Rendszerüzenet
2018. december 04.

Nemzetközi teológiai konferencia Nagyváradon

Megújulás, társadalmi és spirituális reform Közép-Kelet Európában a 17. századtól egészen a 20. század elejéig. E hatalmas időintervallum keresztyén ébredéseit, meghatározó alakjait és eszményeit elevenítette meg a 2018. november 22−23. között rendezett felekezet- és nemzetközi tudományos konferencia Nagyváradon.

A Kelet-Közép Európa egyetemeinek különböző teológiai és történelmi fakultásairól érkező tanárok, lelkészek, professzorok két napi intenzív ülésezése új ismeretekkel és izgalmas párbeszédekkel gazdagította a jelenlevőket. A több mint három évszázadot felölelő előadások számlálhatatlan szempontból és irányból megközelítve kapcsolták össze a kor egyháztörténelmi eseményeit. Az első ülés kezdetén még szinte átláthatatlan eseményhálózat a második nap végére egyházaink jelenét is meghatározó letisztult képpé alakult. A konferencia november 23-án sikeresen lezárult, mely a tudományos eredmények és az ökumenikus közeledés szempontjából is nagy lépést jelentett jelen kor Kelet-Közép európai teológusai számára.

A konferencia a nagyváradi Partiumi Keresztyén Egyetem, a Sulyok István Teológiai Intézet és az MRE Doktorok Kollégiuma Vallástudományi Szekciójának közös rendezvénye volt.

Tóth-Gyóllai Dániel

Fotó: Vigh Tamás