Rendszerüzenet
2019. november 16.

Több mint 200

Az első istentisztelet kétszázadik évfordulójára ünnepi programsorozattal készül a Nagytemplomi Gyülekezet, mely orgonakoncertet, Igei-flashmobot és hálaadó istentiszteletet is magában foglal. Nemcsak a gyülekezetet, hanem Debrecen lakóit és az ide látogató turistákat is szeretnék megajándékozni: egy 24 harangból álló harangjáték készíttetését tűzte ki célul az Egyházközség, amely méltó emléket állítana a jubileumnak.

A mai Református Nagytemplom helyén már a középkorban is templom állt, de miután 1564-ben a Szent András-templom, majd az utána épülő András-templom leégett 1802-ben, ismét új templomot kellett építeni a város és a gyülekezet számára erre a helyre.

A Debreceni Református Nagytemplomot 1805-ben Péchy Mihály építész tervei alapján kezdték építeni. A munkálatok 1827-ig folytak, de az első istentiszteletet 1819. november 24-én tartották a templomban. Ahogy Könyves Tóth Kálmán írja: „a debreceni Nagytemplom soha nem vólt szertartásosan felszentelve, legelső megnyitásakor alkalomszerű  predikáció s éneklés tartatot, ennyi vólt az egész szertartás…”

A Nagytemplom történetéről, a jubileumi programokról és a készülő harangjátékról Vad Zsigmond esperes-lelkipásztorral Oláh Ilona készített interjút az Európa Rádióban:

Letöltés


A jubileumi programsorozat részleteiről egy sajtótájékoztató keretében november 15-én számoltak be a Debreceni Református Nagytemplom Imatermében.

Elsőként dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve azt, hogy a templom egy olyan szimbolikus tér, amely Isten és ember találkozására ad lehetőséget. „A templom a világmindenség szimbóluma, Istenre mutató tornyaival, és a Nagytemplom is egy ilyen jelkép. 1819 novemberében Debrecen város szenátusa és a presbitérium együtt vonult az első istentiszteletre. Nem volt nagy ünnepség, felszentelés, hanem visszafogottan és áhítatosan töltötték be a teret. Így kapcsolódott be ez a földi istentisztelet a mennyi istentiszteletbe, ami folyamatosan zajlik” – zárta szavait.

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának alpolgármestere is felelevenítette, hogy a város és a református egyház összefogása hosszú történetre tekint vissza. „Ma is nagyon fontos az egyházi élet a városban, és a református egyház fontos közösségi, szociális és oktatási feladatokat lát el. A Nagytemplom ennek a szimbóluma, a város jelképe, Isten háza, a gyülekezet otthona. Egy olyan Nemzeti Emlékhely, ami jelentős történelmi események helyszíne, a városba látogatók kedvenc helyei közé tartozik. Mindig számíthat az önkormányzat támogató egyetértésére” – zárta szavait.

Vad Zsigmond esperes, a Debrecen-Nagytemplomi Egyházközség lelkipásztora tájékoztatást adott a jövő heti, jubileuma programokról. November 21-én, csütörtökön 18 órától orgonahangversenyre hívják az érdeklődőket, ahol Csorba Gergő és Sárosi Dániel orgonaművészek játszanak majd, a koncert különlegessége, hogy a darabok két orgonán, közösen szólalnak meg. November 22-én, pénteken 10 órától egy flashmob keretében 200 fiatal 200 igeverset fog felolvasni. November 24-én, vasárnap 10 órától pedig a hálaadó istentiszteleten dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdeti majd az igét.

Fotók: Derencsényi István



A tervek szerint a jövő évben fog elkészülni az a 24 harangból álló harangjáték, amelynek elkészültét ön is támogathatja. Erről bővebb információt a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Lelkészi Hivatalában kérhet (4026 Debrecen, Piac utca 4-6.), vagy pedig így is hozzájárulhat:

Támogassa Ön is a 200 éves Nagytemplom harangjátékának elkészítését!
Bankszámlaszám:
Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség
11738008-20080437
Kérjük, a közlemény rovatban tüntesse fel:
“Harangjáték”