Rendszerüzenet
2020. április 30.

Bemutatkozik a Tiszafüredi Református Egyházközség

A következő napokban a Tiszántúli Református Egyházkerület kilenc egyházmegyéjéből egy-egy gyülekezet mutatkozik be, és elénk tárják azt is, hogyan élik meg a jelenlegi vírushelyzetet. Most a Nagykunsági Református Egyházmegyéből a tiszafüredi gyülekezetről lesz szó. Szabó Konrád Sándor lelkipásztor írását olvashatják.

Tiszafüredi Református Egyházközség COVID előtt és után

A Tiszafüredi Református Egyházközség szolgálata a városban szerteágazó. Fenntartói vagyunk a Bán Zsigmond Református Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és Óvodának, aktív a Nőszövetségünk, van egy picike énekkarunk és gyermekkórusunk is. Intézményünk a 2020/21-es nevelési évtől már két tanítási nyelvű (angol-magyar) általános iskolaként szolgál tovább. Működtetünk egy alapítványt (Református Óvodáért és Iskoláért Alapítvány), és idegennyelvi lektort is foglalkoztatunk. Intézményünk tankertjében és fóliasátrában a gyerekeket mezőgazdasági ismeretekre és környezettudatos életre is neveljük, de a művészeti ágak (kerámia, tűzzománc, tánc és festészet) mellett robotikát is oktatunk, melyhez 3Dnyomtató és többfunkciós robotpark is rendelkezésre áll. Intézményvezetőnk (Ozsváth János) Isten kegyelméből és nem kevés munkával elérte, hogy minden egyes tantermünk a kor követelményeink megfelelően van felszerelve és minden diákunk és pedagógusunk számára tudunk tabletet és/vagy laptopot biztosítani.

Évek óta folyamatosan építkezünk, bővítünk, mert az intézmény folyamatosan duzzadó gyermeklétszáma miatt sok új tantermet kellett kialakítanunk.

Gyermekeink nevelését már az óvodánkban megkezdhetjük, ahol az vezető (Fegyvernekiné Varga Erzsébet) már a legkisebbek számára is biztosítani tudja többek között az angolnyelv, a néptánc, a vitamintorna és a hangszeres zeneoktatást. 

A gyülekezetben két lelkipásztor (házaspár) látja el a szolgálatot. Tartunk bibliaórát, imaórát, házi istentiszteletet, hétközi istentiszteletet és vasárnaponként délelőtti és délutáni alkalmat is. Pünkösdkor ünnepi hangversenyt szervezünk vendégelőadók bevonásával. A nyugdíjasok napján szolgálatokkal és ünnepi vacsorával köszöntjük az érintetteket. Minden évben megtartjuk az ökumenikus imahetet (a római katolikus testvérekkel), valamint rendszeresen megemlékezünk a kommunista diktatúrák áldozatairól, az Anyák napjáról és a Nőnapról, a hortobágyi kényszermunkatáborokba elhurcoltakról, nemzeti ünnepeinkről, a trianoni békediktátumról, az egységnapról… 

Rendszeresen látogatjuk a családokat és a betegeket, vigasztaljuk a gyászolókat.

Minden advent előtt 1 hetes gyülekezeti evangelizációra kerül sor: „Készüljünk a várakozásra” címmel.

Részt veszünk a városi megemlékezéseken, és gyermekeink is több alkalommal emelik az események színvonalát fellépéseikkel.

Mindemellett évente 1-2 alkalommal gyülekezeti kirándulást szervezünk, megtartjuk a Szeretethidat, a gyermekeknek a gyermeknapot (vattacukorra, kézművesfoglalkozással, bohóccal, pattogatott kukoricával, arcfestéssel, süteménnyel, habos kakaóval és ugrálóvárral), valamint hittantábort szervezünk minden nyáron, és szeptember első hetében a konfirmandusainkat is táboroztatjuk.



A diáknapon kerékpártúrára visszük a gyerekeket a Tisza-tó „körül.”



Rendszeresen szervezünk színház és mozilátogatást kicsiknek és nagyoknak egyaránt, valamint (nem vicc) fitneszaerobik foglalkozásokat is tartunk a tánctermünkben anyukák számára.

Minden Karácsony előtt 140-150 szeretetcsomagot készítünk és osztunk szét a gyülekezet idős- és rászoruló tagjai között.

Kiadásaink jelentős részét pályázati forrásokból és a gyülekezeti tagok adományaiból (is) fedezzük.

Mindez 2020. március 10-én megtörni látszott!

Március 12-én, a március 15-i ünnepi műsort már zárt ajtók mögött vettük fel és 15-én, az ünnepi istentiszteleten (az volt az utolsó igazi gyülekezeti alkalom) a YouTube-csatornánkról vetítettük le a gyülekezeti tagok számára.

Március 13-án kihirdették  a tantermen kívüli digitális munkarendet.

Március 14-én a lelkészelnök és az intézményvezető rendkívüli vezetőségi gyűlést hirdetett, melyen megbeszéltük, hogy miként folytathatjuk 16-tól.



Még aznap (informatikusok segítségével) kidolgoztuk a saját digitális munkarendünket, tájékoztattuk a szülőket és felmértük, hogy a gyermekeink közül kinek van szüksége „digitális” segítségre.

Még március 15-én megtartottunk az ünnepi istentiszteletet, melyen Berkes József a Magyarországi Gedeon Társaság vezetője szolgált közöttünk egy bizonyságtétellel és levetítettük a már említett ünnepi műsort. 

Hétfőn a rászorulók számára széthordtuk (több nagy és kisbuszt is üzemeltetünk) a laptopokat, a tableteket, és a szükséges tankönyveket, így szinte zökkenőmentesen folytathattuk a tanítást.

Ezzel párhuzamosan (önkénteseink és munkatársaink segítségével) felállítottunk egy gyülekezeti támogató szolgálatot, mely arra hivatott, hogy az idősek helyett bevásároljanak, patikába menjenek, és egyéb ügyeket intézzenek.

Mivel március 16-án érkezett a Zsinat Elnökségének körlevele, melyben kérték, hogy további intézkedésig szüneteltessük a gyülekezeti alkalmakat, ezért úgy döntöttünk, hogy bár a templomajtó zárva marad, de az alkalmakat az internet segítségével megtartjuk. Azóta is minden csütörtökön és vasárnap a megszokott időben, élő adásban a Facebook oldalunkon „sugározzuk” az istentiszteleteket.

A gyülekezeti tagokat „virtuálisan” látogatjuk. Keressük őket a Skype, a WhatsApp és a Messenger segítségével, vagy egyszerűen telefonon.  

A Tiszafüredi Többcélú Kistérségi Társulás és a Magyar Élelmiszerbank segítségével egy gyülekezeti tagunk (Somogyi Sándor) a rászorulókat segélycsomagokkal látja el.

Bátorítjuk az egészségügyben dolgozókat. 

Nem engedtük el a gyermekek kezét sem. Minden lehetőséget megragadunk, hogy érezzék: FONTOSAK a számunkra.



Egyrészt a digitális hittanórák segítségével tartjuk velük a kapcsolatot, másrészt mókás üzenetek és videók segítségével tudatosítjuk bennük, hogy továbbra is itt vagyunk, számíthatnak ránk.



De több alkalommal kérjük a segítségüket különféle projektek megvalósításához is.

Készítettünk egy képes összeállítást „A bajban is kéz a kézben” címmel, mikor is mindenki készített magáról egy fényképet odahaza és úgy vágtuk össze, mintha egymás kezét fognánk.



Virágvasárnap előtt arra kértük a hittanosokat és a gyülekezet tagokat, hogy mivel ebben az évben nem tudjuk együtt feldíszíteni a templomot, így most díszítsük fel virtuálisan. Küldjön mindenki egy fényképet egy saját maga által elkészített virágról. Lehet festeni, rajzolni, origamizni… Közel kétszáz alkotás készült. Ezt vetítettük az online istentisztelet alatt a háttérben.

Húsvét előtt a Szeretethimnuszt mondtuk el külön-külön versenként odahaza és ezt összeszerkesztve készítettünk ünnepi köszöntőt.

Jelenleg éppen textil arcmaszkokat készítünk az idős gyülekezeti tagok számára, amit önkénteseink fognak az érintettek postaládáiba elhelyezni.

Nem könnyű mindez, de erre vagyunk elhívva, hiszen ha az Isten velük, kicsoda ellenünk!