Rendszerüzenet
2019. január 21.

Új intézménnyel bővül az Immánuel Otthon

Győri Zsófiát, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskolájának igazgatóját kérdeztük a nyertes pályázatról és a jövőbeli célokról, lehetőségekről, a fejlesztés jelentőségéről.

alt

Milyen projektet nyert el az intézmény?

Egy régen várt álom volt a bővülés, hiszen évekkel ezelőtt kinőttük az intézmény kereteit. Sok gyermek várólistán van, és több az olyan fiatal felnőtt, akikkel éppen a szűkös lehetőségek miatt csak 30 éves korukig tudtunk megállapodást kötni. Egy köznevelési, EFOP pályázatot adott be a Nagytemplomi Egyházközség, amely kifejezetten a halmozottan sérült tanulók oktatásának az infrastrukturális fejlesztését szolgálja, ezt meg is nyertük, közel félmilliárd forintot.

A Kishegyesi út 156. szám alatt vásároltunk egy telket, az itt lévő ingatlant fogjuk felújítani, valamint hozzá is építünk, így egy teljesen korszerű, európai színvonalú iskola fog elkészülni. Az intézményünk profilja így kettéválik: az iskolás diákok fognak az új épületbe járni, a Pacsirta utcai épületben pedig a felnőtteknek tudunk majd szélesebb körű, specifikáltabb szolgálatatásokat nyújtani.

 alt 

Ez egy nagy beruházás lesz: melyek azok a területek, amelyeket a leginkább tudnak fejleszteni ennek segítségével?

Az ellátottak, a munkatársak, valamint a szolgálatásaink száma is növekedni fog. Az a célunk, hogy a hozzánk járók mindenféle komplex szolgálatást megkapjanak az oktatás és a szociális ellátás mellett – például mozgásterápia, gyógytorna vagy gyógymasszázs, szakorvosi ellátás formájában. Eddig 6 és 30 éves kor között jöhettek hozzánk, így ezt a korhatárt a lehetőségeink kibővülésével fentebb tolhatjuk.

A magyar jogrend csupán pár éve ismerte el, hogy az általános tankötelezettség állapottól függetlenül mindenkire kiterjed, így a súlyosan halmozottan fogyatékos tanulókra is. Az Immánuel Otthonban a saját, egyéni képességükre alapozva magasabb szintre próbáljuk eljuttatni az ellátottakat. Hat fős osztályaink vannak, a csoportokat egy gyógypedagógus és egy asszisztens vezeti. Nagy létszámnak tűnhet, hogy hat gyermekre két felnőtt jut, de sokszor ez is kevésnek bizonyul. Vannak továbbá terapeutáink is, akikkel a mozgást és a kommunikációt igyekszünk fejleszteni.

Amikor bekerülnek ide a gyermekek hat évesen, akkor még spontán beszéd kommunikációjuk nincsen, ezért ennek valamilyen alternatív módját kell kialakítanunk ahhoz, hogy a fejlesztésük megvalósulhasson, és ki tudják fejezni magukat. Mint egyházi intézmény pedig fontosnak tartjuk azt, hogy Isten dolgait megismerhessék az ellátottak (ha nem is teljesen kognitív szinten, de valamiféle érzelmi kötődést kialakítva), erre szolgálnak a hittanóráink is, és konfirmáció előkészítő alkalmakat is indítunk. A fejlesztéssel pedig a lehetőségeink és szolgáltatásainknak száma tovább gyarapodhat.

 alt 

Mit jelenthet ez a változás az intézmény és a város életében?

Az intézmény életében ez óriási fejlődés, bár most is magas színvonalon működünk mind szakmilag, mind infrastrukturálisan, de így még korszerűbb keretek között tudunk majd létezni. A fejlesztés nemcsak Debrecen város, hanem Hajdú-Bihar megye életében is egy előrelépés, hiszen csökkenhet a várakozási idő a bejutásra. Úgy gondoljuk, hogy 2021 szeptemberében már elkezdődhet a munka az új iskolában. A szponzorkeresési időszak is elindul, hiszen az elnyert pályázat nem fedezi majd minden költségünket, és ezek a gyermekek és felnőttek megérdemlik, hogy méltó körülmények között fejlődhessenek.

Szöveg és fotó: Szirák Sára