Rendszerüzenet
2019. április 30.

Emlékhelyek Napja Debrecenben

A Nemzeti Örökség Intézete országos programsorozata minden év májusának második hétvégéjén a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet. A programban Debrecen is érintett, hiszen a Református Nagytemplom és Kollégium 2013-ban együttesen kapta meg a Nemzeti Emlékhely címet.

Hazánkban jelenleg 17 épület viselheti a Nemzeti Emlékhely címet, köztük 6 fővárosi intézmény. Nemzeti Emlékhely például az Országház, a Fiumei úti sírkert és a Várnegyed, de a vidéki helyszínek között is kultúránk számára meghatározó épületeket találunk, legyen szó akár az egri várról vagy a pannonhalmi Bencés Főapátságról.

A Debreceni Református Nagytemplom és a Kollégium nem csupán a tiszántúli reformátusság fontos emlékhelye, művelődés- és politikatörténeti jelentősége a nemzeti emlékhelyek közé emeli. A két épületet az általuk hordozott protestáns szellemiségen kívül tervezőjük személye is összekapcsolja. Az 1802-es tűzvészben – a város sok más épületével együtt – a kollégium egy része és a templom eredeti épülete elpusztult. A templom újjáépítése egy volt kollégiumi diák, Péchy Mihály tervei alapján zajlott 1805 és 1827 között. Az épületegyüttes a magyarországi klasszicizmus fontos alkotásává vált.

Mindkét intézmény meghatározó turisztikai látványossága a cívisvárosnak, évente több tízezer látogató keresi fel mind a Nagytemplomot, mind a Református Kollégiumot. Az Emlékhelyek Napja idén kiemelt jelentőségű a debreceniek számára, hiszen a Nemzeti Emlékhely címet az 1849-es forradalmi események vonatkozásában nyerték el. Idén 170 éve ugyanis az Oratóriumból indult az az országgyűlés, melynek végül a Református Nagytemplom adott otthont, amikor április 14-én kihirdették a Habsburg-ház trónfosztását és a Függetlenségi Nyilatkozatot.

A Nagytemplom és a Kollégium is hosszított nyitva tartással és kedvezményes belépőjeggyel várja a látogatókat május 11-én. A Nagytemplomban többek között Kossuth-korabeli jelmezekbe bújhatnak a látogatók, családi kincskeresés keretében fedezhetik fel a templomot, délben pedig orgonakoncerttel színesítik a programot. Mindezek mellett az Emlékhelyek Napján kerül kiállításra az az 1806-os emlékirat, melyet Diószegi Sámuel lelkészsége idején jegyeztek, és az András-templom épületérl tartalmaz számos információt. Az eredeti emlékirat az elmúlt év decemberében került vissza az Egyházközséghez, és a rendezvény napjától mindenki számára tanulmányozható lesz a hitelesített változat szövege.

A Kollégiumban élő interpretációkat szerveznek:  9, 11 és 14 órától Árva Bethlen Kata és Huszár Gál „személyesen” mutatja be életüket és munkásságukat. Két időpontban, délelőtt 10 órától és délután 13 órától pedig vezetett séták indulnak. Utóbbi, két órás séta keretén belül mind a Kollégium, mind a Nagytemplom bejárható „a pincétől a padlásig”, ugyanis megnyitja kapuit a Nagytemplom mellett található Üvegpiramis, vagyis a Veres-torony ősi talpazata is.