Rendszerüzenet
2018. november 13.

Örökségtúra a Felső-Tisza-vidéken, a Középkori templomok útján

Ezen az örökségtúrán folytatjuk a Felső-Tisza-vidék örökséghelyszíneinek feltérképezését, a Középkori templomok útja felfedezését, de ezúttal egy igazi kuriózumot kínálunk az érdeklődőknek. Útunk a szatmári tájra vezet, de annak is az erdőháti részére, amely kevéssé ismert a közvélemény számára. 

A szatmári Erdőhát a Tiszahát és Szamoshát közé eső területe, ahol számos érdekes, de kevéssé ismert középkori templom található. Ezeknek a templomoknak műemléki értékei, falképei, középkori műrészletei az elmúlt évek során megvalósuló helyreállítások és restaurátori kutatások során láttak napvilágot. Ezen templomok közül méreteivel, magasba törő hét szintes tornyával kiemelkedik a Gutkeled nemzettség által alapított gacsályi református templom, amely valaha a Felső-Tisza-vidék leghatalmasabb kazettás mennyezetével rendelkezett. A szomszédos zajtai római katolikus templom 2010-es régészeti kutatása során izgalmas középkori részletekre bukkantak a régészek. A középkori eredetű túrricsei református templom a szatmári eredőhát egyik legszebb református műemléke, melynek 18. századi fa berendezései lenyűgöző látványt nyújtanak. A szomszédos Vámosorosziban a néhány évvel ezelőtti kutatások látványos falfestéseket hoztak a felszínre, a templom helyreállítása során a templom értékes berendezéseinek a restaurálása is megtörtént. A kölcsei református templom helyreállítása már évekkel ezelőtt elkezdődött, a restuarátori kutatások során megtalálták a gótikus falkép töredékeket és a karzat eredeti festését. A templom kuriózuma a 18. században épült fa harangláb, amely szerepel a világörökségi várományos listán. Következő állomásunk a sonkádi református templom, melynek sikeres és rendkívül látványos műemléki helyreállítását az ezredfordulón Europa Nostra díjban részesítették. A sonkádi református templom kétségkívül a Felső-Tisza-vidék legszebb műemlékei közé tartozik. Ellátogatunk az Öreg-Túrhoz, amely a Magyarország egyik vadregényes folyója, a vizitúrázók kedvelt célpontja. Az örökségtúra utolsó állomása Tiszacsécse, Móricz Zsigmond szülőfaluja, ahol megtekintjük a Móricz emlékházat és a szintén világörökségi várományos listán szereplő tiszacsécsei református templomot.

alt

 

Indulás:

Gyülekező 7:00-től Nyíregyházán a Hatzel téri parkolóban, indulás 7:30-kor. A buszra csak azok szállhatnak fel, akik előzetesen regisztrálnak és a szervezők megerősítették részvételi szándékukat. Saját személyautójával természetesen bárki csatlakozhat. Igény esetén felszállási lehetőséget Fehérgyarmaton biztosítunk, amennyiben ezt a regisztráció folyamán igénylik a résztvevők.

 

 

Létszámkeret

Az örökségtúra lebonyolítását egy 54 fős busszal tervezzük. Az első 54 jelentkezőnek tudunk a buszon helyet biztosítani. Azok a jelentkezők, akik nem férnek el a buszon személyautóval követhetik a csoportot. Amennyiben jóval magasabb lesz a jelentkezők száma, a szervezők megvizsgálják még egy busz bérlésének a lehetőséget, amelyet már csak az önköltség megfizetése esetén vehetnek igénybe a jelentkezők. Ehhez legalább 54 + 20 fő jelentkezését várjuk. A második busz önköltség mértékéről a későbbiekben nyújtunk tájékoztatást, a beérkezett jelentkezések tükrében. Amennyiben egy jelentkező regisztrált, de a regisztrációját követően kiderül, hogy mégsem tud részt venni, a felhívásban megadott jelentkezési határidőig jelezze a megadott e-mail címen. Ezúton is felhívjuk a figyelmet, hogy azok a jelentkezők, akik regisztrációjuk ellenére, a visszamondás elmulasztása esetén nem vesznek részt a túrán vagy időben nem mondják le, azonnali hatállyal törlésre kerülnek a Középkori Templomok Útja Egyesület címlistájáról, a későbbiekben pedig nem kívánjuk fogadni ezeknek a jelentkezőknek a regisztrációját. Megértésüket köszönjük!

 

 

Útvonal: 

Nyíregyháza – Fehérgyarmat - Gacsály – Zajta – Túrricse – Kölcse – Sonkád – Tiszacsécse – Fehérgyarmat - Nyíregyháza

 

 

Tervezett program

7.30

9.00

10.00 

11.00

12.00 

13.00

14.00

14.30

15.30

16.00

18.30

 

Indulás

Gacsályi református templom

 Zajtai római katolikus templom

 Túrricsei református templom

 Kölcsei református templom

 Ebéd Sonkádon

 Séta az Öreg-túr partján, ismerkedés a Túrral

 Sonkádi református templom

 Tiszacsécsei Móricz emlékház

 Tiszacsécsei református templom

 Várható érkezés Nyíregyházára

 

 

Költségek: 

Az örökségtúra időtartama alatt az első 50 jelentkezőnek a buszköltséget ingyenesen biztosítja. Amennyiben a nagyfokú érdeklődésre való tekintettel még egy buszt indítunk. második busz önköltségéről a későbbiekben nyújtunk tájékoztatást, a jelentkezések tükrében. A túra alatt szervezett idegenvezetést, szakvezetést ingyenesen biztosítjuk. A templomok látogatásáért a gyülekezetek nem kérnek belépődíjat, de megkérünk minden résztvevőt, hogy egyéni adománnyal, perselypénzzel támogassák az egyházközségeket a templomok látogatása során. A Móricz emlékház belépődíja 200 Ft. Az emlékház belépődíját az első 30 jelentkezőnek ingyenesen biztosítjuk. Akik személyautóval követik a csoportot, azok számára az útiköltség természetesen önköltséges.

Az étkezés önköltséges. Szervezett étkezési lehetőséget igény esetén a Sonkádon az Öreg-Túr mellett található üdülőterületen biztosítunk.A regisztráció során étkezési igényét jelezze a szervezők felé. Csak azoknak biztosítunk étkezési lehetőséget, akik ezt a regisztráció folyamán jelzik. A menüajánlat őzpörkölt sóba főtt krumplival, savanyúsággal, szilvalekváros süteménnyel, pálinkával, melynek ára 2000 Ft/fő. Speciális étkezési igényeket jelen program lebonyolítása során nem tudunk vállalni, amennyiben ilyen igénye merül fel, vegye fel a kapcsolatot közvetlenül a szolgáltatóval. Akik személyautóval követik a csoportot, azok számára az útiköltség természetesen önköltséges.

 

Szervező:

Deák Attila és Deák-Rabi Eszter

Idegenvezető:

 Szatmári István és Cservenyák Katalin

(Középkori Templomok Útja Egyesület)

 

Jelentkezési határidő:

 2018. november 14. (24:00 óra) a megadott elérhetőségeken. Kérjük jelentkezésüket minél hamarabb küldjék el.

 

További információk:

 

Középkori Templomok Útja Egyesület

e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com

telefon: +36 30/446-8383; +36 30/446-7060

www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel  nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk!