Rendszerüzenet
2018. szeptember 29.

Mindeddig megsegített minket az Úr!

A Békés-Bánáti Református Egyházmegye gyülekezeteinek hatodik találkozóját 2018. szeptember 29-én, szombaton tartották a Szentes-Nagytemplomban. Ezen a napon mintegy kilencszázan gyűltek össze Isten kegyelméből.

alt

A Békés–Bánáti Református Egyházmegye a történelmi Magyarország legnagyobb egyházmegyéje volt. Területe Orsovától Szeghalomig, Pancsovától Csongrádig tartott. A lélekszáma 211 250 fő volt, 49 anyaegyházközsége, 8 leányegyházközsége, 24 fiókegyházközsége, 5 ötvennél nagyobb lélekszámú szórványa és 276 ötven lélekszám alatti szórványa, valamint 191 iskolája volt. Aztán a trianoni döntés következtében az új határok ezt a nagy területet felszabdalták 5 egyházmegyére, amelyek ma már 3 különböző országhoz tartoznak. Immáron hatodik alkalommal gyűltek össze, hogy ápolják a történelmi hagyományokat. Idén a második találkozási kör kezdődött Szentesen, ahol a Nagytemplomi Református Egyházközség a vendéglátó.

alt

„Mindeddig megsegített minket az Úr!" (1Sám 7,12.)... Ez az Igevers nem csak az elmúlt év, de egyházmegyénk Trianon előtti és az utód egyházmegyék Trianon óta eltelt életét is megfogalmazza. Mert semmi más oka annak, hogy még létezünk, csak az Isten segítő kegyelme!" - olvashatóak Juhász András csongrádi esperes szavai abban a kis prédikációs füzetben, amelyet a találkozón résztvevő testvérek kaptak. 2013-ban Makó, 2014-ben Temesvár, 2015-ben Békés, 2016-ban Arad, 2017-ben pedig Nagybecskerek adott otthont a találkozónak.

 alt 

Az ünnepség kezdetén Juhász András köszöntötte a jelenlévőket, majd a nyitó áhítaton Csűry István, királyhágómelléki püspök szolgált a 124. zsoltár alapján. Az elindulásról, az úton levésről beszélt, kiemelve azt, hogy élhetünk olyan életet, ahol a Teremtő Isten szabadító szeretete minden további nélkül készen van a számunkra.

Ezt követően dr. Juhász Tünde kormánymegbízott üdvözölte a jelenlévőket: „hívő emberként nagy megtiszteltetés itt állnom. Ez a terület egykor a reformáció bölcsője volt, ahol Szegedi Kis István, Kiss Bálint, Szikszai György, Szőnyi Benjámin is alkottak" - mondta. Majd Farkas Sándor államtitkár, országgyűlési képviselő szólt: „öröm itt lennem, ahol 5 esztendővel ezelőtt elindult a kezdeményezés. Minden évben találkoznak azóta is a testvérek, hogy kifejezzék és erősítsék az összetartozást Isten akaratában" - zárta szavait. 

 alt 

A Csongrádi, a Bánáti, a Békési, az Aradi és a Temesvári Egyházmegyék is megtartották beszámolójukat, majd Hegyi Ádám a Békés-Bánáti Egyházmegye kutatási eredményeit ismertette. Ennek eredményeként elkészült egy monográfia, amiért külön köszönetet mondott a Tiszántúli Református Egyházkerületnek és Gáborjáni Szabó Botondnak, a Debreceni Református Kollégium gyűjteményi igazgatójának a támogatásért. A kötet nem egy hagyományos egyháztörténeti áttekintést ad, hanem azt vizsgálja, hogy hogyan indult el az a folyamat a felvilágosodás korában és annak végén, ami a mai hitéletünkre is igen nagy hatással van.

 alt 

A Bárdos kórus éneke után pedig Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat vezetője tett bizonyságtételt. Munkájáról, a szeretetszolgálat mindennapjairól és hitéletéről mesélt őszintén. „Kárpátalján adtunk át adományt néhány hete. Körző, toll, papír, ceruza volt az iskolatáskákban. Kérdeztem a gyerekeket, hogy van-e még benne valami más? És mondtam, hogy az a szeretet is be van csomagolva, ahogyan az adományozók és munkatársak elkészítették a táskákat" - mondta Juhász Márton.

A délelőtti program végén közös imádsággal indultak a hívek ebédelni, miközben - a délutáni, csoportos beszélgetések előtt - a templom oldalában, a vásáron a találkozás bora, könyv, bio gyógynövényes szappan, házi tészta és mindenféle gyülekezeti portéka várta az érdeklődőket.

 alt 

A délutáni, záró istentiszteleten Fekete Károly tiszántúli püspök hirdette az Igét az 1Kor 11, 23-26. alapján. A prédikáció középpontjában az úrvacsora vétel fontossága és lényege állt. „Amikor úrvacsorát veszünk, el kell felejtenünk, kit tartunk árulónak vagy tisztának. Az Úr asztala az a hely, ahol felül kell emelkednünk az emberi kategóriákon. Isten szemszögéből mindannyian egy szintről indulunk, egy hajóban evezünk, a kegyelem koldusai vagyunk"- mondta.

 alt 

alt

Az úrvacsora vételt követően a Csongrádi Egyházmegye átadta a vándorzászlót a Temesvári Egyházmegyének. Jövőre újra találkoznak - a 2019-es rendezvénynek a lugosi gyülekezet lesz a házigazdája.

 alt

Szirák Sára, Fotók: Barcza János