Rendszerüzenet
2018. augusztus 07.

Kerékpártúra a Nyírség történelmi emlékhelyei között

Történelmi emlékhelyek örökségtúra

Kerékpártúra a Nyírség történelmi emlékhelyei között

2018. augusztus 18-20.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2018. augusztus 18-20. között három napos kerékpáros örökségtúrát szervez. A történelmi emlékhelyek örökségtúra a Nyírség tájait, monumentális emlékhelyeit fűzi fel, érintve a Partium és a Hajdú-vidék határait. Az örökségtúra által érintett emlékhelyek jelentőségüket tekintve a Kárpát-medence kiemelt örökséghelyszínei. Nemzetközi mércével mérve is figyelemreméltó műemlékek és természetvédelmi területek mellett haladunk. A Báthori, a Kállay és a Károlyi családok nyomdokain haladunk végig, amelyek formálták e vidék épített örökségét és történelmét. Az örökségtúra három tájegységen és két országon halad keresztül Nyíregyháza-Nagykároly-Debrecen között. Nyíregyháza és Nagykároly között egyelőre csak egy-két szakaszon épültek kerékpárutak, így néhány helyen kénytelenek leszünk megbirkózni a 4911-es számú főút forgalmával. A túra harmadik napján, Debrecen és Nyírbátor között azonban végig kerékpárúton bringázhatunk.

 alt
 Nyírbátor

Az örökségtúra Nyíregyházáról, a Kossuth térről indul, ahol megismerkedhetünk a megyeszékhely historizáló városközpontjával, eklektikus stílusú főterével. Nyíregyházáról, a jelenlegi megyeszékhelyről, Nagykállóba, a valaha vármegyeközpont szerepet betöltő város felé indulunk, ahol megtekintjük a város központjában található egykori vármegyeháza barokk épületét. Nagykállót elhagyva a szomszédos Kállósemjében, a Kállay család egykori birtokközpontjában álló Kállay-kúriát vesszük célba, amelyet néhány éve újították fel. Nagykálló és Kállósemjén között végig kerékpárúton tudunk közlekedni. A Kállósemjénben található barokk kúria egészen 1945-ig a Kállay család rezidenciája volt, ahol színvonalas kiállítások keretében ismerkedünk meg a család múltjával. A család hosszú története alatt számos magas rangú pozíciót töltött be a vármegye és a magyar királyság életében. Kállósemjén után Máriapócs felé indulunk tovább. Rövid ideig a 4911-es úton haladunk, de a pócspetri elágazásnál letérve ismételten alacsony forgalmú mellékúton mehetünk tovább. Pócspetriben megismerkedhetünk a Pócspetri-ügy részleteivel. Pócspetrit Máriapóccsal kerékpárút köti össze, ahonnan már messziről látszanak a máriapócsi kegytemplom tornyai. Máriapócson megtekintjük a barokk székesegyházat, amely a Kárpát-medence egyik legjelentősebb zarándokhelye és történelmi emlékhelye. Máriapócs után az ófehértói római katolikus templom felkeresésére indulunk, amelyet a Báthori család építtetett. A templomban nagy kiterjedésben találhatóak a 15. századból származó magas színvonalon készült freskók. Ófehértó után, Nyírgyulajon keresztül Nyírbátor felé haladunk tovább. Nyírbátor az örökségtúra legjelentősebb állomása, ahol a történelmi jelentőségű műemlékek, nemzetközi szinten is ismert művészettörténeti emlékek sorakoznak. A településen megismerkedünk az egyik legjelentősebb magyar történelmi családdal, a Báthori család múltjával és örökségével. Felkeressük a 15. század végén épült minorita templomot, melynek oltárai a legszebb magyar barokk emlékek közé tartoznak. A minorita templomhoz tartozó egykori kolostorszárnyban kapott helyet a Báthori István Múzeum, amely a Kárpát-medence legszebb késő gótikus stallumát őrzi. Végig sétálva a várostörténeti sétányon megismerkedünk a Báthori család múltjának fontosabb állomásaival. Végül ellátogatunk a református templomhoz, amely Magyarország legjelentősebb késő gótikus és kora reneszánsz emlékei közé tartozik. A várostörténeti sétánkat a Báthory várkastély és Panoptikum megismerésével zárjuk. Kulturális utazásunk végén, aki szeretné felkeresheti a szálláshelyünk mellett található Sárkány Fürdőt. A túra alatt Nyírbátorban rendezzük be „főhadiszállásunkat”, mindkét éjszaka itt alszunk és vacsorázunk.

 alt
 Nyírmihálydi

Másnap reggel a Bátorligeti ősláp felfedezésére indulunk, amely hazánk egyik legrégebbi és leghíresebb természetvédelmi területe. Ez a mintegy félszáz hektáros terület őrizte meg a legteljesebben az Alföld vegetáció történetének különböző állapotait, ahol számos különleges faj él. Bátorligetet elhagyva, Vállajnál érjük el a magyar-román országhatárt, amelyet a személyigazolványunk felmutatásával léphetünk át. Az örökségtúra második napjának legfőbb célja Nagykároly és környékének felfedezése. A város épített és szellemi öröksége kimagasló jelentőségű a magyar kultúrtörténet szempontjából. Nagykároly és környékének múltja a Károlyi család nevével forrt össze. A túra során megismerkedünk a 15. század végén épült Károlyi-kastéllyal, amely a család ősi rezidenciája és a térség legjelentősebb erődítménye volt, a Kalazanczi Szent József templommal és a Kaplonyi római katolikus templommal. A templomhoz tartozó látogatható kriptában helyezték örök nyugalomra a templom kegyurait, a Károlyi család tagjait, a legkorábbi szarkofágok az 1600-as évek elejéről származnak. Az ebédre Nagykárolyban kerül sor. A Károlyi-család emlékhelyinek megismerése után visszatérünk Nyírbátorba.

 alt
 Nyírbátor

Az örökségtúra harmadik napján Nyírbátortól egészen Debrecenig szinte végig kerékpárúton közlekedhetünk. A bringaúttól néhány méterre áll egy csodálatos 13. században épült református templom Nyírmihálydiban, amely félköríves szentélyével, izgalmas tömegformálásával, a templomot körülölelő gyümölcsössel hívja fel magára elsőként a látogató figyelmét. Nyírmihálydi után átlépve Hajdú-Bihar megye határát Nyíradony felé vesszük az irányt, ahol Nyíracsád felé fordulunk. A Gúthi erdő árnyas fái között haladunk, amely az Alföld legnagyobb egybefüggő erdője. Felkeressük az út mellett található Árpád-korból származó templomromot, amely valaha a Gutkeled nemzetség monostora volt. A templomromot elhagyva egy újabb Árpád-kori templom felkeresésre indulunk a szomszédos Nyíracsádra. A nyíracsádi református templom Hajdú-Bihar megye egyik legkorábbi műemléke, amely késő román és kora gótikus stílusjegyeket visel magán. A templom ékességei a 15. századból származó freskók. Ezt követően visszatekerünk Nyíracsádra és elfogyasztjuk ebédünket. Az örökségtúra végállomása Debrecen, ahol ellátogatunk a városközpontba, onnan pedig vonatra szállva mindenki kényelmesen haza juthat.  

 alt 

Első nap:  táv hossza: 51,6 km.

 

Indulás:

 

Gyülekező 7:30 és 8.00 óra között Nyíregyháza főterén, a Kossuth téren, indulás 8.00 órakor.

 

Útvonal: 

Nyíregyháza - Nagykálló (11,7 km) - Kállósemjén (7 km) - Máriapócs (11 km) - Ófehértó (7,4 km) - Nyírbátor (14,5 km)

 

Látnivalók:

Nyíregyháza historizáló városközpontja; Nagykállói volt vármegyeháza; Kállósemjéni Kállay-kúria; Máriapócsi görög katolikus székesegyház és római katolikus templom; Ófehértói római katolikus templom; Nyírbátori minorita templom és kolostor, Báthori István Múzeum, várostörténeti sétány, nyírbátori református templom, Báthori várkastély és Panoptikum; Sárkány Wellness fürdő

 

Ebéd

Az első napon az ebédet mindenki saját magának biztosítja.

 

Szállás:

Nyírbátor

Termál Apartman: http://termalapartman.eu/

Napsugár Panzió: http://www.napsugarpanzionyirbator.hu/

 

Vacsora

Kakukk Étterem: http://kakukketterem.hu/

 

Reggeli:

Svédasztalos reggeli a Termál Apartmanban.

 

Második nap: A táv hossza: 85,6 km                                                    

 

 

Útvonal: 

 

Nyírbátor – Bátorliget (20 km) - Vállaj (12,5 km) - Nagykároly (11,6 km) - Kaplony (5 km) – Vállaj (14,5 km) – Nyírbátor (22 km).

 

Látnivalók:

Bátorligeti ősláp; Nagykárolyi Károlyi-kastély és Kalazanczi Szent József templom; Kaplonyi római katolikus templom

 

Ebéd:

Nagykároly szabadon választható belvárosi éttermeiben

 

Szállás:

Nyírbátor, Termál Apartman: http://termalapartman.eu/

Nyírbátor, Napsugár Panzió: http://www.napsugarpanzionyirbator.hu/

 

Vacsora:

Kakukk Étterem: http://kakukketterem.hu/

 

Reggeli:

Svédasztalos reggeli a Termál Apartmanban.

 

Harmadik nap: A táv hossza: 79,1 km.

 

Útvonal: 

 

 Nyírbátor - Nyírmihálydi (19,5 km) - Nyíradony (11,5 km) - Nyíracsád (6,8 km) - Debrecen (41,3 km)

 

Látnivalók:

 Nyírmihálydi református templom; Gúti-templomrom; Nyíracsádi református templom; Debrecen történelmi városközpontja

 

Ebéd:

Nyíradony, Fenyves Csárda: https://www.facebook.com/fenyvescsardavendeghaz/

 

A túra teljes hossza:

216,3 km

 

Túra nehézségi szintje:

Könnyű

 

Költségek: 

A túra önköltséges, melynek mértékéről tételes tájékoztatását nyújtunk. Az étkezés gyakorisága szabadon választott, amelyet a túra előtt pontosítunk! Részvételi, nevezési díjat nem számítunk fel. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást ingyenesen biztosítunk.

 

Felszerelés: 

A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései! A romániai határátlépés miatt érvényes személyigazolvány szükséges!

 

Túravezetők: 

Deák Attila és Dobos Péter

 

Jelentkezési határidő:

2018. augusztus 12. (24:00 óra) a megadott elérhetőségeken.

 

További információk:

 

Középkori Templomok Útja Egyesület

e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com

telefon: +36 30/446-8383; + 36 30/355-7076; +36 20/506-0127

web: www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel  nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk! A túrát rossz idő esetén is megtartjuk.