Rendszerüzenet
2019. június 30.

Helyzetkép Anarcsról

Diák Péter anarcsi lelkipásztor helyszíni beszámolója a június 27-i vihart követően. "A biztosítót értesítettük a káreseményről, illetve hozzákezdtünk a kárenyhítéshez, az állagmegóváshoz, a romok eltakarításához.  Hálát adok Istennek, hogy nem otthon ért bennünket a vihar hatvan gyerekkel... A Biblia-tábort idő előtt bezártuk a kárenyhítési munkák miatt.”

„Nálunk ezen a héten Biblia-tábor volt mintegy 60 gyerek részvételével. A gyerekekkel éppen moziban voltunk Kisvárdán, amikor lecsapott a vihar. A gyerekek nagyon megrémültek, amikor elment az áram és a mozi is sötétségbe borult. Csak nehezen tudtuk őket megnyugtatni. A vihar lecsendesedése után hazaindultam, de csak többszöri próbálkozás után tudtam kijutni a városból, ugyanis a legtöbb utca járhatatlanná vált vagy egy leszakadt villanyvezeték, vagy kidőlt fák miatt.
Már a hazaúton telefonon hívott a gondnok, hogy sajnos nagy kárt okozott az orkán erejű szél a parókia tetőszerkezetében és a templomhéjazatot is megbontotta. Hazaérve szembesültem a szomorú valósággal. A parókia északkeleti részéről több helyen levitte a szél a lindab fedést és a parókia kertjének a közepén, mintegy 100 méterre repítette el, az egyik kéményt pedig kis híján ledöntötte. A parókia tetőtere több helyen beázott a szelet kísérő esőzésben. A templom mellett lévő régi fenyőfát kettétörte a szél, amely esés közben súrolta a templom falát és megrongálta a vízelvezető csatornát és a cserépfedést. A templomhajón több helyen felforgatta, illetve levitte a szél a cserepeket. A Közösségi Házunk szomszéd felőli lemezkerítését, amit néhány éve készítettünk, bedöntötte a szél szinte egész hosszában. A szépen parkosított udvarban több fát is kicsavart vagy kettétört a szél. Jellemző, hogy az udvaron felállított trambulint azóta sem találjuk, azt a szél egyszerűen a parókia kerten keresztül elrepítette. Összetört pin-pong asztal, romok, letördelt ágak, kicsavart fák látványa kíséri a vihar utáni helyzetet. Ma reggel gondnok úrral kimentünk a református temetőbe is szemlét tartani, és ott is jelentős károk keletkeztek, mintegy húsz síremlék dőlt le, rongálódott meg. A melléképületekben (garázs, fatároló) a tetőhéjazatban keletkezett kár.
A biztosítót értesítettük a káreseményről, ill. hozzákezdtünk a kárenyhítéshez, az állagmegóváshoz, a romok eltakarításához.
Hálát adok Istennek, hogy nem otthon ért bennünket a vihar hatvan gyerekkel... A Biblia-tábort idő előtt bezártuk a kárenyhítési munkák miatt.”

Diák Péter

lelkipásztor

Az adományokat az alábbi módon lehet eljuttatni a Magyar Református Szeretetszolgálat számára:

Bankszámlaszám: 10702019-85008898-51100005 (CIB Bank)

Közlemény rovatban kérjük feltüntetni: „Viharkár”

Nemzetközi bankszámlaszám: HU04-1070-2019-8500-8898-5010-0002

SWIFT-kód: CIBH HU HB

Adományvonal: 1358 (egy hívás/SMS 250 forint adományt jelent)