Rendszerüzenet
2019. június 03.

Hit és honvédelem ecsettel

Katonaalkotók festményeiből nyílt tárlat „Hit és honvédelem” címmel Debrecenben a Széchenyi-kerti Egyházközség Kálmáncsehi Galériájában.



Az Egyházközség és a Galéria nevében a szervezők közül Török Csaba presbiter köszöntötte az egybegyűlteket. A tárlat megálmodója, Sajtos Szilárd őrnagy, református tábori lelkész köszöntőjében hangsúlyozta: „Két nagy téma találkozik ebben a tárlatban: a hit és a honvédelem fogalmai. Május 21-én a Magyar Honvédség megalakulásának 171. évfordulóját ünnepeljük, és idén van a tízéves jubileuma annak az eseménynek, hogy a Debrecenben összehívott alkotmányozó zsinat alatt, 2009. május 22-én - határok és szétválasztás nélkül - megalakult a Kárpát-medencében, és a szórvány magyarság körében az egységes magyar Református Egyház. A katonabajtársak képei olyan fogalmakat szólaltatnak meg más és más hangon, mint az elhivatottság, a közeledés, a haza, az otthon, a kapcsolódás, a találkozás. Üzenet és ecset találkoznak ezen a kiállításon, olyan szolgálók szólalnak meg, akiket – a hivatásgyakorlásuk mellett – Isten az alkotás talentumával áldott meg.

A kiállítás anyaga a debreceni lövészdandár Mednyánszky Kör alkotóinak munkáját dicséri, amelynek tagjai aktív és nyugállományú katonák, honvédségi alkalmazottak, katona-családtagok. A festmények jórésze a minden évben megrendezésre kerülő Vajai alkotótábor gyümölcse.

A tárlatot dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke nyitotta meg. Beszédében a katonák áldozatvállalását hangsúlyozta. „Amíg a civilek alszanak, ők ott vannak. Ha áradnak a folyók, vagy ha a határon kell helyt állni.” A képek méltatása során kitért arra, hogy „a katonaalkotók munkáján keresztül egy olyan világra látunk rá, amely egy értékteremtő világ. És ez közel áll a mi református gondolkodásunkhoz, erre tanítanak bennünket a XX. század református elődeink, Karácsony Sándor értékteremtő pedagógiája, vagy Makkai Sándor értékteremtő teológiája. A tehetség él és élni akar - üzeni nekünk ma ez a kiállítás.

Amikor először láttam ezeket az alkotásokat a laktanyában, azt hittem, hogy külsős alkotók alkotásai. Megdöbbentem, amikor megtudtam, hogy a festményeket a bajtársaink készítették. Óriási elismerés illeti a kollégákat, hogy a szolgálati leterheltségük mellett is képesek erre.- mondta el Szloszjár Balázs ezredes, a debreceni dandár parancsnoka, aki azt is kiemelte, hogy mennyire fontos, hogy közeledjenek egymáshoz az emberek, a város, a honvédség és az egyház, a civilek és a katonák.

Munkatársunktól

Fotó: Szalka Miklós őrvezető