Rendszerüzenet
2019. február 18.

KRSZH-Focikupát szervezett a Wáli István Református Cigány Szakkollégium

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat intézményei barátságos focikupán mérkőztek meg egymással a debreceni Tóth Árpád Gimnázium tornatermében 2019. február 16-án, közöttük a házigazda WISZ, valamint a budapesti RefoRom is.

alt

A 2011-ben alapított, keresztény roma értelmiség képzését célul kitűző hálózat csapatai először 2012-ben mérkőztek megy egymással, idén már a hetedik focikupára került sor. Címvédőként a Wáli István Református Cigány szervezte az eseményt, a munka nagy részét Lovász Márton intézményi lelkész vállalta magára. Mózes Áron WISZ-igazgató köszöntője után a Magyarországi Református Egyház képviseletében Fekete Károly kívánt sérülésmentes és békés vetélkedést a résztvevőknek.

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke reggeli áhítatában a felhívta a figyelmet a lélek és a test ápolására 1Kor 6,19-20 alapján. „Vagy nem tudjátok, hogy testetek a bennetek levő Szentlélek temploma, akit Istentől kaptatok, és ezért nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben!” – hangzott az ige, Isten ilyen formán történő dicsőítésére pedig egész nap alkalmuk volt a fiataloknak.

 alt 

Komolay Szabolcs, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere úgy fogalmazott, alig tudja megállni, hogy beálljon futballozni, ugyanis éveken keresztül igazolt játékos volt a városban. Laborczi Géza, a Roma Szakkollégiumi Egyesület elnöke háláját fejezte ki a szervezőknek, és köszönetet mondott az – egyetemi és felekezeti fenntartású – intézményeknek, hogy elfogadták a meghívásukat.

Az eseményt megnyitó Langerné Victor Katalin eddig egyetlen alkalommal hagyta ki az KRSZH-Focikupát – a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár asszony továbbra is támogatásáról biztosította az intézményeket.

A torna két három, és egy négyfős csoport mérkőzéseivel kezdődött, a Wáli István Református Cigány Szakkollégium, illetve a Budapesti Református Cigány Szakkollégium csapatai azonban nem jutottak tovább az egyenes kieséses szakaszba.

 alt 

A mérkőzések alatt az érdeklődők kipróbálhatták a WISZ Habiszti cigány kulturális társasjátékát, Káli-Horváth Kálmán játékmester vezetésével, egy másik teremben pedig további érdekes játékok közül választhattak.

A KRSZH-Focikupa hármas döntőjébe a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium, a Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium illetve a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium jutott be. A győztes 2016 és 2017 után ismét a görögkatolikus intézmény lett, amely azt jelenti, hogy jövőre is Debrecenben rendezik a tornát.

A torna eredményei:

1. Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium (Debrecen)
2. Pécsi Evangélikus Cigány Szakkollégium
3. Evangélikus Roma Szakkollégium (Nyíregyháza)

Szöveg és fotó: Dezső Attila