Rendszerüzenet
2018. augusztus 24.

A debreceni Kodály Filharmonikusok és Kodály Kórus a körösladányi református templomban - videóval

A Körösladányi Református Egyházközség szervezésében adott koncertet 2017. október 21-én a Körösladányi Református Templomban a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus a reformáció születésének 500. és Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából.

Az eseményről készült videót ITT tekinthetik meg. 

alt

1517. október 31-én tűzte ki Luther Márton 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, mely reformok sorozatát eredményezte az élet minden területén. Hiszen a reformátor gondolkodása messze túlnyúlt a teológia határain: Luther fellépése átalakította Európa vallási térképét, megújította a hit világát. Történelmi tettének emlékére a 2017-es évet a Reformáció 500. évfordulójává nyilvánították, amely alkalomból számos programot szerveztek különböző szervezetek Európa-szerte.

2017. október 21-én a Körösladányi Református Egyházközség is erre emlékezett: Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus és Felix Mendelssohn 42. zsoltár című műveinek műsorra tűzésével.

Mindkét zeneszerző követte a keresztény értékrendszert, és folyamatosan kapcsolatban álltak az egyházzal is. Vallásos élményeikről, lelki életükről keveset tudunk, azonban tetteik és művészetük alapján talán meg tudjuk ítélni azok fontosságát.

A katolikus vallású Kodály és a református hitet valló Mendelssohn művészetének jelentős részét alkotják egyházi művek. A német zeneszerző kórus, zenekar és szólista által alkotott (oratórikus) világában végigkísérhetjük a zsoltár lelki folyamatait. Az Isten utáni vágyódás ugyanúgy megjelenik benne, mint a gyötrődés, a kétségbeesés, a megnyugvás és az öröm.

A reformáció nemzetmegtartó ereje évszázadokon át segítette az országot a fennmaradásban, a létért való küzdelmekben. A népdalokhoz, a népzenéhez való visszanyúlás a XX. századi magyar zene reformációja, mely a Psalmus Hungaricusban is visszaköszön. „Csodálatos mű ez a zsoltár. Talán a legbevégzettebb remek, amit magyar eddig alkotott” – volt olvasható a Magyarság oldalain, nem sokkal a bemutatót követően.

A Kodály nevét viselő debreceni együttesek célja: tovább vinni azt a missziót, melyet a mester örökül hagyott ránk. 

Az est szólistái: Fodor Beatrix – szoprán, Biri Gergely – tenor

Közreműködnek: Kodály Filharmonikusok, Kodály Kórus

Vezényel: Somogyi-Tóth Dániel