Rendszerüzenet
2019. június 16.

Remény és felelősség

Hálaadó családi istentisztelet tartott a Debreceni Református Kollégium Óvodája a Verestemplomban június 16-án az intézmény 20 éves fennállása alkalmából. Az istentiszteleten igét hirdetett dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Az ünnepségen az iskolába készülő gyermekek szolgáltak.

„Bizony, az ÚR ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom.

Mint a hős kezében a nyilak, olyanok a serdülő ifjak.

Boldog az az ember, aki ilyenekkel tölti meg a tegzét:

nem szégyenül meg, ha ellenségeivel van szóváltása a kapuban.”

Zsolt 127, 3-5

A Debreceni Református Kollégium Óvodája

A keresztyén nevelés minél korábbi elkezdése érdekében a Debreceni Református Kollégium Igazgatótanácsa 1998. április 3-án döntött úgy, hogy óvodát indít. Az ősi Kollégium 461. tanévében kezdte meg 1998. szeptember 1-én első nevelési évét az óvoda, két vegyes életkorú csoportban, 50 gyermekkel, 5 óvónővel és 4 dajkával. Így teljessé vált a köznevelés palettája az óvodától az egyetemig. A Tiszántúli Református Egyházkerület az óvodát a visszakapott Pacsirta utca 51. szám alatti épület egyik részében indította be. Az intézmény hitvallásos jellegét azonos arányban biztosította az alapítási és működési dokumentumokban kinyilvánított elhatározás és az intézményt működtető munkatársak személyes elkötelezettsége.

A férőhelyek száma már a kezdeti időben sem tudta kielégíteni a kollégiumi tagozatok oktatóinak, dolgozóinak és a debreceni református gyülekezetek férőhelyek iránti igényét. „Nem tudtunk mindenkit befogadni, ezért jelentett nagy áttörést az a megállapodás, amely Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Tiszántúli Református Egyházkerület között köttetett. Ennek alapján az indulástól számított hatodik évben bővülhettünk, mivel 2004 augusztusától átvehettük az önkormányzati fenntartású, Tímár utcai óvodát. Két évig működött párhuzamosan az újonnan átvett Tímár utcai és a Pacsirta utcai rész. A homogén önkormányzati csoportok kifutásával nyílt lehetőség fokozatosan az egyházi feltételrendszer szerinti csoportok indítására” – tárta elénk Feketéné Kavisánszki Györgyi, az óvoda intézményvezetője az ünnepség előtt.

A Debreceni Református Kollégium Óvodája 2007 szeptemberétől a Tímár utca 10. szám alatt működik, 5 vegyes életkorú óvodai csoportban összesen 130 kisgyermeket nevelnek naponként. A pedagógiai program készítésénél építettek az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjára, a Református Óvodai Nevelés Keretprogramjára, az Óvodai Nevelés Játékkal, Mesével (nevelési program óvodák számára, Zilahi Józsefné, Stöckert Károlyné, dr. Ráczné dr. Főző Klára) című minősített programra.

A Debreceni Református Kollégium Óvodája a Tiszántúli Református Egyházkerület nevelési intézménye, amely egyben a magyar köznevelési rendszer része. A református óvoda munkatársi közösségének tagjai - személyes hitük és életük példájával - szeretetteljes, okosan szerető, segítőkész, toleráns és bátorító magatartással fordulnak a rájuk bízott gyermekek felé, szem előtt tartva az együttélés szükséges szabályait. Vallják, hogy a gyermekek és egymás megbecsülése, tisztelete a jóindulatú segítőkészség példája a legnagyobb hatású nevelési módszer. Céljuk az Isten- és emberszeretetre nevelés.

„Olyan pedagógiai környezet kialakítására törekszünk, ahol a befogadó attitűd természetessé válik, az óvodapedagógus, a nevelőmunkát segítő munkatársak, szülők, gyermekek számára egyaránt. Úgy kívánjuk elindítani gyermekeinket, hogy rendelkezzenek mindazzal az ügyességgel, bátorsággal és „okossággal”, ami egy iskolába lépő kisgyermektől elvárható. Legyen életük természetes része az imádság, szeressenek énekelni, rajzolni, tudjanak játszani, legyenek kíváncsiak a mesékre, történetekre és azokat figyelmesen végig is tudják hallgatni. Legyen mozgásuk összerendezett, szókincsük gazdag, társas viselkedésük udvarias, lélektani értelemben kompromisszumképes. Magatartásukat környezettudatossá formáljuk, amely segíti őket abban, hogy Isten teremtett világát tiszteljék, őrizzék és óvják” – emelte ki Feketéné Kavisánszki Györgyi.

A DRK Óvodája számára fontos, hogy a gyermekek az óvodáskor végére kapják meg mindazokat az élményeket, melyek tartós hatásokkal kötik őket az anyanyelvhez, a szülőföldhöz és református egyház közösségéhez.

Istenközelben tartani a gyermekeket

Fekete Károly püspök a Zsolt 127, 3-5. versei alapján hirdette az Igét a hálaadó alkalmon. „Mi is ajándékként tekintünk a gyermekekre. Ajándékok az óvodának és ajándékok az anyaszentegyháznak. Bevezetjük őket egy nagyobb közösségbe, hogy itt is otthon érezzék magukat. A 20 év alatt, 7300 nap alatt közel 1000 gyermekkel foglalkozott az óvoda munkaközössége. Ez egyszerre egy reményteli és felelősségteljes feladat” – mondta.

Az ünnepségen a Tiszántúli Református Egyházkerület mint fenntartó emléklapot adományozott Deák Tünde, Kovács Zsuzsanna, Harmanné Puskás Krisztina óvodapedagógusoknak, Szilágyi Elvira dajkának és Feketéné Kavisánszki Györgyi intézményvezetőnek a közel 20 éves szolgálatukért.