Rendszerüzenet
2019. január 25.

Doni Emlékmenet Hajdú-Biharban, immár 19. alkalommal

2019. január 24-én útnak indult Hajdú-Bihar megyében minden idők legnagyobb létszámú Doni Hősök Emlékmenete a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium szervezésében, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár és az érintett hajdúvárosok logisztikai támogatásával. Az immár tizenkilencedik emlékmenet célja az 1943 januárjában a Don-kanyarban megsemmisült Magyar Királyi 2. hadsereg hősi halált halt, megsebesült, fogságba esett és harcokat túlélt tagjai előtti tisztelgés, illetve a Magyar Honvédség civil kapcsolatainak szélesítése, a hon- és rendvédelem további népszerűsítése.

alt

Katonai hagyományőrzők, hivatásos, szerződéses, tartalékos és nyugállományú katonák, a Kratochvil Honvéd Középiskola növendékei, honvéd altisztjelöltek, a honvéd kadétprogram diákjai, DHSE rendvédelmi szakosztályának és a TEK képviselői alkotják a menetszázadot.

alt

A résztvevők az emlékmenet három napja alatt a Debrecen – Hajdúhadház – Hajdúböszörmény – Hajdúdorog - Hajdúnánás – Debrecen útvonalat járják be, a nevezett helyeken részt vesznek a városi megemlékezéseken.

 alt 

Január 23-án, este 19 órai kezdettel a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában ünnepélyes keretek között nyitották meg az ez évi Emlékmenetet. A megnyitón többek között részt vett Szloszjár Balázs ezredes, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. A megjelenteket a Tiszántúli Református Egyházkerület nevében Sajtos Szilárd őrnagy, református tábori lelkész köszöntötte a Nemzeti Emlékhelyen, s röviden bemutatta az „ország iskolájának” történetét.

 alt 

Berkecz Gábor, a Kratochvil Honvéd Középiskola igazgatója köszöntőjében üdvözölte a megjelenteket, s az emlékezés fontosságáról beszélt, arra bíztatva a katonai növendékeket és az emlékmenet résztvevőit, hogy hasonló összefogás és lelkesedés vezérelje őket, mint a Debreceni Református Kollégium diákjait vezérelte a múltban, és vezéreli a jelenben.

 alt 

Sajtos Szilárd tábori lelkész rövid áhítatában a Józsué könyve 4,6-7 alapján hirdette Isten igéjét. Prédikációjában arról beszélt, hogy amiként a Biblia honfoglaló népének fontos volt a megállás, és az emlékkövek felállítása, „a Jordán partja egy szent pillanat az idő folyamban, a Jordán parti kő egy parányi szent hely a világ tengerében”, ugyanígy fontos a ma emberének a megállás, a visszatekintés, és az emlékezés köveinek megragadása. Ez a menetelés is egy ilyen emlékkő, s egy lehetőség az elcsendesedésre, az imádságos lélekre, s a békesség hirdetésére, mert Jézus Krisztus azt tanítja, hogy „boldogok a békességre igyekezők: mert ők az Isten fiainak mondatnak.”

 alt 

Mivel éppen ezen a héten zajlik az ország gyülekezeteiben az Ökumenikus Imahét eseménye, a megnyitó végén Szentesi Csaba őrnagy, görög katolikus tábori lelkész és Sajtos Szilárd közösen áldották meg az Menetszázad állományát. A HM Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat minden résztvevőt zubbonyzseb méretű, terepszínű Bibliával ajándékozott meg a Gedeon Társaság jóvoltából.

 alt 

Munkatársunktól