Rendszerüzenet
2018. november 16.

Kettős emlékezés Mezőberényben

2018. október 30-án kettős emlékezésre gyűlt össze a Mezőberényi Református Egyházközség és a Békési egyházmegyéből jelenlevő gyülekezeti küldöttek közössége.

alt

A Reformáció 501. évfordulóján dr. Fekete Károly püspök hirdette az igét a Római levél 8, 14-17. versei alapján. Prédikációjában emlékeztetett arra a belülről vezéreltségre, amit a reformátorok is átéltek, s amit ma is bárki átélhet. A bűn miatti szolgalelkűség állapotából el lehet jutni a fiúságra, ahol megtapasztalhatjuk azokat a tágas tereket, amelyeken Isten szabadságot kínál a benne hívőknek. Az ide eljutók a némaságból a kiáltók közé állnak, akik jézusi módon tudnak kiáltani, imádkozni az Atyához: Abba, Atyám! Mert a szabadság lelke egy tőről fakad az imádság lelkével. S akik a Lélek által lettek szabadokká és imádkozókká, azok mennyei örökség részeseivé lesznek, amit Isten felkínál mindazoknak, akik az ige által válnak felülről és belülről vezérelt emberekké. Tisza István is ilyen, egyházához és nemzetéhez hű ember volt – hangsúlyozta a püspök.

alt

A megemlékezés másik része a néhai miniszterelnökről és egyházkerületi főgondnokról szólt, akinek halála 100. évfordulójára emlékezett a békési egyházmegye közössége, hiszen e tájról, Gesztről indult földi pályája felé a híres államférfi. A megemlékezés elején egy id. Czeglédy Sándor hagyatékából előkerült verset szavalt el Liszi Melinda színművész, Siratóének címmel. A 20-as években íródott vers nemcsak a nemzet fájdalmát fejezi ki, hanem a reményt, hogy „…felkel Tisza István” - azaz lesznek még hozzá hasonló igaz és hű hazafiak.  A költemény először hangozhatott el nyilvánosság előtt és még soha nem jelent meg nyomtatásban – vélte dr. Gaál Botond nyugalmazott teológiai professzor, aki megtalálta azt felesége nagyapjának hagyatékát rendezve.

 alt 

Gaál Botond Tisza Istvánról, mint főgondnokról, az egyházi emberről szólt előadásában, aki hűen őrizte, gyakorolta és hitelesen élte református hitét mint politikus és mint egyházi vezető. Ezt életének számos tette, döntése, de még halála is bizonyította. A professzor szerint egyházi és politikai tevékenysége mellett legfontosabb művének azt kell tekintenünk, hogy hathatós módon közreműködött a Debreceni Egyetem létrehozásában, ami sokáig az ő nevét viselte.

 alt 

Bagita Attila történelem tanár, a mezőberényi gyülekezet gondoka Tisza Istvánról tarott előadásában, mint példás életű emberről emlékezett meg. Származása, neveltetése, tanulmányai, írásai, beszédei is összecsengtek református, élő hitnek igazságaival, ezért ma is követendő példa lehet bárki számára. Az előadásban őszinte hangokat hallhatott a gyülekezet arról is, kik, és hogyan értették, értékelték félre Tisza István személyiségét. Nemcsak politikusok, akik a másik oldalon álltak, hanem még nagy nevű híres költők is, akik nyugodtan mondhatjuk, méltatlan jelzőkkel illették a mártírhalált halt egykori miniszterelnököt verseikben. Megdöbbentő, hogy Ady is közéjük tartozott.

 alt 

Az ünnepség a templomkertben található Tisza István szobor koszorúzásával zárult, ahol igét olvasott és imádkozott Katona Gyula esperes. A szobor talapzatán található idézet örök érvényű üzenet Tisza Istvántól minden keresztyén és magyar ember számára: „…terád nézve csak egy tekintély van, az Isten,  a Jézus Krisztus tanítása…”

                                                                                                                           Papp Tibor
mezőberényi lelkipásztor

Fotók: Barcza János
A teljes galéria itt érhető el.