Rendszerüzenet
2020. április 28.

Emlékezés a református nagyasszony, Zsindelyné Tüdős Klára (1895-1980) születése 125. és halála 40. évfordulóján

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége fennállása 20. évfordulója alkalmából 2020 februárjában Magyarország nagyasszonyai címmel előadássorozatot indított, amelyre Nagy Gyöngyi hódmezővásárhelyi történészt kérte fel. Április 16-án Zsindelyné Tüdős Klárára emlékeztek, aki 1980-ban ezen a napon hunyt el. A 20. századi Magyarországi Református Egyház egyik kiemelkedő nőalakját nemcsak arról ismerjük, hogy divattervező volt, hanem arról is, hogy 1944-45 folyamán, a vészkorszakban példamutató módon állt helyt, és számos embertársán segített.

A Gróf Andrássy Ilona életútjával való megismerkedés után, az időközben bekövetkezett járványhelyzet miatt mindeddig úgy tűnt, hogy a további előadásokat el kell halasztani. Az Asszonyszövetség azonban úgy döntött, hogy az előadásoknak online felületen biztosít teret.

Nagy Gyöngyi előadása a Hódmezővásárhelyi-Ótemplomi Református Egyházközség gyülekezeti termében készült, és a továbbiakban is erről a helyszínről fognak jelentkezni a szervezők. A helyszín biztosításáért köszönettel tartoznak Bán Csabának, a hódmezővásárhelyi református ótemplom lelkészének.



Az 1895-ben jómódú, debreceni, református családba született Tüdős Klára, aki fiatal korában a táncért rajongott, az Operaház jelmeztervezője és a magyaros ruha megálmodójaként különleges, egyedi karriert futott be a 20-as, 30-as évek Magyarországán, majd a második világháború alatt embermentő tevékenységéről vált híressé.

Zsindelyné Tüdős Klára, aki valójában egész életében rendező akart lenni, és igyekezett mindent maga elrendezni, ebben az időszakban találkozott az élet LEGNAGYOBB rendezőjével, Istennel, aki megmutatta számára, hogy mi is az ő igazi életfeladata. 

Férjével közös otthonukban, az Istenhegyi úti villában közel 80 személynek - köztük erdélyi menekülteknek, magyarországi zsidóknak, arisztokratáknak és kommunistáknak is - nyújtottak menedéket és ellátást 1944-1945 folyamán.

Zsindelyné emellett 1944-ben, Ravasz László református püspök kérésére, az Országos Református Nőszövetség elnöke lett, és a háború elmúltával erőteljesebben bekapcsolódott a református nőszövetségi misszióba.

Az 1948 után berendezkedő kommunista diktatúra emiatt "reakciós"-ként tekintett rá, ezért, valamint férje korábbi államtitkári-miniszteri pozíciója miatt is, 1951-ben őket is kitelepítették. 1951-től 1963-ig egy balatonlellei villa házmesterei voltak, ahol azonban ugyanúgy folytatták a református missziós tevékenységet.

Tüdős Klára megértette, mire hívták el, mert ahogyan mondta: „Isten szempontja más! Őelőtte nem a gyenge eredmény számít, hanem a szándék. Ő azt nézi, milyen szívvel teszünk vagy mondunk valamit. Őt, aki a szíveket vizsgálja, nem lehet briliáns eredményekkel félrevezetni. Ő tudja, milyen indulat lappang egy-egy „káprázatos” cselekedet alján.”

Nagy Gyöngyi

Emlékpont, történész