenvedélybetegeket Mentő Misszióba van, aki kész elmenni. – Fecske Lajosné presbiter és Mándi Zsigmond testvéreink bizonyságtételét olvassák szeretettel:

Bizonyságtétel

Fecske Lajosné vagyok, a gyülekezet presbitere.

Bizonyságtételem kezdete visszanyúlik gyermekkoromra. Már akkor is tudtam Isten jelenlétéről, ismertem a bibliai történeteket hallottam Jézusról.

Rendszeresen jártam a gyermek istentiszteleti alkalmakra. Középiskolásként elkerültem kollégiumba, így csak havonta egyszer lehetett hazamenni így lassan elmaradtam az alkalmakról.

Mindig is hittem Isten jelenlétét az életemben így kötöttem házasságot, megkereszteltettem fiaimat. Mindig volt kifogás, hogy miért nem járok templomba, hol a munkahely, hol az építkezés.

A változás az életünkben akkor jött el, amikor Kálmán István tiszteletes Nyírmeggyesre került, akkor kezdtünk templomba járni. 1992-ben a férjem elment Biatorbágyra, ott átadta az életét az Úrnak. Következő évben elmentem  én is. Találkozhattam Liza nénivel. Ott adtam át az életemet Jézus Krisztusnak.

Utána rendszeresen jártunk bibliaórára a férjemmel. Ma is nagy lelki táplálék, ha testvérekkel itt találkozhatunk, egymás hite által épülhetünk.

A mostani szükséges időben telefonon erősítjük egymást.

Az életem nehéz hitpróbái 2010-ben férjem halála után kezdődtek. Magam maradtam. Az akkor 82 éves édesanyám még Kocsordon élt, és még dolgoztam. Biztató igém a 73. Zsoltár versei voltak.

Ekkor vált el a fiam ez is nagy szomorúság, bánat volt. Sajnos ez év január óta egészségi problémái miatt munkájából fel van mentve, hozzám költözött. Nagy lelki próba ez mindkettőnknek, de napi igeolvasással, imádkozással bízunk Isten kegyelmében.

Hiszem és tudom, hogy minden, amit Isten tesz, ha most nem is látom a javunkat szolgálja. Istené a dicsőség, hálát adok minden napért.                                          

Fecske Lajosné presbiter

Református cursillon vettem részt Berekfürdőn

Áldás békesség!

       A Cursilló előtt kétségek és bizonytalanságok voltak bennem, de amikor megérkeztünk Bene Sándor testvérrel, a Megbékélés Házában nagy szeretettel fogadtak bennünket.

        A szállás elhelyezésével kapcsolatban is kellemes érzés töltött el, amikor megismerkedhettem a Cursillón résztvevő, testvérekkel. Ebben a közösségben úgy éreztem magam, mintha egy nagy családban lennék. Mindenki más helyről érkezett, mégis összetartoztunk.

       A közös elcsendesedések, imádságok, istentiszteletek, úrvacsoravételek, közös énekek által békesség és nyugalom töltötte el a szívemet.

      A kedves ének a De colores vidám, felpezsdítő volt számomra. A csoportos foglalkozások által épülhettünk, egymás terheit, kétségeit megosztottuk.

      Megerősítést kaptam az Úrtól, hogy bizonyságot tegyek a testvéreknek az Úr kegyelméről, mert megszabadított a gonosz, a Sátán sötét erőitől, hatalmától, amikor rossz útra tértem. „Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet, és a józanság lelkét.” ( 2.Tim. 1:7. ) Nagy megerősítést kaptam, a hitben, a szeretetben és minden napomat hálaadó imádsággal kezdem, valamint  Bibliaolvasással  és a Mai Ige elolvasásával.

      ,,Áldott az Úristen, Izráel Istene! Egyedül Ő tud csodákat tenni! Áldott legyen dicső neve örökre, töltse be dicsősége az egész földet! Ámen."

Köszönöm hogy részt vehettem a Cursillón! 

Tisztelettel Mándi Zsigmond -  De Colores!

A férfiak első padjánál a Jelenések 22:20-at találjuk: „Jövel Uram, Jézus!” Visszavárjuk a mi dicsőség Urunkat: „jöjjön el a Te országod!” ( Máté 6. ) – imádkozzuk rendszeresen. – Amíg visszajön, addig tenni kell a dolgunkat a lelki élet területén és a külső környezetünkben is. Felelősek vagyunk, hogy mit lát a világ kívülről az egyházból az épületeken keresztül. – Gere Csaba presbiteri jegyző a pályázati lehetőségekről és a gyülekezet adakozásáról számol be.

BIZONYSÁGTÉTEL

Varga Zoltánné vagyok. Komoly hívő családba születtem. Szüleim nemcsak szóban, hanem cselekedetekben is megmutatták hitüket. Kiskoromtól fogva hallottam Jézusról és az ő megváltó szeretetéről. Különösen édesapámtól kaptunk példát az igazi hívő életből mi, a gyerekei, az unokái, a rokonság és akivel kapcsolatba került.

Első nagy tragédia az életemben az ő elvesztése volt, a második pedig a férjem korai halála. Itt maradtam egyedül három gyermekkel. Akkor is megtapasztaltam Isten szeretetét, hiszen Ő ebben a nagy veszteségben is segített talpon maradni. A harmadik törés az életemben a nyugdíjba vonulásom volt. A pörgős életem megszűnt, a gyerekeim kirepültek, egyedül maradtam. Úgy éreztem, már értelmetlen az életem. Ehhez jött az egyik unokám betegsége, majd az enyém. Teljesen padlóra kerültem.

Ebben a helyzetben kapaszkodót jelentett számomra a 121. Zsoltár 7-8. verse: „Az Úr megőriz téged minden bajtól, megőrzi életedet. Megőriz az Úr jártadban-keltedben, most és mindenkor.” Elkeseredett állapotomban is éreztem, hogy nem hagy magamra az Úr. Többször is megszólított, a szívemre beszélt. Csendesnapokon Mátraházán, csendeshéten Tahiban közelebb kerültem Istenhez. Úgy éreztem, hogy jó nekem az Ő közelségében lenni. Nagy volt mindig a lelkesedésem, de amikor hazaérkeztem, a magányos napjaimban ezek a fellángolások lecsendesedtek. Nem igazán tudtam a környezetemmel erről beszélni. Bekapcsolódtam a gyülekezet életébe, de mindig kívülállónak éreztem magam.

2018 őszén meghívást kaptam a piliscsabai református cursillóra, ahol bizonyosságot nyertem afelől, hogy Istenre, Jézus Krisztusra és az Ő rám áradó kegyelmére van szükségem.

A legnagyobb változást mégis a 2020-as nyírmeggyesi evangélizációs hét hozta. Amikor Bódis Miklós lelkipásztor feltette a kérdést: élő vagy halott gyülekezeti tag vagyok-e, tudtam, hogy én a halottakhoz tartozom. Bármit is teszek: adakozok, segítek, templomba járok, ez nem elég ahhoz, hogy az élőkhöz tartozzak. De én nem akartam ebben az állapotban maradni. Estéről estére éreztem, döntenem kell. Tudtam: nem késlekedhetek. Lehet, hogy ez az utolsó alkalom számomra. Hálát adok Istennek, hogy végül döntöttem: az élőkhöz akarok tartozni.

Hiszem, hogy ez a döntés már nem csupán fellángolás, hanem egy új élet kezdete. Tudom, hogy ezzel a jó részt választottam. Azóta naponta kérem Istent, hogy olyanná formáljon, amilyennek Ő szeretne látni. Adjon bölcsességet, hogy tudjak dönteni jó és rossz között. Merjem rábízni az egész életemet. Ha a kétségek törnek rám, igéjébe kapaszkodok: „Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítelek, meg is segítelek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak” /Ézsaiás 41:10/

Ha Isten ezt mondja nekem, nincs okom kételkedni benne. Hiszem, hogy így lesz. Nagyon kedves énekeim is biztatást jelentenek számomra: „Vágyom melletted élni, Jézus…” és a „Szívből köszönöm, Uram…”                              
Varga Zoltánné

Pályázatok a Nyírmeggyesi Református Egyházközségben

A 2011-ben megtartott presbiter választások során egyházközségünk presbitériuma jelentősen megfiatalodott. Az új presbitérium már az első gyűléseken megfogalmazta, hogy Istenünk segítségével, ha lehetőségünk lesz rá, a különböző pályázati lehetőségeket fel szeretnénk használni gyülekezetünk épülésére.

2013-ban érkezett is az örömhír, hogy 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertünk egy MVH-s pályázaton, melynek keretében a tetőszerkezet megerősítését és a héjazat cseréjét végeztük el. A régi, elhasználódott lemez tetőt lecseréltük, és a templomunk szép, új cserépborítást kapott.

Annak érdekében, hogy a gyülekezeti tagok is hozzá tudjanak járulni a templom felújításához minden évben céladományos gyűjtést szervezünk. Ebben az évben a templom bejárati ajtóit cseréltük le új, faragott, a belső térhez illő ajtókra. Emellett akadálymentesített feljárórámpa is épült az egyik ajtóhoz.

2014-ben a gyülekezet saját forrásból a templom külső falainak rendbe tételét kezdte el. A vakolat 2 méter magasságig történő leverését és a fuga tisztítását a gyülekezet magára vállalta, hogy ezzel is csökkentsük a kiadásunkat. Ennek a munkának június elején kezdtünk hozzá és hétvégeken illetve esténként végeztük el. Nagyon kemény munka volt, de akik ott voltak örömmel és jókedvvel végezték. A falak felújítása az év második felében elkészült.

2015 áprilisában jelentek meg a hírek arról, hogy a korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is lehetőség lesz a Mezőgazdásági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz pályázatot benyújtani „A vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére”. Kiírást követően be is adtuk pályázatunkat, mely során egy 9 személyes kisbuszt sikerült megvásárolnunk. A kisbusz azóta is egyházközségünk tulajdonában van. Istentiszteletre, bibliaórára, azok az idősek, akik kérik, szívesen elhozzuk őket.  Így azok is eljutnak az Isten Házába, akik azt másképp nem tudnák megtenni. A kisbusszal számos konferenciára, csendesnapra, evangélizációs istentiszteletre, imahétre jutottunk el a környező településekre is. Hála Istennek ezekre az összejövetelekre általában tele, 9 fővel indul el a kisbusz.

2015-ben az Emberi Erőforrások Minisztériumától 7.000.000 Ft-os vissza nem térítendő támogatást kaptunk a templomtorony felújításához A keretösszegből még el tudtuk végezni a templom ablakainak cseréjét, illetve új csúcsdíszek felhelyezését is. Ebben az évben szintén gyűjtöttünk céladományt, melyből a régi toronyórák cseréjét kezdtük el. Az új óra több lépésben, több év alatt készült el, melyhez az önkormányzat is jelentősen hozzájárult. Mára az óra a pontos időt mutatja, illetve a harang is jelzi az eltelt órákat.

Gyülekezeti céladományból templomi padfűtést készíttetünk, és új járdák, díszburkolat épült a templomudvarban, Az évek során pályázati pénzből és saját forrásból, támogatásokból így tudtuk Istenünk segítségével megújítani templomunkat.

2018-ban a Betlen Gábor Alap „Egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatása” c. felhívásba nyújtottunk be pályázatot, melyből a gyülekezeti ház és parókia udvarán egy külső közösségi tér kialakítását kezdtük el. A gyülekezeti élet során rendkívül jól tudjuk hasznosítani ezt az épületet, melynek építése, fejlesztése még jelenleg is folyamatban van. Rendeztünk itt már például nyári gyermekhetet, gyülekezeti szilvalekvárfőzést, konfirmandusoknak, fiataloknak szalonnasütést. Számos olyan rendezvényünk volt már, amikor nagy hasznát vettük a közösségi térnek.

Jelenleg is van egy beadott, nyertes pályázatunk, melyből a gyülekezeti ház és a parókia felújítását szeretnénk elvégezni. Reméljük a hosszadalmas előkészítő munkát és várakozást követően megvalósulhatnak az eltervezett munkák.

Idén májusban is készülünk egy pályázat beadására, „Egyházi közösségi tér ki-/átalakítás és foglalkoztatás” című programban. A pályázat segítségével egy használaton kívüli, régi iskolaépület felújítását, berendezését szeretnénk elvégezni, mely később így alkalmassá válik különböző beltéri rendezvények megtartására.

Hisszük, hogy az elmúlt években elvégzett munka kedves Istenünk előtt. Fontos, hogy az Ő dicsőségére tegyük minden dolgunkat, és tudjuk, hogy az itt felsorolt munkák csak az Ő segítségével valósulhattak meg. Isten áldja és őrizze meg gyülekezetünk minden tagját és adjon erőt, bölcsességet, hogy minden munkánkat, feladatunkat az Ő dicsősségére végezzük.

Gere Csaba presbiteri jegyző

Befejezésül a szószéki bársonyterítő Igéje szólít meg a Máté 11:28- ból: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan!” A Gyülekezeti Ház homlokzatán is olvasható ez az Ige. Nagyon fontos számunkra!

A Megváltó Jézus Krisztus hívásának engedelmeskedünk, amikor a nyírmeggyesiek felé – minden korosztály számára – ezt hirdetjük: Jöjjetek Jézushoz! A bűn útján járó ember egyre jobban eltávolodik Jézustól. Magától nem tud megjavulni – hiába hirdetik ezt sokan, sokféleképpen. Magától nem tud megváltozni az ember. De Jézus Krisztus képes erre. Valóság számunkra az Ige: „Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre.” ( 2. Kor. 5,17. )

Hálásan megköszönöm azoknak a Testvéreknek, akik úgy szolgáltak az Úrnak, hogy leírták azt az üzenetet, amit Tőle kaptak. - Megköszönöm Buzási Lászlóné asszonytestvérünknek azt, hogy a sok kéziratot pontosan legépelte.  

A nyírmeggyesi református templomban a szószéken és a bársony terítőkön Igék vannak. Isten, amikor teremtett Igét mondott: „Legyen!” ( 1. Mózes 1,3. ) Hiszem, hogy Isten ma is teremt a templomban – és azon kívül is - Igéje és Szentlelke által új embert. Szolgálja ez a bemutatkozás is azt, hogy aki olvassa, Krisztusban új teremtés legyen! 

Nyírmeggyes, 2020. május 2.            

Pótor László lelkipásztor

Életképek a gyülekezet életéből:



Gyülekezeti élet a koronavírus-járvány idején

Március 15-én jöttem haza a református cursilloról, Berekfürdőről.

Öröm és hála volt a szívemben Isten felé, hogy napokon át együtt lehettünk az Úr jelenlétében. Március 16-án, hétfőn még együtt voltunk második alkalommal a Felébredtek Körével, azokkal, akik az előző evangélizációs napokon a döntésre hívásnál kimentek az úrasztalához, megvallották bűneiket és behívták az életükbe Jézus Krisztust úrként. - Nem gondoltuk, hogy hosszú időre ez lesz az utolsó gyülekezeti közösségi alkalom. A következő napokban egyházlátogatások sora következett volna, presbiteri továbbképzés, hittanórák, kátéóra, Bibliaóra, énekkar, ifjúsági…gyülekezeti kirándulás…. Egyházunk  kommunikációs szolgálata aznap este ezt a  nyilatkozatot tette közzé: „A koronavírus gyors terjedése miatt hozott kormányzati intézkedésekkel összhangban a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége a következő kéréssel fordul a gyülekezetek, lelkipásztorok és egyháztagok felé. Kérjük, hogy további intézkedésig szüneteltessenek minden egyházi alkalmat…”

          Mi lesz a gyülekezettel? Mi lesz Nyírmeggyessel?  Elkészítettem a szokásos vasárnapi istentiszteleti lapot és felhívást tettem közzé, hogy, aki tud az istentiszteleti lapok kihordásában szolgálatot vállalni jelezze. Több, mint tízen jelentkeztek: presbiterek, gyülekezeti tagok, férfiak, nők, Közülük Papp Béláné, Szondi Sándor és Erdeiné Török Andrea számolnak be a tapasztalataikról. Itt találhatjuk majd március 23-tól az istentiszteleti lapokat is.

Istentiszteleti lap kihordása

A koronavírus  járvány  kitörése  óta  sajnos  az  istentiszteleti  alkalmakat  szünetel-tetni  kell. 

Isten  igéje  azonban  így is szól  hozzánk  minden  nap a Bibliából,  internetről.  Lelkipásztorunk  által  naponta kapunk Igemagyarázatot Facebook segítségével,  a YouTube csatornán pedig vasárnap van istentisztelet a templomunkból. A   hétvégi  istentiszteleti  alkalomról  hetente  készül  istentiszteleti  lap  a                  községünkben élők  számára. Több, mint tízen mind a 920 postaládába bedobjuk szombat délutánonként.  Amikor  erről  tudomást  szereztem  és  felhívást  kaptunk  az  önkéntes  munká-ra,  rögtön  elhatároztam,  hogy  én  is  részt veszek  ebben a szolgálatban  Isten dicsőségére. Nagy  örömmel  vállaltam,  hogy Isten  Igéjét  vigyem  a hozzám  közeli  utcákban  lakók számára.  Így  általam  170  családhoz  jut el  hetente  Isten  igéje. Meglepődve  tapasztaltam,  hogy  még  azok   is  akik  nem  jártak  az istentiszteleti  alkalmakra,   egyre  többen  már a  kapujuk  előtt  várják. 

Távolságtartással  néhány  perces  kellemes  beszélgetés  alakul  ki az  emberekkel. 

Köszönöm   Istennek,  hogy   szolgálhatok  az Úrnak a  gyülekezetben az  Isten dicsőségére. 

Papp  Béláné  

Istentiszteleti lap kihordása

A gyülekezetben minden vasárnapra készül úgynevezett istentiszteleti lap. Megtalálható rajta a gyülekezet havi és évi Igéje, az énekek, az alapige, az Igemagyarázat és a hirdetés. Istentisztelet előtt részt vállalok az elkészített  A/4-es lap összehajtogatásába. Az istentiszteletre járók elvihetik magukkal, s öregeknek, betegeknek, szomszédoknak, rokonoknak, templomba nem járóknak… is visznek, akik szívesen olvassák.

      A mi Urunk Jézus Krisztus és a nyírmeggyesiek iránt érzett szeretetből vállaltam, hogy a koronavírus járvány idején két utcába kihordom a vasárnapra készült istentiszteleti lapot.

       Akikkel találkoztam a körútjaim során nagyon várták, hogy a kezükbe adjam, vagy betegyem a postaládába. Egy fő volt, aki kérte, hogy többet ne vigyem ezt a lapot hozzá.

      Olyanok is voltak, akik egyáltalán nem, vagy csak ritkán járnak a templomba és mégis örömmel veszik Isten Igéjének az üzenetét.

     Hálás a szívem Isten felé, hogy részese lehetek annak a szolgálatnak, hogy Isten Igéje, a Jézus Krisztusról szóló örömüzenet terjedjen a településünkön.

Szondi Sándor presbiter

Istentiszteleti lapok kihordása - a karantén nem akadály!

„Életerőnk és hitünk próbája az, amit most átélünk” fogalmazott Bagdy Emőke.
          A kijárási korlátozások egyike a templomok bezárása volt. Szívszorító érzés volt hallani vasárnap délelőttönként az istentiszteletre hívogató harang hangját.
           Lelkipásztorunk felhívására én is késztetést éreztem arra, hogy szombatonként részt vegyek a vasárnapi istentiszteleti lapok eljuttatásában Nyírmeggyes valamennyi lakosához.
           „Ha én nem teszem, ki tegye? Ha nem most teszem, mikor? S ha nem teszem, akkor ki vagyok én?”- ezek a Kant által ismert gondolatok fogalmazódtak meg bennem.
         Már az első alkalom után elégedettség, megnyugvás, hála töltötte el a szívemet. Elégedettség, mert el tudtam juttatni embertársaimnak a lelkipásztor által megfogalmazott gondolatokat, buzdító szavakat. Megnyugvás, mert Isten szolgálatára fordíthattam azt a néhány percet, órát. S végül, de nem utolsó sorban végtelenül hálás vagyok Urunknak azért, mert mindezt családommal, gyermekeimmel együtt tudtam véghezvinni.
           Egy emberként fogtunk össze lányaimmal, testvéremmel, akik kérés nélkül tudták a „feladatukat”, hallottuk meg együtt Isten hívó szavát.   Ezáltal még több időt tölthettünk együtt, Urunknak legyen hála érte.
        Az istentiszteleti lapokat gyülekezetünk tagjai nagy örömmel fogadták, már várták. Az arcukra volt írva az öröm, amit átéltek azokban a pillanatokban, mikor kezükben tarthatták a lapokat.
Találkoztunk olyan emberrel is, aki azt mondta: „Minek teszed ide, nem olvastam el a múlt héten sem!”
         Nem adtuk, nem adjuk fel, mert hiszünk abban, hogy a kitartásunk, a küldetésünk meghozza az eredményt. A Galata 6:9-ben ezt olvashatjuk : „A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk.”
         A koronavírus járvány miatt kényszerültünk ebbe a helyzetben de hitünk nem csökkent, sőt! Adjunk hálát Urunknak, hogy ebben a kilátástalan helyzetben is számíthatunk Rá, Ő mindig velünk van, és kegyelmét kiárasztja egész életünkre!
    A Bibliában ezt olvassuk: „Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban.” Filippi 4:6-7.

Erdeiné Török Andrea

Az utolsó presbiteri továbbképzésen – március 10-én - abban

állapodtunk meg, hogy március 15-én, vasárnap 18 órától csoportos  böjtöt tartunk a migránsok és a koronavírus terjedése ügyében ki-ki a maga otthonában imádsággal, Igeolvasással. Ez aztán a következő napokban állandósult. – A családi áhítatokba Balogh Sándorné és Talabos Endréné ad bepillantást. Itt olvashatjuk a Só és világosság gyülekezeti újság húsvéti számát is. 

Só és világosság

A családi áhítatról

Március eleje volt. Már  a vírus árnyéka lengett körülöttünk, de még nem gondoltuk akkor, hogy rövid idő elteltével megváltoznak a mindennapjaink.

Azt tudtuk, hogy  IMÁDKOZNUNK KELL, ez a legfontosabb, amit ebben a helyzetben tehetünk, mert  „Erőt ad a megfáradtnak és az erőtlent nagyon erőssé teszi.” (Ézs 40:29) Presbiter testvérünk ( Talabos Endréné ) javasolta, hogy imádkozzunk együtt, egyszerre többen, egy közösen megválasztott időpontban. Persze, első reakcióként a fejemhez kaptam, hogy a hétnek minden estéje foglalt, kivéve a pénteket. Nem tehetem meg a családom és a munkám mellett, hogy ezt az egy szabad estét is távol töltöm az otthonunktól.

            „Az emberi értelem tervezget, de az ÚR adja meg, hogy mit mondjon a nyelv. Minden útját helyesnek tartja az ember, de az ÚR  megvizsgálja a lelkeket. Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid. Mindent rendeltetésének megfelelően készített az Úr…” (Péld.  16:1-4)

 Rövid időn belül jött a megoldás: rengeteg szabad időm lett, nem kellett bejárnom az iskolába, nem járhattunk istentiszteletre, nőszövetségi gyűlésre, presbiteri továbbképzésre – minden estém szabad lett. Eleinte este 6-kor, majd 7-kor, naponta megteremtettük a lehetőséget a családi áhítatra. Reggel is, és esténként is férjemmel együtt olvassuk az igét, beszélgetünk arról, hogy mit üzen nekünk Isten az olvasott ige által. Énekeljük az általunk kedvelt énekeket, vagy éppen azt, ami arra a napra van a javaslat szerint.

Tiszteletes Úr minden hétre eljuttat az istentiszteleti lapon egy javaslatot az igeolvasásra és az énekekre is. Ezeket az igéket olvassuk, és még a megszokott kedvenc könyveinkből is olvasunk fel egymásnak. Minden este egy imádsággal kezdünk, amit még a járvány elején nyomtattam ki: Közbenjáró imádság járvány idején. Aztán pedig azt a rendet követjük, amit  Tiszteletes Úr ajánlott, segítségül küldött a családi áhítatokhoz.

Hálával fordulunk az Úr felé, azzal a bizonyossággal és reménységgel, hogy csak Ő lehet gyógyír minden bajunkra. Szívünk gyakran tele van aggodalommal, félelemmel, olyan sok minden látszik lehetetlennek, megoldhatatlannak, megváltoztathatatlannak, de Isten szava ma is teremtő erő, csak az Isten igéje hozhat gyógyulást minden betegnek. Erőt ad a csüggedés idején, táplál a szükségben, örömre fordíthatja a szomorúságot. Hálát adunk azért, hogy jut idő idős szüleinkre, másokra is, és egy kicsit továbbadhatunk abból, amit az Úrtól kaptunk. Naponta könyörgünk azért, hogy gyermekeink se maradjanak testi, lelki fogságban. Bár gyengék vagyunk, és olykor lemondunk arról, hogy magunkkal vigyük, hívjuk őket arra, hogy az Úr csodáit, vezetéseit együtt láthassuk meg.  Próbálunk igaz ösvényen járni, mégis gyakran eltévedünk. De  Isten szent igéje lámpásként ragyog előttünk, és nem vakít el a világ csillogása. Igyekszünk Neki tetsző életet élni, jó döntéseket hozni, hogy világító lámpások lehessünk mi is. Imádságban beszélünk az Úrral, napunk minden percében; Vele könnyebb, reményteljesebb boldogabb az élet! „Szüntelen imádkozzatok” (1Thessz. 5:17)

Ravasz László szavaival bíztatok imára mindenkit: „Az imádságban csodálatos kicserélődés történik. Isten akaratát a magunkévá tesszük, s ezzel a magunk akaratát teljes lendülettel Isten akaratába állítjuk. Nem mi adjuk tudtul Istennek, hogy mi mit akarunk, mert azt ő úgy is jobban tudja, hanem azt tanuljuk meg, hogy Isten mit akar tőlünk.”

Imádkozni bárhol, bármikor, bárkivel lehet!

Tiszteletes Úr által javasolt imatémák, Bibliai részek melyeket napról-napra tanulmányozhatunk az alábbiak voltak:

Első héten, húsvét előtt,  KÖZÖSSÉGI BÖJTKÉNT kezdtünk közös imába. A Bibliából  a következő részeket olvastuk naponként:

  1. bűnbánati zsoltár – A mélységből kiáltok Uram!
  2. bűnbánati zsoltár – Lelkem elcsüggedt bennem.
  3. 1Thesszalonika 5:14-22. – Szüntelen imádkozzatok!
  4. Zsoltár – Áldjad lelkem az Urat!
  5. Filippi 4:1-7. – Isten békessége meg fogja őrizni szíveteket!
  6. Zsoltár 95. – Örvendezzünk az Úr előtt!
  7. Máté 6:25-33. – Jézus mondja: ne aggódjatok!
  8. 2Timóteus 1:6-14. – Nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten!

A következő héten a családi áhítatokra kaptunk egy biztató igét, és egy igeszakaszt is, amiből táplálkozhattunk.

  1. Máté 5:3. – Jézus mondja: „Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyeknek országa.” + Filippi 4:8-13.
  2. Máté 5:4. – Jézus mondja: „Boldogok akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak.” + Ézsaiás 61.
  3. Máté 5:5. – Jézus mondja: „Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.”                            + Zsolt. 37:1-11
  4. Máté 5:6. – Jézus mondja: „Boldogok akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek.” + Zsolt. 42.
  5. Máté 5:7. – Jézus mondja: „Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek.” + Máté 25:35-46.
  6. Máté 5:8. – Jézus mondja: „Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.” + Zsolt. 23
  7. Máté 5:9 – Jézus mondja: „Boldogok akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek.” + Zsidókhoz írt levél 12:12-17.

A harmadik héten, húsvét előtt, nagyhéten Jézus útját követtük végig igeolvasással.

  1. Jézus szenvedése: Lukács 2:1-7. – „Nem volt számukra hely.”
  2. Jézus szenvedése: János 1:1-12. – „az övéi közé jött, az övéi nem fogadták be őt. (Jézust)
  3. Jézus szenvedése: Lukács 4:14-30. – „kiűzték őt (Jézust) a városból.
  4. Jézus szenvedése: Lukács 8:26-39. – „Gadara népe kérte (Jézust), hogy távozzon közülük.”
  5. Jézus szenvedése: (nagypéntek) Máté 27:45-56. „Én Istenem, miért hagytál el engemet?”
  6. Jézus temetése: (nagyszombat) János 19:38-42. „Arimáthiai József ... és eljött Nikodémus is. „
  7. Jézus feltámadt: (húsvét) Márk 16:1-13.
  8. Jézus él: (húsvét hétfő) János 21:1-19. „Szeretsz-e engem?”

Ezt követően a Lélek gyümölcsét vettük sorba:

  1. SZERETET – 1János 4:7-21.
  2. ÖRÖM – Filippi 4:1-13.
  3. BÉKESSÉG – János 14:25-31.
  4. TÜRELEM – 1Korinthus 13:1-8.
  5. SZÍVESSÉG – Galata 5:22-23.
  6. JÓSÁG – Zsoltárok 27.
  7. HŰSÉG – Jelenések 2:8-11.

Majd a Jónás könyvével foglalkoztunk.

  1. Jónás 1:1-4. „Így szól az Úr igéje Jónáshoz” – Isten szól igéjével és a széllel: Jónás 6/1.
  2. Jónás 1:5-16. „Félelem fogta el a hajósokat…” – A félelem nagy úr: Jónás 6/2.
  3. Jónás 2. „A ha l gyomrában Jónás imádkozott Istenéhez.” – Az imádság nyitás Isten felé: Jónás 6/3.
  4. Jónás 3:14. „Még negyven nap és elpusztul Ninive!” – Megtérésre hív Isten: Jónás 6/4.
  5. Jónás 3:5-10. „Ninive lakosai hittek Istennek…Isten látta, hogy megtértek a rossz útról.” – Meg lehet térni: Jónás 6/5.
  6. Jónás 4. „Isten ezt kérdezte Jónástól: Igazad van-e? A prófétának szüksége van Isten szerint való tanításra: Jónás 6/6.

Ezen a  héten pedig példázatokból okulhattunk, mellyel Jézus tanít az Isten országáról.

  1. Igei gondolat: Jézus ma is veti, hirdetteti Isten Igéjét. – Máté 13:1-13. A magvető.
  2. Igei gondolat: Az ellenség (Sátán) a konkolyt (magja méreganyagot tartalmaz) veti Máté 13:24-30. és  36-43. A búza és konkoly.
  3. Igei gondolat: A kevés nem semmi – Istennél naggyá lehet. – Máté 13:31-33. A mustármag és a kovász.
  4. Igei gondolat: Isten, a Gazda, elküldte szeretett Fiát, Jézus Krisztust. – Máté 21:33-45. A gonosz szőlőmunkások.
  5. Igei gondolat: A fehér ruhát, a megszentelt életet Krisztus kihulló véréért kapjuk. Máté 22:1-14.  A királyi mennyegző.
  6. Igei gondolat: A Vőlegénnyel, Jézus Krisztussal lehet bemenni a mennyországba.      Máté 25:1-13. A tíz szűz.
  7. Igei gondolat: Isten, az Úr szolgálatba állít és számon kér. – Máté 25:14-30. A talentumok.

Igeolvasás után egyenként imádkozunk, és elmondjuk a Jézus Krisztustól tanult imádságot, és az esti imánkat is.  Köszönjük Tiszteletes Úrnak, hogy útmutatásával segít nekünk abban,  hogy hogyan olvassunk és imádkozzunk.

Könyörgöm azért, hogy ha elmúlik e szokatlan időszak, akkor is találjuk meg  a lehetőséget naponta, hogy együtt imádkozhassunk!

Szeretettel: Balogh Sándorné presbiter

Alkalmazkodni, otthon maradni Krisztussal!

Hihetetlennek tűnt, amikor egyik napról a másikra kirobbant a koronavírus itt nálunk is. Bezárták az iskolát, az óvodát és a templom ajtaja szintén zárva maradt.

Igazi nagyböjt kezdődött az életünkben, amire senki nem gondolt. Készültünk a húsvét ünnepére, várva a gyermekeinket, unokáinkat haza. Ehelyett a jelszó „Mindenki maradjon otthon”.

Mint nyugdíjas, nem járok dolgozni, de a férjem még aktív dolgozó, és az ő munkahelyén is lecsökkent a munka mennyisége. Így egy kis időre mindketten idehaza voltunk. Csak látszatra „nyugodtak” a napok, de a bizonytalanság és aggódás szeretteinkért, a találkozások elmaradásaiért, a gyülekezeti alkalmak, közösségi együttlétek hiánya szomorúvá tett bennünket.

Isten most otthonainkba terelt minket és itt adott feladatot. Mi azt értettük meg, hogy ebben a helyzetben küldetésünk Jézus Krisztus elé vinni közbenjáró imáinkat szeretteinkért és mindazokért, akik nem maradhattak otthon.

A két hét alatt, ameddig idehaza volt a férjem, minden reggel együtt kezdtük a napot igeolvasással és imádkozással. Ennek az időszaknak abban láttuk a másságát, hogy több időt tudtunk együtt lenni tölteni az ige körül.

Édesanyám a szomszédunkban özvegyen egyedül él. Természetesen őt is bevontuk az imaéletünkbe. Ő 83 éves és még jobban magába volt roskadva, ezért is hálás vagyok az Urnak, hogy vigaszt és erősítést kaptunk az imádkozás által.

Minden nap kaptunk igei magyarázatot a lelkipásztorunktól e-mailban vagy a facebookon. A vasárnapjaink is alaposan átalakultak. Telefonon hallgatjuk, vagy televízióban nézzük az istentiszteleteket, délelőtt és délután is. Isten igéjét halljuk így is, de nem tudja teljesen azt a hatást adni, mint amikor a templomban vagyunk a gyülekezet közösségében.

Kicsit elcsendesedett, de mégis felkavarodott világunkban megérjük Krisztussal, hogy jöhetnek nehéz helyzetek, de előre illetve felfelé kell tekintenünk.

Ebben a nehezebb napokban átértékeltük életünket, és tudjuk, hogy Isten mindent javunkra tud fordítani. Ő teremtett, meghallgat, szeret és életét adta értünk. Esti bibliaolvasásunk és imádkozásaink is közösen történnek, énekléssel fejezzük a közösséget az Úrral. Ez idő alatt több keresztyén filmet néztünk meg, amelyekből sokat tanulhatunk a hétköznapi helyzeteink megoldásához. Nemrég olvastam ezt a mondatot „Ha nem mehetsz, kifelé indulj el a lelked felé”.  Én azzal egészíteném még ki, hogy indulj el teremtőd és megváltód felé.

Egy bíztató igével fejezem be gondolataimat, az Ézsaiás 41.13-mal.

„….én az Úr, a te Istened, erősen fogom a jobbodat, és ezt mondom neked: Ne félj, én megsegítelek!”

Talabos Endréné presbiter

Az egyedül és gyászban élő özvegy ezekben a napokban még inkább

ki van téve az elkeseredésnek. Két friss gyászban élő rendszeresen templomba járó asszonytestvérünk – Szondi Lajosné és Antal Jánosné – arról ír, hogy Isten Igéjénél meg lehet vigasztalódni.

Isten Igéje erősít és vigasztal!

Üdvözlöm az olvasókat!  Bemutatkozom: Szondi Lajosnénak hívnak. A férjemmel Szondi Lajossal 1971-ben Isten színe előtt kötöttünk házasságot. Férjem nyírmeggyesi születésű és így kerültem ide a három családunk is.

Isten jelenléte azóta velünk van. Részt vettünk az istentiszteleteken, imaórákon, énekkaron és szerepléseken. A gyülekezeti tagokkal mentünk más falukba, városokba, sőt külföldre, hogy igéket és bizonyságtételeket hallgassunk. Az EMO szolgálatban is benne voltunk.

2013-ban a nagyobbik fiunk meghalt, elég nagy fájdalom volt, alig tudtuk feldolgozni. Kértük Istent küldjön nekünk segítséget és segítsen az imádkozásunkban. Aztán hol vigasztalás, hol szomorúság volt.

Férjem egy tisztaszívű, jóságos, békés, szerető férj volt, akit 2019. november 11-én, a születésnapján 68 évesen az Úr magához szólította.

Betegségek sorozatán ment keresztül: 2016-ban egy gyomorfekéllyel kezdődött, amit megműtöttek. Aztán vese problémával kezelték, volt egy szemretina leválása és ezt tetézte az agydaganata. Mikor megmondtam neki azt válaszolta: amit Isten ránk mér, azt kell elfogadni. Ezeket a betegségeket csendben, békésen elfogadta.

Az elveszítésével ért ez a nagy csapás, a magány, a bezártság, az egyedüllét. Amerre néztem mindenhol ő volt és van ma is.

Mire valamennyire az imádkozással, Isten segítségével összeszedtem magamat, akkor jött egy nagy csapás az egész világra. Ennek a neve KORONAVÍRUS. Emberek kerültek karanténba. Köszönet az orvosoknak, ápolóknak, egészségügyi dolgozóknak, akik segítik az idős embereket.

Isten a legnagyobb, aki tud segíteni. Imádkozzunk értük és mindenki maradjon otthon és ne terjessze a betegséget! Köszönöm Istenem, hogy Te itt vagy velem és megvigasztalsz.

Remélem hamar vége lesz ennek a betegségnek és megnyílnak az egyházak ajtói és újra köszönthetjük egymást: ÁLDÁS BÉKESSÉG.

 "Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!"  (Példabeszédek 4:23.) 

ö. Szondi Lajosné

Isten Igéjénél vigasztalódom

Köszönöm Istenem, hogy ebben a nehéz helyzetben is velem vagy, nem hagytál el engem.

Ezt az érzést, ezt a mély gyászt csak a Te közelségedben lehet elviselni, amikor elveszti valaki a másik felét. Már tovább nincs egész csak fél és így kell mennem tovább, de Isten velem van, nem vagyok egyedül.

A mindennapi igeolvasás ad erőt a fájdalmamra. A vasárnapi istentiszteletek megnézése, az imádságok és az Úr Jézus Krisztussal való beszélgetésem ad vigasztalást.

A telefonhívások alkalmával Lelkipásztorunk kedves szava és igéje a testvérek biztatása nyújt vigaszt a nehéz időkben.

Köszönöm Istenem, hogy megtartottad a hitemet, minden nap imádságba foglalom a Te nevedet.

Szeretném megosztani veletek ezt az igét, melyet egy kedves ismerősömtől kaptam.

                    "Isten ruház föl engem erővel,

                     Ő teszi tökéletessé utamat.

                     Lábamat a szarvaséhoz hasonlóvá teszi,

                     magaslatokra állit engem. "

                     (14. Zsoltár 33-34. vers)

                                       Ámen

ö. Antal Jánosné

A hit és erkölcstan oktatás is az internet segítségével, a  Facebookon

keresztül megy végbe nálunk. Idegenkedtem az egésztől, de nem volt más választás, bele kellett tanulni. – Aztán, ahogy teltek múltak a napok azt láttatta velem Isten, hogy a Bibliaolvasó kalauz valamelyik napi Igéje alapján Igemagyarázatot írjak a Biatorbágyon használt reggeli ének szövege alapján: „Felkelt a nap, keressed hát, Jézus szavát, akaratát.” Aztán egy – egy alkalommal a Testvérek közül is vállaltak ebben is szolgálatot. – Most olyan Testvérek „szólalnak meg”, akik rendszeres olvasói ennek az igei üzenetnek: Szabóné Balla Tünde, ifj. Éles Tibor, Semenckiné Gere Mária, Balog Béla, Ács Tamásné. – Itt találhatjuk a „Felkelt a nap keressed hát Jézus szavát, akaratát.” Igemagyarázatok március 23-tól.

„Felkelt a nap, keressed hát Jézus szavát, akaratát…”  

Minden embernek van hite, amit csak Isten igéjével lehet erősíteni és megtartani. Eleinte mindenkinek gyenge a hite, de az életünkben elérkezik az a ”bizonyos” idő, jel amikor elkezd munkálkodni bennünk az élő hitre való vágy!

Sokak életében egy nehéz időszak, betegség, aggodalom vagy csak az ember feje fölött eltelt évek hozzák meg ezt a hitben való fejlődést.

Istennek a nehézségekkel terve van! Ezzel a mostani szomorú világjárvánnyal is!

Ahogyan ezt Bódis Miklós tiszteletes is hirdette az idelátogatása alkalmával. Mindenek oka van!!!

Ebben a bezártságba is meg kell látni a jót, a hitet és a tanítást is! Hiszen hiába zártak be templomaink, de több 1000-nél nyílt meg otthonukban a hit Isten kegyelme iránt!

Azt kívánom, hogy válaszoljunk az Úr hívására, és fogadjuk be a szívűnkbe Jézus Krisztust, adjuk át neki életünket!

Az én személyes hitemben való munkálkodást ez az ige indította el és erősítette meg: „Aki hisz, és megkeresztelkedik, üdvözül, aki pedig nem hisz, elkárhozik.”  Márk 16.16 .

Szabóné Balla Tünde

„Felkelt a nap keressed hát Jézus szavát, akaratát.”

A vírus okozta változások rendkívül megnehezítik az eddig megszokott mindennapjainkat. A félelem folyamatosan jelen van most az életünkben, hiszen nem magunkat, hanem a gyermekeinket féltjük.

Természetesen jó hatása is van az egésznek, hiszen sokkal közelebb kerültünk egymáshoz. Minden este elmegyünk az erdőbe vadakat nézni vagy sárkányt röptetni. De ennek ellenére a gyerekeken már érezzük a társak hiányát, mivel sokat kérdezi már Tibike is, hogy mikor lesz óvoda.

Mindenesetre ez az emberiségnek egy nagy próba, amit okkal kaptunk. Bízunk benne a sok rossz után vége lesz ennek egyszer, és ha nem is ugyanolyan, de visszatér minden a maga rendjébe.

Attól függetlenül, hogy nem vagyok templomba járó, elolvasom az interneten a „Felkelt a nap keressed hát…” áhítatot, minden este imával fekszek, és szilárd hitem van. Gyermekeinket is igyekszem ennek fényében nevelni! 

Tisztelettel: ifj. Éles Tibor 

Felkelt a nap….” – bizonyságtétel a koronavírus idején

39 éves, nagycsaládos édesanya vagyok, nyírmeggyesi református szülők második gyermeke. Szüleim soha nem voltak vallásosak, a mai napig sem azok, ennek ellenére én helyben lekonfirmáltam, gyerekként sokszor a szomszédokkal jártam templomba. A szüleimtől soha nem láttam, hogy imádkoztak volna, vagy hálát adtak volna valamiért is a Mindenható Istenünknek. Apai nagymamám a szomszédban lakott, tőle nagyon sokat tanultam Jézus Krisztus életéről, pedig a nagymamám katolikus vallású. Sokszor hallottam tőle imádságokat, és egy életre megtanultam, hogy nap, mint nap hálát kell adjunk a Jó Istennek, tudnunk kell hogy velünk van,gondja van reánk.

Felnőtt emberként, a koronavírus idején is e szerint élem a minden napjaimat, a szörnyű terhek elviselésében minden nap Isten Igéjéből merítek erőt, ezzel töltődöm fel és vigasztalódom meg.  Megértettem, mekkora ajándék az imádkozás lehetősége. Minden helyzetben Istenhez fordulhatok segítségért, kezébe tehetem életem, szeretteim sorsát és hihetem, hogy Ő megsegít mindenben.

Az imának köszönhetem azt is, hogy végre igazi tartalommal telt meg az engem gyerekkorom óta kísérő Ige, ami A Máté 11:28-30.verseiben van megírva:  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító és az én terhem könnyű.”

Igeolvasás közben érzem az oldódást, a megnyugvást. Imáimban hálát adok Istennek minden megélt napért, családomért, gyönyörű gyermekeimért, erőmért és egészségünkért, munkahelyemért, azért, hogy el tudom végezni a feladataimat.

Minden, ami az életben adatott nekem Isten ajándéka számomra. Hálát adok azért, hogy ilyen nagymamával ajándékozott meg engem az Úr. Imádkozom a betegekért, a szenvedőkért, azokért, akik a koronavírus idején is kórházban vannak. Imádkozom hazánkért és a gyülekezetért.

Végül egy vers, amely sokat jelent számomra.

 Kő az úton.

Gondolod, került-e életed útjába
egyetlen gátló kő is hiába?
Hidd el, ahol van, ott kell lennie,
de nem azért, hogy visszatartson téged
s lohassza kedved, merészséged.
Jóságos kéz utadba azért tette,
hogy te megállj mellette.
Nézd meg a követ, aztán
beszélj róla Isteneddel.
Őt kérdezd meg, milyen üzenetet
küld azzal az akadállyal neked.
S ha lelked Istennel találkozott,
utadba minden kő áldást hozott.             

Semenckiné Gere Mária

„Felkelt a nap keressed hát Jézus szavát, akaratát.”

Áldás békesség! Balog Béla vagyok, nyírmeggyesi lakos.

Tavaly júniusban volt egy vonat balesetem, amiben megsérült a lábam. 8 hónapig tartó gyógyulási folyamat követte, ebből három hét kórházban tartó bennfekvés, műtétek és kezelések sora várt rám. Isten segítségével és a hitemmel a lábamat nem veszítettem el, de hosszú út áll még előttem a teljes gyógyulásig.

Kamion sofőrként dolgozom, a lábadozásom után márciusban kezdtem el dolgozni. Két hetet dolgoztam végig, aztán jött a vírus, a cég leállt.

Minden nap reggel és este imádkozok. Ezen felül olvasom a Bibliát a Bibliaolvasó kalauz szerint, a Mai Igét. A vírus miatt a vasárnapi istentiszteletet a Facebookon nézem, a „Felkelt a nap...” áhítatot az interneten keresztül olvasom. Hiányoznak a személyes találkozók a lelkipásztorral és a gyülekezeti tagokkal. Munkám miatt eddig két hetente tudok a templomba járni vasárnaponként.

Isten segítségével remélem, túl leszünk ezen a víruson is . Mindenki, aki tud, maradjon otthon és tartsa be a szabályokat. Vigyázzunk egymásra, szeretteinkre , barátainkra és az idősebb honfitársainkra ,mint jómagam és családom.

„Övé a dicsőség mindörökké. Ámen. ’’/Róma 11,30./

Balogh Béla

„Felkelt a nap…” - a minden napok nehezek, DE....

Sokan átélik és átéljük, hogy az elmúlt napokban, hetekben a találkozásaink átalakultak vagy megszűntek. Legtöbb esetben nem találkozhatunk a családtagokkal, rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel vagy a pedagógusokkal.

Istennel való találkozásunk is átalakult, mert személyesen nem lehetünk jelen az Úr házában. De köszönettel tartozunk, hogy mégis van rá lehetőségünk, hogy minden nap olvassuk a Szentírást, a „Felkelt a nap…” Igemagyarázatot, az Ő üzenetét embertársaimmal együtt.

Számomra megerősítő, hogy nagyon sok embernek igen is szüksége van az Úr tanítására. A kialakult helyzet megmutatta azt, hogy meg kell ÁLLNI és oda kell figyelni gyermekeinkre, szüleinkre több időt tölteni velük.

Isten embertámogató szeretete végtelen, bizonyára ezt a megállapítást egyesek túlzásnak minősítik, mások közhelyként kezelik. Mindennapi keresztutak között, főleg tartós bánattal leterhelt sorsok mellett, vitatkozhatunk erről a végtelen szeretetről. Önbizalommal és alázattal járjuk útjainkat egyházunk javára és Isten dicsőségére!

 „Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged.” Zsidók 13,5

Ács Tamásné

Facebookon megjelent „Felkelt a nap…” Igemagyarázathoz többen is hozzászólnak, áment mondanak. – ö. Magyar Balázsné asszonytestvérünk imádságai szólaljanak meg most.

 Jó, hogy van ez a nagytakarítás, így mindnyájan belenézhetünk az életünkbe, hogy hol hibáztunk. Odatehetjük a kereszt alá, hogy megújuljunk a vér alatt. Ámen

Igen, az ember mindent kisajátított magának, de meg kell tapasztalnia, hogy van egy úr az életünk felett. Vissza kell mennünk oda, a dicsőség királyához, a kereszthez. Ámen

Isten figyelmeztet, hogy ne csüggedjünk, mert Ő erőt ad a megfáradtnak, minden reggel megújítja az Ő erejét rajtunk, ha figyelünk Rá. Ámen

Igen, Jézus Krisztus feláldozta az életét, hogy nekem örök életem legyen, és az én bűneimről nem emlékszik meg, hanem a tenger melyére dobja, - amikor odaadtam magamat teljesen Neki. Ámen

Olyan jó nekünk, hogy van kire feltekintenünk és Ő mindig figyel ránk. Szelíden és halkan szól hozzánk. Nem nézi a mi hűtlenségünket, mert Ő hű marad hozzánk. Ámen

Köszönöm neked mennyei Atyám, hogy értem is folyik a vér. Odatehetem naponként az én bűneimet, mert Te annyira szerettél, hogy a Golgotára felvitted, hogy örök életem legyen. Ámen

Köszönöm Uram, hogy jöhetek hozzád úgy, ahogy vagyok, Te nem utálsz  meg, mert önmagadat adtad értem. Úgy szeretsz, ahogy vagyok bűnösen, szennyel tele fogadsz el engem. Ámen

Köszönöm Uram, hogy én is befogadtalak az életembe. Seperj ki onnan mindent, ami nem Téged magasztal, hogy az én örömöm teljes legyen. Ne engedjek a szomorúságnak, hanem egyedül Téged lássalak, Te legyél nagy  az én életemben. Ámen

Többen is szoktak a gyülekezet tagjai közül szolgálatot vállalni imahéten, világimanapon, Kárpát-medencei imanapon…Ige, imádság felolvasást és vers elmondását. – Most az Imádság a hit ajándékáért című verset hallgassuk meg ö. Éles Sándorné előadásában.

Letöltés

Teltek a napok, a hetek. Készültek a „Felkelt a nap…”

Igemagyarázatok minden reggel. Szombaton kihordták a segítő testvérek az istentiszteleti lapot a faluba. -   És akkor engedtem a bíztató Katona Györgyné presbiter testvéremnek és a feleségemnek – virágvasárnap az istentiszteletről felvétel készült. Aztán nagypénteken és vasárnaponként szól Isten Igéje a templomból, amit 10.30 órától követni lehet a You Tube  csatornán. Köszönet érte Szondi Endrének, aki a felvételt elkészíti. – Az internet adta szolgálati lehetőségről ír Katona Györgyné.

Menedékem és pajzsom vagy te, igédben van az én reménységem.” Zsolt.119.114.

,,Hatalmas Isten, népek közé szórva, Tebenned bíztunk eleitől fogva,

  Mikor másunk sem volt, csak könny és Zsoltár, Otthont keresve hajlékunk Te voltál.” Berkesi Sándor: Magyar ének

           Március közepén a koronavírus okozta helyzet miatt gyökeresen megváltozott az életünk. Az emberek életébe beköltözött a félelem. A hívő ember ilyenkor is Istenhez fordul. A gyógyírt igéjéből kapjuk félelmeinkre is, mint minden másra bűnös életünk során. Ám a személyes találkozások elmaradása, megélése, az istentiszteletek elmaradása sokunkat felkészületlenül ért és igencsak megviselt.

A hirtelen bekövetkezett helyzet és annak feldolgozásához, kezeléséhez idő kell. Az Úrral való kapcsolattartást viszont még inkább erősíteni kell. Istenünk figyelmeztet ebben a helyzetben, hogy vegyük komolyan a hozzáfordulást.  Urunk ezekben a napokban új lehetőséget kínált igéjének terjesztésére, hirdetésére - az online teret. Ezt a lehetőséget már sokan ismerik, használják a világon, ám tömeges elterjedése most alakult ki.

 Gyülekezetünkben már hagyománya van az internet adta lehetőséget kihasználva kapcsolatot tartani az emberekkel. Erre a szolgálatra engem hívott el elsőként az Úr. 2011-től facebook csoportban hívogathattuk az embereket bizonyságtételre, előadásra, dicsőítő koncertre. 2014-től működik egyházközségünk közösségi oldala, ahol fényképes tudósításokkal adok hírt a gyülekezet eseményeiről, alkalmairól. 2017 januárjától töltöm fel az igehirdetéseket, a gyülekezeti élet híreit, eseményeit, a Mai ige bátorító üzeneteit, a Bibliaolvasó kalauz napi igeszakaszát, Cseri Kálmán, Spurgeon tanításait.  Isten kegyelméből több, mint 800 ember követi az oldalt.

Természetesen tudom, hogy az online szolgálat nem pótolja a személyes találkozások által megélt áldásokat, de a kialakult helyzetben ily módon is tudjuk egymást megszólítani, megerősíteni, bátorítani. Így megkértem a gyülekezetünk lelkipásztorát, hogy tartson istentiszteletet a templomban, s annak felvételét juttassuk el az emberekhez. Ehhez a gyülekezet kántora ( Szondi Endre ) is csatlakozott, aki vállalja a felvételek elkészítését, tiszteletes asszony pedig az ének és orgonakíséretben vesz részt. Az első felvétel a nagypénteki istentisztelet volt.  Hívogatás nyomtatott istentiszteleti lapon és szintén a közösségi oldalon történt.

A HÚSVÉTI istentisztelet felvétele 2020. április 12-én vasárnap 10 órától.
a gyülekezet Facebook oldalán ( Nyírmeggyesi Református Egyházközség )és a You Toube-n lesz látható, elérhető az alábbi linken:

Úrvacsoravételre is lesz lehetőség!

Előtte a szokott rendben szól a harang, hívogat az istentiszteletre.
Imádsággal, Bibliával, énekeskönyvvel készüljünk. - Állt a meghívón.


          Húsvét vasárnapján már rengeteg ember követte az üres templomból a feltámadás örömüzenetét, az igehirdetést, többek között a Nyírmeggyesről elszármazottak is, a világ sok részéből: Titusz 2,11. „MEGJELENT az Isten üdvözítő kegyelme minden embernek."

 A gyülekezeti tagok visszajelzése alapján fájdalmas volt megélni, hogy nem vehettek részt a templomi úrvacsora vételnél…, mindennél jobban vágytak az Isten házába.

A kitartó és hűséges ima, az egymás biztatása, Urunk akaratából így juthat el hozzánk az „élő igehirdetés.” A visszajelzések megerősítenek abban, hogy a gyülekezeti tagok várják az ilyen formájú istentiszteletet, s ha kényszerből is, elfogadták az istentisztelet eme rendjét.

Hálával tölt el, hogy Isten engem is szolgálatra hívott, hogy ilyen szolgálatra. Tudom, hogy egykor számon kéri, hogy miként szolgáltam, ezért kérem Őt, hogy az Ő vezetésével végezhessem továbbra is ezt a munkát.

Tudom, hogy ezekben a nehéz napokban nem büntet, hanem figyelmeztet, tanít, hogy keressük Őt, éljük meg napjainkban az Igét, hirdessük az Evangéliumot minden ember számára. Arra biztatom a kedves olvasókat, hogy bátran tegyék ezt.

,,Ma még lehet, ma még szabad, borulj le a kereszt alatt!”

Katona Györgyné

presbiter



További istentiszteleti felvételek ITT érhetőek el. 


A hirdetett Ige és az olvasott Ige elkezdett dolgozni. Egyedül élők,

házaspárok Isten Igéjének a hatása alá kerültek. Nem lehet most templomba menni, de az otthon lehet templommá az Istennek odaszentelt időben, amikor imádkozunk és Igét olvasunk, énekelünk, dicsérjük az Urat. Erről ír: Kovács Józsefné, Éles András és felesége, Budaházi Gáborné, Pankotai Menyhértné, Kazi Ilona és Jakó Józsefné és ifj. Szondi Sándor.

Otthonom lett a Templom

       Bezáródott egy ajtó, nyílt helyette másik. Nem hallatszik a nyírmeggyesi harang hívogató hangja. Vasárnap van. Zárva van a Templom! Nem szól a harang!

         Feltámadási ünnepünk szomorúan kezdődik. A megváltozott helyzet miatt, itthon készülök a nagyhétre. Ez most más, ilyen még nem volt. Nincs gyülekezeti imaközösség, nincs közös istentisztelet, így egyedül az Úrral vagyok. Elcsendesülve az Úr kegyelméből, vele készülök esti áhítatra estéről – estére: imádsággal, Igével, énekkel.  Az internet képernyője előtt ünneplőbe öltözve ülök. A kegyelem asztala megterítve, az Úrral együtt teszek vallomást:  Hiszem és vallom, ígérem és fogadom. Az Úr kegyelméből Istennek hálát adva vele vettem úrvacsorát, az otthonomból lett templomban!     

       „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra szolgál Róma : 8,28.     Egy ének, a 186 dicséret. E húsvét ünnepében, E húsvét ünnepében Dicsérjük Istent szívvel, Ki értünk meghalt Fiát, Kiértünk meghalt Fiát feltámasztotta testben. Ennek örül föld, Tenger, és a meny víg kedvében. Minden élő állatok sok rendben, Mik égben földön vannak. Sok részben, fák füvek és minden virágok. Újulnak örömben.  Ámen! 

Imádságos szeretettel : Kovács Józsefné  presbiter

Köszönöm szépen.  Áldás békesség!

Otthonom lett templom

Stop táblát kaptunk az elmúlt hetekben, amit nem is gondoltunk volna. Bezárt templomok a világjárvány miatt, de hála Istennek a szívek nyitottak az ige olvasására.

Karanténban éljük napjainkat. Átformálódott az életünk, reggel nem  rohanással kezdődnek el a napi dolgaink. Isten igéjének olvasása, imádása az első. Hálaadás a meg nem érdemelt kegyelemért.

A jó pásztor gondoskodik a nyájairól, hiszen minden reggel olvashatjuk az interneten "Felkelt a nap" címmel az igét és annak magyarázatát a Facebookon. Istenünknek legyen a dicsőség érte. Minden napra van egy választott keresztyén film, amit megnézünk. Tanulunk belőle és átértékeljük eddigi életünket.

Szombatonként a vasárnapi istentiszteleti lapot mindenki megkapja a falunkban, mellyel én is szolgálok örömmel. Jó megtapasztalni az emberek köszönetét az egyház felé.

Ebben az időben több türelemre van szükségünk.

Egy telefonhívás, akivel rég beszélgettünk, egy biztatás meghallgatása jól esik. Hiszen aki másokat felüdít maga is felüdül.

 Hiányoznak a találkozások, a lelki beszélgetések személyesen a testvérekkel. A családunk együttléte is.

Félelmeimet, gondjaimat az Úrnak kell átadni. Hiszem, hogy Isten a mi Urunk mindent a javunkra akar fordítani ebben a nehéz időben is. Köszönöm gondviselő szeretetét, mert amit üzen számunkra Ő betartja ígéretét.

Istenben bízva, reméljük a járvány hamarosan elmúlik, s együtt lehetünk a templomainkban, hálaadásainkra.

 „Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok.”  1. Péter 5:7.

Éles András és Andrásné

Otthonom lett a templom - Imádság karantén idején. Imaélet

Napjainkban egyre gyakrabban elhangzó szó vigyázz magadra vagy vigyázzatok egymásra!

Kaptunk egy betegséget azért,  hogy ne mondhassuk nincs időnk imádkozni. Bár a templom ajtók zárva vannak, de a szíveket nem lehet csukva tartani. Akik vágynak az ige után imádkozni, Istennek hálát adni karantén helyzetben is lehet. Ezt a lehetőséget megadta a mi Urunk.

 Nyitott számunkra egy újat. Az interneten az egyik igehirdetésből a másikba mentünk. A járvány ezt is elhozta. Templomok bezárva, de minden ház lehet Isten temploma. Így lehet minden ház templommá. Akik vágynak rá,- mondta valaki egy beszélgetés kapcsán. Ezekben a napokban kiben nem fogalmazódott meg ez a kérés - Uram segíts meg minket! Hallottuk a virágvasárnapi igehirdetésben. Igehirdetés címként URAM SEGÍTS MEG!

Elmondhatjuk-e magunkról: nyomorúságomban az Úrhoz kiáltottam és Ő meghallgatott engem.

            Szenvedéseink próbáink meg sem közelítik az Úr Jézus szenvedését, testi, lelki gyötrődését. Mi mégis olykor háborgunk, kimondjuk vagy nem ezeket. Nem elég tudni az Úr Jézusról, létezéséről. Vele kapcsolatban kell lenni naponként.

              Olvashattuk az igében kiálts  hozzám, én meghallgatlak.

            Magamra néztem elcsendesedésemben. Mit szeretett bennem az Isten?

De az Úr betöltött szeretetével, velem van. Naponként megerősít az Ő igéjében.

Nem a járvány okozta, már korábban eljutottam oda Isten kegyelméből,  hogy hálát tudjak adni a próbákért, családi gondok, veszteség, betegségekért.  Mindezt megélve nem mindig vagyok békés, szeretetteljes és örömmel telt. Amikor elindultam az Úr útján, vagyis ami engem elindított: Zsoltárok 16:11 "Megismerteted velem az élet útját, teljes öröm van tenálad, örökké                       tart a gyönyörűség jobbodon."

            Amikor a kapcsolatom az Úrral lazul, akkor érzem az örömtelen állapotot. A gyülekezet áprilisi igéjét szeretném  bátorításként.

  1. Thesszalonika  5:10 ,,Jézus Krisztus, aki meghalt értünk, hogy akár ébren vagyunk, akár alszunk, vele együtt éljünk " Szeretnék mindenkit kérdezni egyben bátorítani: átélted ezt már?
  2. dicséret ,,Semmim se lenne magamtól nekem Isten kezéből van új életem."

Hálát adok az Istennek azért, hogy kiálthatok hozzá. Hálát adok mindenért, amit értem és bennem elvégzett, drága munkájáért. ÁMEN!

 Budaházi Gáborné

Otthonom lett templom

A mindennapi életünket meghatározza és vezeti Isten igéje. A vészhelyzet kihirdetését követően  pedig a lelki táplálékra még nagyobb szükségünk van.  Ezért hálát adunk Istennek hogy nap, mint nap az ige, a Szentírás által erősödhetünk. Ha naponta olvassuk, elmélkedünk róla, és belőle táplálkozunk, az örök életünket vesszük magunkhoz.

Kezdetben félelem és bizonytalanság töltötte el a szívünket, mikor templomunk kapui bezárultak. Azonban egyházközségünk felfedezte azokat a lehetőségeket, hogy otthonunkban is elcsendesüljünk és hallgassuk Istennek tanításait és történeteit. Olvassuk a „Felkelt a nap…” áhítatot, imádkozunk.

Ebből merítjük a reményt és az erőt, hogy segítsük egymást, amikor krízisben, nehéz helyzetben vagyunk!         

Pankotai Menyhértné

Otthonom lett a templom - így élünk mi....

"Velem van az ÚR, nem félek, ember mit árthat nekem?"  (Zsoltárok 118:6)

Nyírmeggyesen, egy 2700 fős kis községben élünk az ország keleti csücskében. Párom tősgyökeres, én "bekerült" vagyok, de megtaláltam a helyem, jól érzem magam.

Reformátusok vagyunk mindketten, úgy érzem igaz hittel a szívünkben.

A faluban élő gyülekezetre leltem, testvéreket találtam akik "befogadtak", sokat jelent ez nekem. Én kb. 13 éve ismertem meg Jézust és azóta tudom, hogy ez az út az igazi ezen az úton kell járnom.

A párom mindig is hitben élt, így teljes az összhang közöttünk.

Ez év márciusában egy evangelizációs hét után mindketten megtértünk.

Igyekszünk minden istentiszteleten ott lenni, részt venni a programokon, segíteni, ha kell. Ehhez kérjük a mi Urunk segítségét, valamint megerősítését, hogy jól csináljuk a ránk bízott feladatainkat.

Hisszük, hogy van, aki vigyáz ránk, egyengeti az utunkat, tanít minket a jóra, a szeretetre.

Napunkat úgy kezdjük, hogy hálát adunk az új napért az egészségünkért a napsütésért. Elővesszük a Bibliaolvasó kalauzt és elolvassuk az igét a Bibliából, majd a napi igét is. Ezek után imádkozunk és kezdődhet a nap. Mindketten tesszük a dolgunkat. Étkezéseink előtt és után megköszönjük, hálát adunk, hogy megkaptuk a mindennapi kenyerünket és nem csak azt, attól sokkal többet kapunk minden nap.

Napközben, ha egyedül vagyok nagyon sokszor "beszélgetek" a mi Urunkkal. Ilyenkor hálát adok, köszönetet mondok, bűnbocsánatot kérek, valamint kérem a segítségét a gondjaim megoldásában. Olyan jó, hogy bármikor elmondhatjuk Neki ami a szívünkben van.

"Ne félj, csak higgy!"  (Márk 5:36) A mostani nehéz időszakban is úgy élünk, mint azelőtt, de többet imádkozunk. Kérjük a jó Istent, hogy segítse népét, állítsa meg a vírus terjedését, mert erre csak Ő képes.

       Persze most nincs vasárnapi istentisztelet, énekkari próba, nőszövetségi bibliaóra, nyugdíjas kör, kirándulás, nincs semmilyen összejövetel, nincs színház.

Helyette virágot ültetünk, öntözünk, kertet gondozunk és többet vagyunk együtt. Figyelünk egymásra, meghalljuk a madarak csicsergő énekét, meglátjuk a virágok színeit, a növények növekedését. Most minden apró dolognak örülünk, hálát adunk.

       A vasárnapi istentiszteletet telefonon nézzük és hallgatjuk, együtt énekelünk imádkozunk. Nagyon szokatlan ez a helyzet, de meg kell találni most is az örömforrásokat. Lehet telefonon beszélgetni, chatelni, igehirdetéseket, szép verseket, énekeket hallgatni. Ezeket a lehetőségeket kihasználva jól érezzük magunkat.

       Este elalvás előtt csendben imádkozunk, hálát adunk az eltelt napért és kérjük, hogy őrizzen meg bennünket a sötét éjszakában, reggel pedig ébresszen fel minket.

      Reménykedéssel a szívünkben hisszük, hogy nem sokára vége lesz ennek a járványnak és akkor újra együtt lehetünk a templomban és hálát adhatunk az életünkért.

     Egyben elgondolkodásra is alkalmas ez a sok szabadidő, hogy mit tehetünk még embertársaink megsegítésére, megvigasztalására, és kérhetjük Urunkat, hogy formálja életünket olyanná, hogy neki tetsző legyen.

"Ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem amint Te" (Márk 14:36)

Kazi Ilona 

Otthonom lett a templom - Imádság

Hálásan köszönöm Istenem, hogy ebben a nehéz időben is velem vagy és az Igeolvasás által erőt adsz átvészelni.

A „Felkelt a nap keressed hát Jézus szavát, akaratát…” áhítat reggeli olvasása a Facebookon erőt ad a napi teendőimhez. Köszönöm Istenem, hogy otthonomban most több időt fordítok a Biblia olvasására és az imádkozásra.

A vasárnapi istentiszteletet nézve az interneten öröm van a szívemben, hogy legalább láthatom a templomunk belsejét, de még nagyobb hála van bennem, hogy hallgathatom Isten Igéjét, közösen énekelhetjük az énekeket. Ez nagyon jó érzés!

Uram, nagyon várom már, hogy a Testvérekkel találkozzunk, bár ahogy engedi a helyzet most is tartjuk a kapcsolatot.

Köszönöm Istenem, hogy Te meghallgatod az én mindennapi imádságomat!

Ámen

ö. Jakó Józsefné

Otthonom lett a templom - #Kijárási tilalom és a ”W”IFI

Mint ifivezetőt személy szerint ez a helyzet annyira nem lepett meg, igaz jelenlegi fennállásunk óta még nem találkoztunk hasonló helyzettel sem. De már a nevünk is utal arra hogy ebben a modern világban mi egyből megtaláltuk a megfelelő forrásokat.
WIFI „azaz vezeték nélkül mindig kéznél” s most még inkább aktuális hogy csatlakozva legyük, s az online térben is együtt tudjunk lenni.
Így aztán jött is hamar az ötlet hogy, nálunk legyen online IFI alkalom, ami persze kicsit másabb és nehézkesebb. Nem voltam ezekhez a dolgokhoz túlzottan hozzá szokva, de mint sok minden mást, ezt is megoldottuk. Van, hogy kicsit gyenge a net megakad a video, de akkor a srácok jeleznek egyből, hogy most probléma volt folytasd itt és itt, eddig hallottunk rendesen. Eleinte nagyon furcsa volt és szokatlan, főleg azért mert ugye livevideot csináltam ami azt jelenti hogy ők látnak hallanak engem de én őket nem látom és nem hallom. Felkészülés is sokkal több időt és energiát igényel, mert ugye itt nincs arra lehetőség, hogy akár egy igét vagy igemagyarázatot közösen boncolgassunk megvitassunk. Aztán most kicsit tovább fejlődve a srácok kitalálták hogy az online IFI után jó lenne kicsit még beszélgetni és elkezdtünk a messenger csoportunkba video csetelni. Persze eleinte én is csak a negatív hatásait láttam ennek az egésznek: nem tudjuk folytatni a megkezdett ifiterem építését szépítését. Legnagyobb szívfájdalmamra nem tudunk a srácokkal közösen beszélgetni. Elmaradt a tavasznyitó sütögetés, sátrazás ifivezetői továbbképzés is elmaradt és még sorolhatnám a sok - sok programunkat, amik most elmaradnak de aztán rá kellett lassan jöjjek hogy ez a távolság is összehoz minket ez is formálja a közösségünket és építi is az elkötelezett embereket, Lassan, apránként egyre többen keresik a lehetőséget hogyan tudnának szolgálni hogyan tudnának akár nekem segíteni az ifjúsági munkában. Ilyen például a reggelt indító ige. A magyarázatos messenger csoportunkban átvállalta tőlem az egyik ifis a napi képes ige szerkesztését. Csak zárójelbe jelzem meg, hogy neki jobban is megy, profibb kép „w”IFI s logóval ellátva stb. Aztán megesett párszor, hogy a hangszerem nem volt nálam és hát szárazon nem akartam énekelni így elmaradt volna az Isten dicsőítése, de az egyik Ifis bevállalta, hogy minden héten ifi előtt vagy után ő tart dicsőítést majd imádkozással zárunk.
Jézus mondja: „elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket.” (Máté 28:19.) Ez az egyik legfőbb feladatunk, melyet ebben a nehéz helyzetben sem veszthetünk szem elől.

Készítette: ifj. Szondi Sándor

Sok ideje hirtelen sok embernek. Az Igeolvasása mellett ajánlatot kapnak a Testvérek, hogy hallgassanak meg egy igehirdetés sorozatot ( Cseri Kálmán: Ki a mi Istenünk, 2005. evangélizációs sorozat ) , vagy nézzenek keresztyén filmet. A filmcím mellett segítségül az ajánláskor adunk egy kis ízelítőt a tartalomból. – Balogh Sándor ír a keresztyén film fontosságáról.

Áldást, Békességet kívánok!

Imádságos szeretettel köszöntök minden olvasót Isten igéjével: „Uram, Istenem! Sok csodás tervet vittél véghez értünk, nincs hozzád fogható. Szeretném hirdetni és elmondani, de több annál, amit fel tudnék sorolni.”                        
( Zsolt. 40:6. )

Balogh Sándor vagyok Nyírmeggyesről. A gyülekezetben presbiterként szolgálok és ellátom a gyülekezet pénzügyi teendőit is. Ha az időm engedi, igyekszem szolgálatommal a lelkipásztort és a gyülekezetet segíteni.

A koranavírus járvány idején eltöltött esték változatosak. A hírforrásokból (tv, rádió, internet) hallunk különféle elfoglaltságokról, hogy ki hogyan tölti a napokat, estéket. Sokféle tanácsot, bátorítást hallunk. Nálunk a lelkipásztorunk a Szentlélektől vezetve keresztyén filmek megnézésére bátorítja a gyülekezetet és az egész falu lakosságát az istentiszteleti lapon, amit a lelkes önkéntesek minden postaládába eljuttatnak. Lelkipásztorunk engem kért meg ebben a szolgálatban való segítségre, mert tudja, hogy nagyon szeretem ezeket a filmeket.

Minden embernek vannak talentumai (adottságai), amit  a legjobban akkor tud kihasználni, ha van segítsége a Szentlélek  által. Nekem többek között a keresztyén filmek felkutatását és ajánlását is adta.

Ugorjunk vissza egy pár évet!

Az én életem 2012. év májusában kezdődött. Cseri Kálmán evangelizációs héten volt nálunk a gyülekezetben. Estéről-estére „Vak voltam, most látok” címmel hirdette Isten igéjét. Hirdette az örömhírt: van egy új élet, amit Jézus Krisztussal lehet élni, de ehhez az kell, hogy ki kell nyitni a szemünket, ki kell nyitni a fülünket. Látni kell, hallani kell. Meg kell térni, el kell fogadni a megfeszített Krisztus váltsághalála által elkészített kegyelmet, üdvösséget. El kell fogadni az új életet, amit Jézus kínál.

Mindnyájan abba a táborba születünk, amely az Isten országán kívül van. Ebben a táborban az ördög fogva tart bennünket. Börtönben vagyunk egy zárt ajtó mögött. Rabságban és sötétségben. Bűnben. Az ördögnek a célja egy: ne lássunk túl az ő világán, az ajtón, és ne lássuk meg a világ világosságát, magát, Jézust. Ne legyen új életünk.

Hallgattam a prédikációkat és a végére megnyílt nekem is a szemem. Már láttam! Ekkor vettem észre, hogy mennyi mindenről le tud maradni az ember, ha csukva tartja a szemét. Vak voltam: nem láttam. Süket voltam: nem hallottam. A látással hallást is kaptam. Nemcsak láttam az ajtót, hanem hallottam a kopogást is. Jézus kopogását! „Íme, az ajtó előtt állok, és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok, ő pedig énvelem.”  ( Jel. 3:20.).

 évtizedekig zárva tartottam ezt az ajtót, és nem törődtem semmi mással csak a világi élettel. DE! A kopogás egyre erősödött, és már nem akartam az Isten országán kívül maradni.  Vannak dolgok, amit Isten tesz meg értünk, és vannak dolgok, amiket tőlünk vár el, hogy megtegyük. Nyitni kellett azt az ajtót. Én kinyitottam! Azt hinné az ember, hogy az évtizedekig zárva tartott ajtót nem lehet kinyitni. Rárakódott a sok inda, rozsda: a bűneim. Azonban Jézussal együtt nincs lehetetlen. Jézus segített, hogy újra élhessek. Ő mindenkinek ezt az új életet kínálja. Így kezdődött az én életem 2012-ben. Elindultam egy másik úton, a megszentelődés útján.

Az ajtó nyitásával sok minden változás ment végben, az életemben. Ahogy a köszöntő igében is szól:…de több annál, amit fel tudnék sorolni.

 Most nézzük meg a keresztyén filmek szeretetét!

Úgy emlékszem, hogy egy filmcímmel kezdődött. A szerelempróba című film volt a kezdet. Lelkészünkkel egy beszélgetés során jött képbe ez a film. Megnéztem. Csodás és tartalmas volt, mint minden egyes keresztyén üzeneteket tartalmazó film. Ezek után már tudatosan kerestem és kutattam a hasonló tartalmú filmeket. A Szentlélek segített ebben, hiszen hamarosan nagy mennyiségű keresztyén filmet tudhattam magam mögött. Sokan azt gondolhatják, hogy akkor másra nem is volt időm. Rosszul gondolják. Hiszen addig, míg más hasztalan és véget nem érő sorozatokban leli kedvét, addig én ezeket a tartalmas filmeket néztem. Minden munkám el volt végezve! Ezeket a filmeket használtuk: táborokban, ifjúsági alkalmon, gyülekezeti filmnézésre is.

Nagyon „lelkis vagyok, így szinte mindegyik filmen sírok. Először nem tudtam miért, de az Úr választ adott. Ezekben a filmekben: elrontott életek, bűnök felismerése, megvallása, megtérések, új életek kezdete, megbocsátás, imádkozási gyakorlatok, bibliaolvasás, gyereknevelés, családban való élés és hasonló tanítások, útmutatások vannak. Isten megmutatta mi a sírás oka. Mindazokat a bűnöket, amiket felismerek a filmek által, én is elkövettem. Mindazok a hiányosságok, amiket meglátok ezek által, nekem is fájnak.  Fáj, hogy nemcsak másoknak ártottam, hanem a Mennyei Atyámnak is.  A bűnök felismerése és a fájdalom megsiratja az embert. A megtért embert a Szentlélek vezeti és segít meglátni, felismerni a bűneinket Segít abban, hogy elmondjuk azokat a Megváltónknak. „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít bennünket minden gonoszságtól.” ( 1János. 1:9.).

Az ördög azonban nem nyugszik bele, hogy elveszített. A keserűség, a félelem, a hűtlenség hangján ott duruzsol a fülünkben és vissza akar szerezni. Ezért nagy szükség van a hit pajzsára, az üdvösség sisakjára, és a Lélek kardjára ( Ef. 6:16-17.). Fel kell ezekkel fegyverkeznünk. Az igazság az, hogy nem mindig sikerül. Van úgy, hogy leteszem a pajzsot, a sisakot, a kardot, és ilyenkor sebezhető vagyok, és meg is sebesülök. Elesek, felbukok, kudarcot vallok. Isten azonban figyel gyermekeire. A Szentlélek megszomorodik, és elkezd munkálkodni a hiba kijavításában. Mert melyik szülő az, aki a gyermekét elesni látja, és nem siet a segítségére? Isten ugyanígy cselekszik: a Szentlélek által rámutat a helyes útra. Ezért is szeretem az ilyen jellegű filmeket, és ezért is javaslom őket nyugodt szívvel másoknak is.

Egy keresztyén film megnézése a hitetlen embernek segítség is lehet. És ha ennek köszönhetően egy ember is hitre jut: nagy öröm van a szívemben, de még nagyobb öröm van a mennyben.

SOLI DEO GLORIA!  ÁMEN!   

Imádságos szeretettel: Balogh Sándor.


Hálásan megköszönöm azoknak a Testvéreknek, akik úgy szolgáltak az Úrnak, hogy leírták azt az üzenetet, bizonyságtételt, amit Tőle kaptak. - Megköszönöm Buzási Lászlóné asszonytestvérünknek azt, hogy a sok kéziratot pontosan legépelte.

Azzal kezdődött a nyírmeggyesi gyülekezetnek a bemutatkozása, hogy a templomban a bársony terítőn és a szószéken Igék vannak. Isten, amikor teremtett Igét mondott: „Legyen!” ( 1. Mózes 1,3. ) Hiszem, hogy Isten ma is teremt a templomban – és azon kívül is - Igéje és Szentlelke által új embert.

Van még egy kopjafa is a templomban, amit Pető Tibor Testvérünk faragott és ajándékozott a gyülekezetnek a Reformáció 500 alkalmával. A két szalagon egy egy Ige van. Az egyiken a Zsidókhoz írt levél 4. részének a 14. verse: „Mivel tehát nagy főpapunk van, aki áthatolt az egeken, Jézus, az Isten Fia, ragaszkodjunk hitvallásunkhoz.” A másikon a Fil. 1,6. olvasható: „Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi Krisztus Jézus napjára.” Isten nem végez félmunkát. Aki enged az Ő üdvösséget szerző munkájának,  annak az embernek az életében tovább viszi, építi az Ő áldott és építő munkáját.

Szolgálja ez a koronavírus idején való bemutatkozás is azt, hogy aki olvassa, Krisztusban új teremtés legyen!

Nyírmeggyes, 2020. május 2.             Pótor László lelkipásztor