Rendszerüzenet
2019. november 27.

Lelkésztovábbképzés a Tiszántúlon

Élet és szolgálat az elismerés erőterében című szeminárium megtartására került sor 2019. november 4-6. között Beregdarócon a Hét csillag konferencia központban.

A cím alapján néhányan arra gondoltunk, hogy a lelkipásztor élete és munkája kerül majd górcső alá, és beszélhetünk szolgálatunk elismertségének örömeiről vagy annak hiányából adódó nehézségeinkről. De abban a tömény két napban, amit együtt tölthettünk, erről nem esett szó. Érdekes módon, csak most visszatekintve szembesültem azzal, hogy az előzetes elvárás - amit a képzés címe produkált bennem -, és az elhangzott előadások nem fedték egymást. Mégsem maradt bennem hiányérzet ezen a téren! Viszont egy olyan fajta tudásszomjat ébresztett fel, amit jó lenne minél hamarabb csillapítani, utántölteni, pótolni.

Az előadó dr. Kiss Jenő professzor, aki Kolozsvárott teológia tanár. A gyakorlati tanszéken oktat homiletikát és lelkigondozást. Emellett az ószövetségi ismeretei és kutatásai is sokat hozzátesznek biblikus ismeretéhez és látásmódjához. Bennünket meggyőzött mind az ismeret, mind a gyakorlat szempontjából, - bár nem ez volt a célja.

A továbbképzésen a Böszörményi-Nagy Iván pszichiáter által kidolgozott Kontextuális modellnek nevezett módszerszerére alapozott, teológusok által átdolgozott keresztyén családterápiával ismerkedhettünk meg. A kontextuális pásztorálpszichológia dimenzióit és alapfogalmait mutatta be és magyarázta nekünk Kiss Jenő professzor. Egy olyan módszert, amely nemcsak az érzésekre és megélésekre, hanem alapvetően a tényekre alapoz, melyben az embernek felelőssége van a tettekért és azok következményeiért, és ugyanakkor lehetősége a jóvátételre és a sebek gyógyulására és hordozására.

Vagyunk néhányan a résztvevők közül, akik nagy érdeklődéssel várjuk a folytatást!

Sipos Brigitta lelkipásztor