Rendszerüzenet
2020. április 07.

Interjú Bodó Sárával

Húsvét, az élet győzelme – ezzel a címmel készült el a Pasztorációs Intézet Húsvéti száma. A kiadvány felépítéséről, a böjti karantén üzenetéről, az ünnepkör megéléséről kérdeztük dr. Bodó Sára lelkipásztort, egyetemi docenst, a Pasztorációs Intézet vezetőjét.

Szirák Sára: Hogyan épül fel a Pasztorációs Intézet Húsvéti kiadványa?

Bodó Sára: Kicsit kétséges volt, hogy ebben a bizonytalan helyzetben sikerül-e elkészülni vele, mert ünnepekre szoktuk megjelentetni a Pasztorációs Intézet Húsvéti, illetve Karácsonyi számát, de végül elkészült. A kiadvány nem a Húsvéti ünnepkör fontos, üdvtörténeti eseményein megy tematikusan végig, hanem az egész ünnepkörhöz kapcsolódnak az írások. Van benne imádság, vers, énekszöveg, szabadmondatok és keresztmeditáció. Szó van benne a böjtről, külön kitérve a karantén böjtjére is, az utolsó vacsoráról, a nagypéntekhez kapcsolódó gyászról szintén van egy-egy írás. A füzet végén komplett istentisztelet szerepel, az egészet fotók díszítik, még jobban segítve az elmélyülést. A kiadvány elérhető a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapján.

Szirák Sára: Van benne egy külön rész, hogy miképpen böjtölünk a karantén idején. Ennek mi lehet az üzenete, a lényege?

Bodó Sára: A böjt akkor böjt, ha szabadon választjuk. Akkor van igazán haszna, hogy szabadon éljük meg. Ha kényszerűségből kell böjtölnünk, nem szívesen nevezem böjtnek. Olyankor leginkább éhezünk vagy valamit megtagadunk magunktól, ellenben nincs benne a többlet, az odafigyelés, a koncentrálás a Szentháromság Istenre. Az elcsendesedés önmagunk belső szabad felkészítése arra, amit hitünk szerint várunk az ünnepen. A karantén sajátos jelentést kínál a böjt mostani megéléséhez. Kiderült – számomra is kicsit újdonságként –, hogy a karantént eredetileg már gyakorolták a középkorban Itália kikötővárosaiban, amikor beérkeztek távolról a hajók, és nem engedték az árut kipakolni, nem engedték a hajósokat kiszállni, hanem negyven napig külön helyen kellett várakozniuk. Ez nem szabadon választott. A karantén nem szabadon választott böjt. Hogyan lehet mégis ilyen körülmények között a böjtöt megélni? A karanténnak, az elzártságnak, az otthonmaradásnak, a sok mindentől történő megvonásnak lehet olyan üzenete, hogy az elzártság kényszerűségében egy szabad utat választunk. Kihasználjuk az elzártságot, noha kényszerű és nagyon rossz, kihasználjuk arra, hogy a lelkünkkel törődjünk. Átgondoljuk, mi az, amit ott belül el kell engednünk szabadon, nem kényszerűségből. Mi az, ami által ebben a helyzetben még jobban, fokozottabban figyelhetünk Istenre. Úgy gondolom, hogy a karanténban is lehet böjtöt megélni. Szabadon, önként, ami jót tesz nekünk.

Szirák Sára: Ez az egész folyamat hogyan fordulhat át az élet győzelmébe, Húsvét ünnepébe?

Bodó Sára: A Húsvét eredendően azt üzeni, hogy az élet győz a halál felett, mert Krisztus a feltámadásban legyőzte a halált. Ezt győzelemként ünnepelhetjük, s az üzenete itt és most, ma is érvényes. Az élet erősebb, mint a halál, Krisztus által. Ezért az életben hinni, az életet támogatni, szembeszállni azokkal az erőkkel, amelyek az élet ellen küzdenek – ez egy Húsvéti feladat. Ha odaszegődünk az Isten harcába, a győzelméhez társulunk, úgy mi is küzdünk az életért, a megmaradásért. Akkor ez számunkra is megadatik.