Rendszerüzenet
2019. február 07.

Összefogásban megélt egység

Derűs együttlétet ígér, így segít a Tiszántúli Református Jótékonysági Bál, amelyet ezúttal február 15-én tartanak Debrecenben. A rendezvény bevételével a lévai református gimnáziumot támogatják, jegyek még kaphatók. A részletekről Fekete Károly püspököt kérdeztük.

ÍGY VEHET JEGYET A BÁLRA

Jegyeket február 11-én 12 óráig lehet vásárolni a Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatalának Titkárságán. Kétféle támogatói jegy kapható: az egyik tizenkétezer forintba kerül, amelyből ötezer forint szolgál jótékonysági célt, a másik kilencezer forint, ebből kétezer forintot fordítanak jótékony célra. Kapható diák- és családi jegy is. Pénzadományt az alábbi számlaszámra lehet küldeni: OTP 11738008–20011428.

A közleménynél kérik feltüntetni: 111151 – BÁL. További információ kérhető a +36-52-614-500-as telefonszámon.

Miért szervez bált az egyházkerület?

A tiszántúli református bálok a kulturált találkozás alkalmai, amikor ápoljuk a kapcsolatainkat. A keresztyén embertől Isten elvárja a természetességet. A keresztyén embernek éppúgy szüksége van vidám, felszabadult, derűs együttlétekre, mint bárkinek, de ilyenkor is meg tudunk maradni a keresztyén életformához illő határokon belül. Generációk és tájegységek, családok és barátok, lelkészek és egyházi alkalmazottak, presbiterek és érdeklődő egyháztagok vagyunk együtt négy-ötszázan a debreceni Kölcsey Központban. Közben pedig mindig van olyan jól átgondolt cél, amelyet buzgón segítünk.

 alt 

Mit jelent az egyházkerület életében a jótékonysági bál?

A jótékonysági bál egyháztársadalmi esemény, amelynek rangja és jelentősége van a cívisvárosban, a Tiszántúli Református Egyházkerület székhelyén, Debrecenben. A rendezvény lehetőséget nyújt a találkozásra a kerület területén működő kilenc egyházmegye asztaltársaságainak. A Tiszántúl református intézményei is képviseltetik magukat óvodától az egyetemig. Hagyománnyá vált, hogy az est a debreceni refisek és dóczysták végzős diákjainak nyitótáncával kezdődik. Büszkék vagyunk arra, hogy évről évre növekszik a jótékonysági szándékunkat támogató szervezetek, vállalkozások, cégek, gyülekezetek, intézmények és magánszemélyek száma. Ez teszi lehetővé, hogy jelentős segítséget adjunk közös áldozatvállalással.

Ki a kedvezményezettje a XII. Tiszántúli Református Jótékonysági Bálnak?

Most a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház elnöksége tehetett javaslatot a kedvezményezettre. Fazekas László püspök a Léván működő Czeglédi Péter Református Gimnáziumot nevezte meg, mi pedig örömmel segítjük őket a bál bevételével.

Miért ragaszkodnak ahhoz, hogy határon túli református és magyar intézményt, közösséget támogassanak a befolyt összegből?

A 2019. esztendőben hálát adunk Istennek, hogy immár tízéves a Kárpát-medencei reformátusság egysége. Ismerjük egymás gondjait, hiányait, szükségeit, ezért jelezni szeretnénk, hogy testvéreink nincsenek magukra hagyva ezekben. Az elmúlt évek örömteli tapasztalata, hogy a kölcsönös teherhordozáson áldás van. Átélni az összetartozást – ez táplálja önazonosságunk forrásait. Napról napra tanulunk, időről időre vizsgázunk összetartozásból. Nemcsak beszélni kell egymásról, hanem tenni is kell egymásért. Összetartozásunk értékőrzés, értékmegosztás és értékgyarapítás. Mindhárom feladatkörnek eleget teszünk, ha számon tartó szeretetünkkel és adományainkkal segítjük a felvidéki Léván működő református gimnázium tanulóit. 

Ha valaki nem tud elmenni a bálra, másképp is támogathatja a lévai gimnáziumot?

Igen, a debreceni Püspöki Hivatalban támogatói jegyek is kaphatók, és pénzadományt is gyűjtünk.

Hegedűs Márk
Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja LXIII. évfolyam 5. számában.

Facebook-esemény