Rendszerüzenet
2020. április 24.

Az Igén nem lehet spórolni - a Pásztor hangja

Székely Zsolt Ferenc lelkipásztor örömmel osztotta meg A pásztor hangja felhívás kérdéseire válaszolva hencidai tapasztalataikat, ami folyamatosan alakult, formálódott és tovább formálódik, hiszen figyelemmel kíséri mások gyakorlatát is, mi az, amit abból az átvehetnek vagy hasznosíthatnak.

A negyedik zsoltár második versét forgattam a szívemben, amikor nyilvánvalóvá lett, hogy a koronavírus helyzet miatt nem tarthatunk közösségi alkalmakat. Tudtam, ebből baj lesz, „jaj nekem, ha nem hirdetem az evangéliumot”, mondtam az Ige szavaival az Úrnak imádságomban.

Hogyan tartod a kapcsolatot a gyülekezettel? Hogyan tartják a kapcsolatot a gyülekezeti tagok egymással?

A gyülekezettel a kapcsolatot telefonon tartom, vannak testvérek, akikkel hetente több alkalommal beszélek, de mindenkiről tudom, hogy van. A gyülekezet tagjai telefonon rendszeresen beszélnek egymással és megosztják velem is a fontosabb információkat. Akiknek van e-mail címe, ők minden reggel igemagyarázatot kapnak. Van olyan testvérünk, aki „nem bírja ki”, hogy ne találkozzunk, eljön a templomig, becsönget, pár szót beszélgetünk, van, aki valamilyen ürügy okán hoz valamit (zöldhagyma, perselypénz, kis sütemény, elmondja, mi az orvosi vizsgálat eredménye), örülünk, hogy láthatjuk egymást, majd elmegy.

Két napja nagyon boldog voltam, amikor telefonon mondta el az egyik presbiter testvérünk, akinek nincs e-mail címe, hogy az egyik testvér, aki e-mailben megkapja az igemagyarázatokat, saját költségén kinyomtatja és elviszi hozzá. Amikor Ő elolvasta, megosztja a szomszéddal, utána megbeszélik. Tudok olyan gyülekezeti tagokról, akik, amikor kézhez kapják az általam készített, postaládájukba dobott igemagyarázatot, elolvassák és utána megbeszélik telefonon, ki mit értett meg belőle. Amolyan telefonos bibliaóra ez! Nemrég Kálvin egyik imádságát osztottam meg e-mailben, örömmel hallottam, hogy a gyülekezet egymás között osztogatja kinyomtatva is. Hálás vagyok az Úrnak, hogy így is élteti a gyülekezetet.

Hogyan hozod a döntéseket, hogyan egyeztetsz a gondnokkal?

A gondnokkal rendszeresen beszélünk telefonon, a személyes találkozások számát igyekszünk minimálisra korlátozni. Nagyon vártuk a Magyar Falu program kiírását! Amikor kiírták, újabb szorult helyzet előtt álltunk, hiszen nem tarthatunk presbiteri gyűlést. A postaládás megoldást választottam. Írásban tájékoztattam a kiírásról, annak lényegéről a presbitereinket, bemutattam a terveket, a pályázatírókat, mindazt, ami szükséges ahhoz, hogy döntést hozhassanak, majd ők otthon aláhúzással jelezhették válaszaikat, aláhúzás és aláírás után visszaküldték a dokumentumot a lelkészi hivatalba. Ezt követően összesítettem az aláhúzások alapján válaszaikat, az Elnökség jegyzőkönyvezte, majd ennek megfelelően megyünk tovább. 

Milyen formában juttatod el az igei üzenetet a gyülekezeti tagoknak?

A legtöbb gyülekezeti tagunk nem rendelkezik internetes elérhetőséggel, vagy Facebook profillal, ezért papír alapon minden héten két igemagyarázatot és imádságot dobunk a postaládába. Az egyházközségnek több alkalmazottja van, akiket a közmunka program keretében alkalmazunk, a Munkaügyi Központ engedélyezte számukra a szórólapozást. Hatalmas segítség ez is a gyülekezettel való kapcsolattartásban és az igei üzenet házhoz juttatásában.

Most egy újítás előtt állunk! Több egyháztagunknak a KKM kábeltelevízió szolgáltatónál van az előfizetése, a KKM számunkra elérhetővé tette, hogy az általam felvett teljes istentiszteletet a hencidai előfizetők számára egy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által engedélyezett frekvencián leközöl. Hatalmas ajándék számunkra ez a lehetőség, szeretnénk a koronavírus helyzet elmúltával is élni ezzel, hiszen több olyan egyháztagunk van, aki betegség miatt, vagy műtét után átmenetileg nem tud eljönni az alkalmainkra, akkor élhet ezzel a lehetőséggel.

Milyen megszólító üzenetetek van a keresők felé?

Már az első perctől úgy láttam jónak, hogy a szórólapokat ne csak az egyháztagoknak, hanem minden hencidai számára kiküldjük, majd erről hírt adtunk Facebook-on is. Az Igén nem lehet spórolni! Többen, akik nem egyháztagok, rám írtak privátban, jelezve, hogy szeretnének rendszeresen igemagyarázatot kapni szórólapon, amíg tart a helyzet, van, aki kérte, e-mailben küldjem neki a napi igemagyarázatokat, velük kapcsolatban vagyunk. Volt, aki valamilyen oknál fogva nem kapott az egyik héten szórólapot, külön jelezte, hogy elfelejtettük, azóta még inkább figyelünk azokra is, akik nem tartoznak még a gyülekezethez. A szívemre helyezte az Úr, hogy a vírushelyzet után is jó lehet a gyülekezet életéről és igei tartalmakról szórólapot dobni havonta egyszer azok postaládájába, akik soha nem álltak és nem állnak még velünk kapcsolatban.

Hogyan segítetek a gyülekezeten belül azokon, akik segítségre szorulnak?

Lehetőségeinkhez képest segítünk, ahol tudunk. Már volt, akit vérvételre vittem, volt, kinek a receptjét váltottam ki vagy a kórházba vittem el, volt, kit orvosi vizsgálatra. Van, akinek a fűnyírásban segítünk, vagy a fa hasogatásában. Segíttettünk a maszkok varrásában is a helyi polgármesteri hivatallal összefogva, amit már minden hencidai kézhez kapott.

Hogyan szolgáltok a gyülekezeten kívül a rászorulók között?

A Református Szeretetszolgálattól a héten hoztam csomagot, ezzel is segítettünk olyan rászorulókon, akik rászorulók, de nem tartoznak még a gyülekezethez. Egyik presbiterünk, aki korábbi munkájából következően jól ismeri a faluban élőket és helyzetüket, a héten méri fel, kik azok, akik további segítségre szorulnak a gyülekezeten belül és kívül, a jövőben a Szeretetszolgálat segítségével szeretnénk további támogatást nyújtani azoknak, akik erre ténylegesen rá vannak szorulva és elfogadják azt.