Rendszerüzenet
2019. január 28.

Jót s jól – negyven éve a Verestemplomban

2019. január 27-én, vasárnap délelőtt hálaadó istentiszteletet tartottak a Debrecen-Kossuth utcai Református Egyházközségben, megemlékezve Derencsényi István negyven éves lelkészi szolgálatáról.

alt

„Negyven év hosszú idő emberi mérték szerint, de nagyon hamar el is tud szaladni. Most, ahogyan így átgondolom, vissza tudom idézni az odaérkezésem pillanatait, a közbeeső évtizedeket, és miközben ezt teszem, számos nagyon kedves arc jelenik meg előttem, akikkel ebben a földi létben már nem találkozom, akikre szívesen, szeretettel gondolok vissza, és akikkel öröm volt együtt szolgálni a Krisztus ügyét. Negyven év – nekem eszembe sem jutott –, de kedves szolgatársaim, Veronika és Tamás emlékeztettek erre, és ragaszkodtak hozzá, hogy legyen egy ilyen alkalom, amikor a gyülekezet Isten iránti hálaadással megemlékezik erről a négy évtizedről” – mondta Derencsényi István az ünnepség előtt egy vele készült interjúban, amely itt olvasható.

alt

Az istentiszteleten Fekete Károly tiszántúli püspök hirdette az Igét Lk 15, 1-10 alapján. „Igazán érdemes lelkipásztori szolgálatot vállalni, együtt sírni, örülni, családi eseményeken szolgálni, az egyházat képviselni abból a távlatból, hogy mi is hozzá tudunk tenni valamit, azt a bizonyos plusz egy főt a Krisztus országához. Ezért érdemes szolgálni és egyháztagságot vállalni, negyven évre szövetséget kötni. Hiszen az örömszerző Isten öröme a megtalálás élménye, és ez a példázatos öröm előre mutat és mintát ad” – mondta.

 alt 

alt

Ezt követően Vad Zsigmond, a Debreceni Református Egyházmegye esperese köszöntőjében ismertette azt az utat, amely Derencsényi Istvánt eddig elvezette. Református lelkész és diakónus gyermekeként született, Zsuzsa nővérével együtt hitben és tisztességben nevelkedtek, szülei példás életútja – akik hitüket nem csak hirdető, hanem mélyen megélő emberek voltak – érlelték meg benne is az elhatározást, hogy a lelkészi szolgálatot válassza. Így került a református kollégiumba, majd a Debreceni Református Teológiai Akadémiára, és így került 1979. január 15-én a Verestemplomba előbb mint helyettes, majd mint beosztott lelkész. 1991-től 18 évig esperes volt, majd 2009-től egyházkerületi főjegyző és püspökhelyettes, évtizedek óta a Zsinat tagja. 2017-ben Pro Urbe-díjat kapott. A Kossuth utcai gyülekezet az elmúlt negyven évben az ő szolgálata alatt kívül-belül, fizikailag és lelkileg is (újjá)épült.

 alt 

alt

A hálaadó istentisztelet keretében Kánya Gergely gondnok, Tóth-Mihala Veronika és Tóth Tamás gyülekezeti lelkipásztorok, Fekete Károly püspök, Nagy Zsolt bihari esperes, Imre Sándor gondnok, Molnár Pál presbiter, Máté Gyuláné gyülekezeti nőszövetségi elnök és Ablonczy Béla vallástanár-lelkész is köszöntötték főjegyző urat, felelevenítették a közös emlékeket, és életére, munkájára Isten áldását kérték.

 alt 

Szöveg: Szirák Sára
Fotó: Ifj. Derencsényi István

A teljes galéria ITT érhető el.