Rendszerüzenet
2019. július 21.

Pedagógiai díjak és elismerő oklevelek a Tiszántúli Református Egyházkerületben

A Tiszántúli Református Egyházkerület Pedagógiai díja és köznevelésért járó elismerő oklevele annak adományozható, aki református köznevelési intézményben, pedagógus vagy vezető munkakörben kiemelkedő munkát végez.

A Pedagógia díjat Radványi Lajosné részére június 14-én a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának évzáró ünnepélyén, Nagy Róza részére pedig június 15-én a túrkevei Kaszap Nagy István Református Általános Iskola és Óvoda évzáró ünnepségén dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke adta át.

Szabóné Marth Éva részére a díjat a Hajdúnánási Református Általános Iskola és Óvoda évzáró ünnepélyén dr. Veress Bertalan tanügyi főtanácsos adta át június 18-án.

Rácz Péter Béláné, a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskola és Óvoda tanára a Tiszántúli Református köznevelésért járó elismerő oklevélben részesült, amelyet a június 21-i tanévzáró ünnepi nevelőtestületi értekezleten dr. Veres Bertalan tanügyi főtanácsos adott át.

A Tiszántúli Református Egyházkerület pedagógiai díjairól az egyházkerületi tanács, az elismerő oklevelekről pedig az elnökség döntött.

Itt olvashatóak részletek az elhangzott laudációkból:

Radványi Lajosné

Négy évtizedes pedagógiai pályájából több, mint negyed évszázadot a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájában töltött. A rábízott kisgyerekek értelmét a tudásra, lelküket a szépre, szívüket a jóra értő kézzel nyitogatta. Isten választott eszközeként hiteles példával mutatott utat az élet kis és nagy kérdéseiben. Szeretetet, megértést, tudást kaptak tőle a gyerekek, időt, energiát, figyelmet fordított rájuk.

Pedagógiai munkájára Istentől kapott szolgálatként tekintett, s tanítványai előrehaladását munkáló oktató és nevelő munkáját mindig áthatotta diákjai iránt érzett szeretete. Oktató munkáját a következetesség, lelkiismeretesség jellemezte. Mint kiváló pedagógus személyiségével is folyamatosan nevelt. Naponként megélt keresztyénségéből a református szellemiség átadását, az Istenbe vetett hit megtapasztalását éppoly fontosnak tartotta, mint az adott tananyag elsajátítását.

A tantestületben végzett közösségi munkája példaértékű: a pályakezdő vagy új munkatársak támogatását, mentorálását örömmel, odafigyeléssel, szakmai tudásának, tapasztalatának, önzetlen átadásával segítette. Számos iskolai és iskolán kívüli program megszervezése, sikeres lebonyolítása fűződik a nevéhez. Az iskola vezetésből is kivette a részét, éveken át látta el a délutános koordinátori teendőket. Diákjai pályázatokra, versenyekre készülve, különböző programok, rendezvények résztvevőiként, vagy akár csak mindennapi teendőik közepette is, mindenkor joggal érezték, hogy Ő mindenkit számon tart, mindenkire egyen egyenként figyel.

Nagy Róza

1980-ban végzett a Jászberényi Tanítóképző Főiskolán. Előbb Recsken, majd a túrkevei Petőfi Sándor Általános Iskola pedagógusa. 1992 óta a túrkevei Református Általános Iskola pedagógusa, 1999-től igazgatója. A református iskola újraindítása Túrkevén igen nagy áldozattétel mellett zajlott. A város részéről igen nagy ellenállást fejtettek ki, a képviselőtestület tagjai a város lakosainak felbujtásával aláírásgyűjtésbe kezdtek, az 1948-ban államosított iskolaépületek közül pedig a legrosszabb állapotút minden felszerelés, berendezési tárgy nélkül adták vissza az egyháznak. Nagy Róza időt, fáradságot nem kímélve volt jelen az újranyíló református iskola előkészítési munkáiban. Saját szakmai megújulása mellett a nevelőtestület szakmai előmenetelét is nagyon fontosnak tartja, így az iskola részt vesz a Géniusz-képzésben, a tehetséggondozásban.  Az 1980-as évek közepétől tagja a túrkevei református gyülekezetnek, 1999 óta presbiteri tisztséget is betölt, a 2018-tól negyedik presbiteri ciklusát tölti.

Felemelő látni, hogy hitbeli tartása milyen nagy erőt ad maga és kollégái számára az iskola ügyeivel kapcsolatos nem kis nehézségek viseléséhez. De nem csupán a reformátusság, hanem Túrkeve lakossága is megbecsült személyként tartja számon. Ennek elismeréseként 2006-2010-ig Önkormányzati képviselő volt és az Oktatási Bizottságban is tevékenykedett.

 Széles szakmai skálán mozgó tevékenysége mellett sohasem, egyetlen percre sem feledkezett meg a pedagógusi hivatás lényegéről, a gyermekek szeretetéről. Diákjait egyenként ismeri, előmenetelüket gondosan figyeli, őket szeretettel támogatja.

Szabóné Marth Éva

Szabóné Marth Éva Hajdúnánás szülötte, pedagógus, vezetői, közéleti és egyházi tevékenysége is elsőrenden ehhez a városhoz köti.  Elkötelezett pedagógus, aki szakmai munkájával, hitével, hitelességével országos elismertséget vívott ki magának. 2004-ben történt megválasztásától nyugdíjba vonulásáig három cikluson át, 15 évig vezette a Hajdúnánási Református Általános Iskolát. Ebben az időszakban a református iskola óriási változásokon, minőségi fejlődésen ment keresztül, melynek eredményeként a város legősibb iskolája a település legelismertebb iskolájává vált.

Vezetésével kiépült a nevelőtestület, szakmailag és lelkileg egyaránt megerősödve szeretett közösséggé vált. Ebben a munkában nem csak vezette a testületet, hanem elől ment és példát mutatva dolgozott. Vezetésének időszakában a tárgyi feltételek tekintetében is minőségi változás következett be, új tornaterem épült, és ebben az évben felépült az új református óvoda és elindult az iskolabővítés.

Az iskolafejlesztés eredményeire a református oktatási hálózatban is felfigyeltek. Felkérésekre több előadást tartott az intézmény minőségfejlesztési útjáról. A Keresztyén Iskolák Nemzetközi Szövetsége intézményvezetői konferenciáján, Budapesten, továbbá a pécsi, a berettyóújfalui és az újfehértói református iskola pedagógusainak „Minőségfejlesztés a gyakorlatban” című előadása keretében mutatta be az iskola jó gyakorlatát. E mellett a Tiszántúli Református Egyházkerület Tanügyi Hivatala gyakran irányította az intézményhez a környező településen induló református iskolákat szakmai tapasztalatcserére.

Szabóné Marth Éva a hiteles keresztyén vezető példájává lett településén és a tágabb környezetben, a református intézményhálózatban egyaránt.

Rácz Péter Béláné

Rácz Péter Béláné a református iskola elkötelezett nevelője. Felkészültsége alapos, feladatait kiválóan látja el. Hitoktatói munkája megfelel a szakszerűség, a pontosság, lelkiismeretesség, a tanulói motiválás feltételeinek. Eredményesen készíti fel a végzős tanulókat az év végi szóbeli vizsgára. Tanítványai nagyon jó színvonalú feleletekkel adnak számot tudásukról, hitéleti, bibliai ismereteikről.

Figyelemmel kíséri a tanulók iskolaválasztását. Szívügyének érzi, hogy a református általános iskola után református középiskolában folytassák tanulmányaikat.

Kiemelkedő nevelési munkát végez a tanárón kívül is. Odafigyel a tanulók egyéni felkészítésére. Gyakran szerepelnek tanítványai versenyeken, ahol kiváló helyezéseket, eredményeket érnek el.

Kiemelkedő osztályfőnöki munkája. Az osztályközösség kialakítására, illetve megtartására nagy gondot fordít. Az örökérvényű alapértékek mentén végzi munkáját: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, mindezeket a Biblia a Szentlélek gyümölcsének nevezi.

A tanári feladatok mellet lelkészként felvállalja gyermekek, a munkatársak lelkigondozását is. Igyekszik segítséget adni, lelki támaszt nyújtani.

Rácz Péter Béláné az iskola református szellemiségének példa értékű formálója, közvetítője.