Rendszerüzenet
2019. március 25.

Arany János prédikációja

Az Arany János Emlékmúzeum Nagyszalontán őrzött féltett kincse ez a prédikáció, amelyet 2017-ben Arany szülővárosában mutatott be Korompay H. János professzor.

Nagyszalonta egyedi kézirata azonban Kisújszállásnak is felbecsülhetetlen értéke, mivel Arany János 1834-ben ebben az alföldi városban fogalmazta meg sorait. Debrecenből érkezett a későbbi nagy költőnk. Akkor azért, hogy préceptor legyen a kisújszállási partikulában, ahol itteni elöljárói prédikáció megírását is rábízták. Nagy valószínűséggel Török Pál rektor (későbbi püspök) volt, aki megbízta ezzel. Aranynak más kézirata később került még Kisújszállásra, de ilyen nem, mint a Nagyszalonta tulajdonában levő, ez ugyanis Arany egyetlen feljegyzett igehirdetése. Az egészen biztos, hogy kisújszállási időszakában született, ugyanis a helyszínt és a pontos dátumot is ráírta a szerző vagy leíró. A helyes kifejezés eldöntendő, a később említett két szakértő tanulmánya erre is kitér. A központ, vagyis a prédikáció és annak közlése mellé kapcsolódik minden, ami segít, ami értelmez és magyaráz.

A 200 éves Arany-évforduló eltelt, de 2018-ban megszületett annak gondolata, hogy ezt az írásművet feltétlenül arra kell érdemesítenie városunknak, hogy a Helytörténeti Füzetek sorozat 40. köteteként megjelenjen. A város értékelte a főszerkesztő, Dr. Ducza Lajos, valamint a szerkesztők, azaz betűrendben Máté István és Újszállási Rácz Lajos kötetbe szánt munkáját, a kiadványt fontosnak, megjelenésre méltónak nyilvánította.

A páratlan kéziratról vall a sorozat ezen kötetében, s azt kérésünkre Kisújszállásnak ajánlja az azt tudományosan elemző, értékelő Korompay professzor. A prédikáció homiletikai elemzésére felkért lelkipásztor, a kisújszállási reformátussághoz szorosan kötődő lelkészcsaládból származó Sipos Ete Zoltán is készséges volt. A könyvben Aranyra mások is ráirányítják a figyelmet, vallanak helységünkből elszármazott, vagy éppen helyben lakó neves személyek.

A megelőző kutatómunkát egyházi és világi intézmények segítették. A főképp kisújszállási intézmények által támogatott kiadványhoz a Debreceni Református Hittudományi Egyetem jelentős támogatást nyújtott.



Az Arany-emlékeink címmel megjelent kötet kiadója Kisújszállás Város Önkormányzata.


Máté István és Újszállási Rácz Lajos