Rendszerüzenet
2019. január 01.

Boldog új évet! Több az élet!

"Jézus a Hegyi Beszédben áradó szavakkal tanít Isten gondviseléséről. Utal az égi madarak gondtalanságára, a liliomok szépségére, a mező fűvének egyszerűségére, és levonja a tanulságot: „Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál?” (Mt 6,25b) Mi meg bizony jóval kevesebbel is beérjük, mint amit maga az élet kínál. Részek, töredékek, életmorzsák – ha jutnak…

Korunk egyik címkéje, hogy „gazdaságkor”-nak nevezik. Ennyi lett az élet: gazdasági mutatók és anyagi érdekek, indexek, folyamatok, hozamok, növekedés és piaci viszonyok… Szeretnénk megkóstolni valamit az életből: egy nagyobb darab kenyeret, egy márkásabb autót, egy komfortosabb otthont, egy lenyugtató wellnes-hétvégényit, egy egzotikus szabadságnyit.

A javak istenítéséből mára a javak diktatúrája lett.

Józanítson bennünket az új esztendő kegyelmi ideje, mert még kaptunk valamennyi időt... 

Valósítsuk meg, amit elvben tudunk: az emberlét értelme az, hogy ne csak a javak és a jólét körül forogjunk, hanem hogy teljes életet élve gazdagító személyiséggé legyünk.

Urunk, segíts a helyes sorrendhez: keressük először a Te országodat és igazságodat, hogy ráadásként megkapjunk minden szükségeset. (Mt 6,33)

Add, hogy eljussunk a kicsinyhitűségtől az igaz hit tágasságáig,

a társadalmi elismertségtől a mennyei polgárjogig,

a vallásos precízségtől a hit nagyvonalúságáig,

a görcsös istenfélelemtől a felszabadult örömig,

a vagyonosságtól a mennyei kincsekig.

Tudjunk engedni a fojtogató birtoklásvágyból és növekedjünk a létezés kegyelmében. Ámen."

Fekete Károly püspök újévi meditációja. 

 alt